Cuperoza
Dacă pielea uscată și sensibilă din jurul nasului sau al obrajilor prezintă roșeață difuză și vene fine, acest lucru poate indica cuperoză. Află care sunt cauzele cuperozei și la ce trebuie să fii atentă în îngrijirea pielii.
Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
Îngrijirea pielii poate oferi ameliorare și poate fi de ajutor pentru diferite afecțiuni ale pielii și boli dermatologice. Cu toate acestea, în cazul unei boli de piele sau al unei suspiciuni privind o posibilă afecțiune a pielii, clarificarea medicală este întotdeauna în prim-plan. Numai dermatologii sunt autorizați să pună un diagnostic valid din punct de vedere medical și, dacă este necesar, pot recomanda tratamente medicamentoase adecvate.
- Boală cronică a pielii din zona feței
- Vasele de sânge dilatate duc la înroșirea și sensibilitatea pielii
- Cauzată de o slăbiciune genetică a țesutului conjunctiv
- Îngrijirea pielii pentru cuperoză: Produse de îngrijire a pielii ușoare, care calmează pielea și sunt puțin iritante
Îngrijirea dermatologică a pielii
RO BRANDS
Ce este cuperoza?
Cuperoza este o boală de piele necontagioasă, care afectează în principal fața. Cuperoza afectează de obicei femeile cu vârsta de peste 30 de ani. Primele simptome includ o ușoară roșeață pe față, dar aceasta poate dispărea.
Cu cât cuperoza durează mai mult timp, cu atât este mai probabil ca roșeața să persiste. În plus, în zona nasului și a obrajilor devin vizibile vene fine (capilare), care strălucesc de la roșu la albăstrui prin piele. În funcție de gravitatea cuperozei, în acest stadiu pot apărea vene individuale sau chiar vase împletite. În stadiile ulterioare ale cuperozei, pielea este, de asemenea, mult mai sensibilă, ceea ce se manifestă prin uscăciune severă, senzație de apăsare, usturime, arsură și mâncărime. Toate acestea duc, de asemenea, la perturbarea barierei cutanate, ceea ce face ca pielea să sufere în plus.
Simptomele cuperozei
- La început: ușoară înroșire a feței, dar aceasta nu este permanentă;
- Vene vizibile, fine, cu o nuanță roșiatică-albăstruie în zona nasului și a obrajilor;
- Adesea însoțită de piele uscată și sensibilă;
- Cu cât cuperoza persistă mai mult timp, cu atât mai mult pielea tinde să se simtă încordată, cu mâncărimi și arsuri.
Care sunt cauzele cuperozei?
Cuperoza este o afecțiune genetică a pielii. Ca urmare a predispoziției de bază, țesutul conjunctiv al persoanelor afectate prezintă o anumită slăbiciune și nu este atât de puternic și rezistent pe cât ar trebui să fie.
În cazul cuperozei, această slăbiciune a țesutului conjunctiv se observă în țesutul conjunctiv al vaselor fine de sânge (capilare). Ca urmare, vasele de sânge afectate se dilată și sângele poate deveni congestionat. Mai ales la nivelul feței - obraji și nas - aceste vase de sânge apar apoi roșiatice-albăstrui prin piele.
Ce se poate face împotriva cuperozei?
Deoarece cuperoza este o afecțiune genetică, nu poate fi complet vindecată sau stopată. Cu toate acestea, gravitatea cuperozei poate fi redusă sau progresia acesteia poate fi încetinită prin evitarea factorilor care pot agrava cuperoza:
- Fluctuațiile de temperatură, cum ar fi căldura sau frigul extrem
- Factori de mediu, cum ar fi soarele, vântul, polenul sau poluarea
- Agenți iritanți precum nicotina, parfumurile, alergenii sau unguentele cu cortizon
- Alimente picante sau alcool
- Iritații mecanice ale pielii, cum ar fi presiunea sau exfolierile fizice
- Factori psihologici, cum ar fi stresul și furia
- Îngrijirea incorectă a pielii
Îngrijirea pielii afectate de cuperoză
Pielea afectată de cuperoză prezintă aceste trei caracteristici principale, în funcție de stadiul și durata afecțiunii: tendință la roșeață, piele iritată și o barieră cutanată slăbită. Cu o îngrijire adecvată a pielii, toate aceste trei aspecte pot fi abordate.
Substanțele calmante și antiinflamatorii, de exemplu, pot reduce roșeața pielii. Pantenolul, bisabololul, alantoina și anumiți antioxidanți sunt potriviți în acest caz. Pentru a atenua semnele pielii uscate și cu barieră perturbată, sunt potrivite serurile, emulsiile, loțiunile și cremele de îngrijire care pot construi și regenera bariera pielii. În același timp, aceste produse nu trebuie să fie prea bogate. În caz contrar, ar putea apărea o acumulare de căldură în zona pielii, ceea ce nu este benefic pentru venele slabe din țesutul conjunctiv: căldura rezultată poate declanșa din nou cuperoza. Prin urmare, stai departe de vaselină, creme reci sau creme foarte grase și folosește în schimb emulsii și seruri ușoare.
Este de la sine înțeles că ar trebui să eviți ingredientele iritante, cum ar fi alcoolul, parfumurile, aromele sau uleiurile esențiale - îngrijirea cu grad scăzut de iritație este cuvântul cheie potrivit pentru cuperoză!
Produse de îngrijire a pielii afectate de cuperoză
Întrebări frecvente despre cuperoza
Cuperoza este adesea asimilată cu rozaceea, în parte pentru că cele două afecțiuni ale pielii sunt similare pe alocurii. De fapt, diferențele dintre cuperoză și rozacee sunt adesea neclare, mai ales în stadiile incipiente. Practic, cuperoza și rozaceea sunt boli diferite, cu cauze diferite. În timp ce cuperoza este legată în principal de o slăbiciune a țesutului conjunctiv, rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii.
Cu toate acestea, cuperoza poate însoți rozaceea și poate apărea împreună cu aceasta pentru că, dacă slăbirea țesutului conjunctiv și a pereților vasculari progresează în cuperoză, pot apărea modificări inflamatorii la nivelul pielii. Această inflamație este caracteristică rozaceei, motiv pentru care cuperoza este uneori considerată o formă precoce de rozacee. Cu toate acestea, cuperoza nu duce neapărat la rozacee.
Mai ales în stadiile incipiente ale cuperozei, pielea se poate regenera bine și roșeața poate uneori să dispară complet. Prin evitarea constantă a iritanților cunoscuți și prin utilizarea unei îngrijiri adecvate a pielii, aspectul acesteia poate fi ținut sub control.
Cu toate acestea, cu cât cuperoza durează mai mult și cu cât apar mai multe vene și roșeață, cu atât îngrijirea pielii poate fi mai puțin eficientă. În schimb, îngrijirea pielii în acest stadiu are un efect calmant, de exemplu prin reducerea roșeții, a uscăciunii și a mâncărimilor pielii. Dacă roșeața este permanentă și venele sunt foarte vizibile, numai un tratament dermatologic cu laser poate oferi o ameliorare completă.
Soarele și radiațiile UV sunt cunoscute ca fiind factori iritanți care au un efect negativ asupra cuperozei. Prin urmare, este recomandată protecția împotriva luminii solare directe și evitarea căldurii de la amiază. În plus, trebuie folosită o cremă de protecție solară blândă și ușor de aplicat, fără parfum.
CU SPF
CU SPF
CU SPF
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă: cu aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Pantenolul poate contribui la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea conținutului de hidratare a pielii. În plus, pantenolul este cunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Citeste mai mult...De la pistrui la semne din naștere: ce sunt petele pigmentare, cum se dezvoltă - și putem face absolut orice în privința tulburărilor de pigmentare?
Citeste mai mult...Rozaceea se manifestă, printre altele, sub formă de piele înroșită și inflamată. Ar trebui întotdeauna să fie diagnosticată dermatologic. Îngrijirea pielii ar trebui să fie calmantă și să aibă un conținut scăzut de substanțe iritante.
Citeste mai mult...