ÎNGRIJIREA PIELII ÎN TIMPUL IERNII
Iarna nu este tocmai prietenoasă cu pielea: frigul și aerul uscat de la interior sunt dure pentru ea. Totodată, pielea produce mai puține lipide. O rutină adaptată de îngrijire a pielii păstrează hidratarea și protejează pielea împotriva factorilor externi de stres. Informații verificate și compilate în colaborare cu Dr. Sarah Schunter, biochimist din München.
PE SCURT: ÎNGRIJIREA PIELII ÎN TIMPUL IERNII
- Din cauza diverșilor factori climatici și fiziologici, iarna pielea tinde să fie mai puțin hidratată și săracă în lipide.
- Prin urmare, îngrijirea pielii pe timp de iarnă se bazează pe ingrediente calmante, hidratante și care protejează bariera cutanată.
- O îngrijire mai intensă a pielii poate fi utilă, de exemplu, prin adaptarea rutinei de îngrijire de seară.
- Nu uita: hidratează pielea chiar și în timpul practicării sporturilor de iarnă pentru a o proteja de frig, de deshidratare și de radiațiile UV.
De ce are nevoie pielea de o îngrijire diferită iarna?
Temperaturile scăzute, umiditatea scăzută, încăperile încălzite și vântul rece pun pielea la grea încercare iarna. Mai presus de toate, trecerea de la rece la cald este un factor iritant major pentru pielea descoperită a feței și o poate usca, provocând crăpături și sensibilizând-o. Prin urmare, îngrijirea pielii pe timp de iarnă trebuie adaptată la aceste condiții.
Atunci când vine frigul, glandele sebacee produc mai puțin ulei. În același timp, uleiul existent nu mai este distribuit la fel de bine. Din cauza conținutului mai mic de lipide, bariera pielii se poate crăpa și poate deveni permeabilă. Acești factori favorizează, de asemenea, pierderea transepidermică de apă (TEWL). Astfel, pielea pierde apă mult mai ușor iarna. La aceasta se adaugă umiditatea scăzută ce conduce la deshidratarea pielii.
Adaptarea rutinei de îngrijire a pielii în sezonul rece
Iarna, pielea expusă la frig are nevoie de un plus de ulei și de hidratare. Acesta este adesea momentul pentru o rutină de îngrijire a pielii mai intensivă. Cu toate acestea, intensiv nu înseamnă automat produse pe bază de uleiuri, motiv pentru care uleiurile reprezintă un supliment, dar nu ar trebui să fie folosite niciodată ca unică sursă de hidratare. Mai degrabă, un amestec echilibrat de substanțe calmante, hidratante și care protejează bariera cutanată este cheia, chiar și iarna:
- calmante: vitamina E, alantoină, ectoină sau pantenol;
- hidratant: glicerină, acid hialuronic, factori naturali de hidratare;
- protejează bariera cutanată: acizi grași, squalane, ceramide.
Îngrijirea de zi în timpul iernii
În timpul zilei, poți intensifica efectul cremei hidratante pe care o folosești, de exemplu, cu un ulei adecvat. Cu toate acestea, de multe ori acest lucru nu este suficient și poate fi necesar să alegi un produs diferit. De exemplu, creme care au un conținut mai mare de lipide, acizi grași și creme hidratante mai bogate.
Uneori, însă, poate fi utilă și îngrijirea zonelor deosebit de sensibile ale pielii, cum ar fi buzele sau zona ochilor, cu așa-numitele emulsii W/O (emulsii de apă în ulei). Aceste emulsii au o bază de grăsimi, apa fiind prezentă în cantități mult mai mici.
O privire asupra listei de ingrediente poate oferi o primă indicație a unei emulsii W/O: dacă aceasta nu începe cu „water” sau „aqua”, proporția fazei de apă este destul de scăzută. Adesea poți recunoaște astfel de produse prin denumirea „Cold Cream”. Cu toate acestea, deoarece lasă o peliculă grasă clară pe piele, ele ar trebui utilizate doar într-o măsură limitată pentru îngrijirea zilnică a întregii fețe.
Uleiuri și creme bogate
Cold creams și creme protectoare intensive
Îngrijirea de seară în timpul iernii
Seara, poți completa rutina de îngrijire a pielii cu o cremă intens nutritivă și bogată - chiar dacă acest lucru îți lasă adesea pielea lucioasă și grasă: oricum, nimeni nu trebuie să iasă pe ușă chiar înainte de a merge la culcare. În plus, ingredientele hidratante din cremă pot fi absorbite în mod optim peste noapte.
Astfel de creme au adesea proprietăți ocluzive. Deși „ocluzie” înseamnă „închidere”, acest lucru nu înseamnă „sigilarea” completă a pielii. În schimb, cremele ocluzive asigură faptul că pierderea transepidermică de apă este redusă la minimum.