Rozaceea
Rozaceea trebuie întotdeauna diagnosticată dermatologic și tratată, dacă este necesar. În cazul rozaceei, este necesar să faci câteva schimbări în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Poți citi mai multe despre acest lucru în articolul nostru. Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
Îngrijirea pielii poate oferi ameliorare și poate fi de ajutor pentru diferite afecțiuni ale pielii și boli dermatologice. Cu toate acestea, în cazul unei boli de piele sau al unei suspiciuni privind o posibilă afecțiune a pielii, clarificarea medicală este întotdeauna în prim-plan. Numai dermatologii sunt autorizați să pună un diagnostic valid din punct de vedere medical și, dacă este necesar, pot recomanda tratamente medicamentoase adecvate.
PE SCURT: ROZACEEA
- Boală de piele necontagioasă, cronică, ce apare în episoade
- Se caracterizează prin roșeață și inflamație a feței
- Cauza rozaceei nu este încă pe deplin înțeleasă
- Îngrijirea pielii afectate de rozacee se bazează pe produse calmante și puțin iritante
Ce este rozaceea?
Rozaceea este o boală cronică a pielii, care apare în principal pe față - adesea cu manifestări simetrice. Alte părți ale corpului sunt rareori afectate. Rozaceea nu este contagioasă; în schimb, se suspectează o predispoziție (genetică). În Germania, aproximativ 4% dintre adulți suferă de rozacee. De fapt, utilizarea termenului „suferă” nu este o coincidență. Rozaceea poate fi destul de vizibilă, în special în ultimele etape ale bolii, și, prin urmare, foarte deranjantă pentru cei afectați. În stadiile incipiente sau chiar în stadiile preliminare, rozaceea poate fi, la nivel individual, destul de puțin vizibilă, motiv pentru care unele persoane afectate nici nu știu adesea că roșeața lor recurentă poate fi rozacee.
Simptomele rozaceei
- Roșeață neregulată pe obraji, nas și frunte;
- Inflamație;
- Vezicule și noduli dureroși;
- Arsuri, mâncărimi și piele sensibilă;
- Simptomele rozaceei apar, de obicei, în episoade. Simptomele variază în funcție de gravitatea și stadiul bolii. Puteți citi mai multe despre diferitele stadii în rubrica „Care sunt stadiile rozaceei?”
Ce poți face atunci când te confrunți cu rozacee?
Dacă bănuiești că ai rozacee, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să obții un diagnostic de specialitate. Medicii pot pune un diagnostic cert și, în funcție de stadiul bolii, pot lua și măsuri terapeutice pentru a trata rozaceea. Acestea variază de la diverse medicamente până la tratamente cu laser. Totuși, nici măcar acestea nu pot vindeca complet rozaceea.
Pe lângă intervențiile dermatologice, poți face ceva în mod activ și acasă. Dacă ai grijă să eviți anumiți factori declanșatori (de exemplu, soarele, căldura, alcoolul, nicotina, stresul), poți încetini progresia și reduce atacurile de rozacee. Există, de asemenea, unele rutine de îngrijire a pielii care merită luate în considerare.
Îngrijirea pielii afectate de rozacee
Mai ales în cazul rozaceei ușoare, simptomele pot fi controlate cu o îngrijire corectă a pielii. Uneori este chiar posibil să stopeze boala. Iată cei mai importanți pași pentru diminuarea simptomelor rozaceei:
- Curățarea: Dacă este posibil, curăță pielea numai seara cu un cleanser blând. Dimineața, apa este de obicei suficientă. Nu folosi perii de spălat, bureți din microfibră sau alte accesorii de curățare.
- Seruri calmante și antiinflamatoare: De exemplu, produse cu pantenol, alantoină, bisabolol, madecassoside (iarbă de tigru), acid azelaic. Acidul azelaic, în special, este considerat unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru rozacee și este, de asemenea, utilizat în dermatologie.
- Peeling: Stai departe de peelingurile fizice cu particule. În schimb, pot fi bine tolerate peelingurile chimice sau peelingurile enzimatice. Folosește produse fără parfum și alcool.
- Cremă hidratantă: Pentru rozacee, crema de îngrijire ar trebui să aibă o formulă blândă și să nu conțină parfumuri. Cremele adecvate reduc mâncărimile, calmează roșeața și oferă pielii adesea uscate importante elemente ce facilitează reconstrucția pielii.
- Evită substanțele iritante: Nu folosi peelinguri fizice sau metode de curățare. De asemenea, evită parfumurile, aromele, alcoolul, uleiurile esențiale sau conservanții iritanți. Chiar și ureea, un ingredient de obicei atât de hrănitor, nu este util pentru rozacee, deoarece irită tenul cu rozacee.
- Protecția solară: Poartă zilnic o cremă de protecție solară (cel puțin SPF 30) și evită lumina directă a soarelui.
Îngrijirea pielii afectate de rozacee
Care sunt cauzele rozaceei?
Până în prezent, nu este complet clar ce cauzează rozaceea. Se suspectează o predispoziție genetică, care are un efect asupra formării de noi vase de sânge. Interacțiunea cu alți factori (sistemul imunitar, microbiomul sau aspecte neurologice) pare să fie, de asemenea, relevantă.
Deși se cunosc puține lucruri despre cauzele rozaceei, există unii factori declanșatori și factori de risc care pot favoriza apariția rozaceei:
- Expunerea puternică și prelungită la soare (lumină UV);
- Căldură, temperaturi ridicate, băi sau dușuri fierbinți, saună;
- Anumite produse cosmetice și de îngrijire a pielii, care conțin uleiuri esențiale, parfum, alcool, extracte de plante sau substanțe de curățare puternice (surfactanți);
- Alimentație: băuturi fierbinți precum cafeaua sau ceaiul, dar și alcool sau alimente picante;
- Nicotină;
- Stresul și tensiunea emoțională.
Întrebări frecvente despre Rozacee
Cuperoza și rozaceea sunt deseori asimilate pentru că cele două boli de piele sunt similare pe alocuri. De fapt, diferențele dintre cuperoză și rozacee sunt adesea neclare - mai ales în stadiile incipiente ale rozaceei. Însă, cuperoza și rozaceea sunt boli diferite, cu cauze diferite. În timp ce rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, cuperoza este legată în principal de o slăbiciune a țesutului conjunctiv.
Cu toate acestea, cuperoza și rozaceea pot apărea împreună: dacă slăbirea țesutului conjunctiv și a vaselor progresează în cuperoză, pot apărea modificări inflamatorii la nivelul pielii. Această inflamație este caracteristică rozaceei, motiv pentru care cuperoza este uneori considerată o formă precoce de rozacee. Cu toate acestea, cuperoza nu duce neapărat la rozacee.
Măsurile preventive, cum ar fi evitarea factorilor declanșatori cunoscuți, un stil de viață adecvat și o rutină de îngrijire a pielii ce implică un grad scăzut de iritare sunt deosebit de utile împotriva roșeții.
Dacă suferi de roșeață acută, remediile de casă, cum ar fi compresele cu ceai negru, pot fi, de asemenea, utile. Taninurile conținute în ceaiul negru au un efect astringent asupra pielii și a vaselor de sânge. De asemenea, au un efect analgezic și antiinflamator și accelerează vindecarea rănilor. Unele produse de îngrijire a pielii folosesc, de asemenea, ingrediente astringente și există multe produse formulate în mod explicit pentru rozacee pentru a reduce roșeața.
Pe lângă îngrijirea pielii, machiajul poate fi, de asemenea, un ajutor cosmetic pentru rozacee, pentru a acoperi sau ascunde roșeața. Machiajul se aplică cel mai bine cu degetele sau cu un burete; pensulele pot irita pielea în anumite circumstanțe.
Stadiul preliminar al rozaceei
Înroșirea caracteristică pielii, numită și „roșeață”, apare brusc, dar se estompează din nou relativ repede. Obrajii, nasul, bărbia și mijlocul frunții sunt de obicei afectate. În funcție de caracteristicile individuale, roșeața se poate extinde și la gât, piept sau ceafă.
Mulți oameni nu se gândesc că roșeața este cauzată de rozacee în stadiile sale incipiente. Dacă observi roșeață recurentă pe față, ar putea fi util să faci un examen dermatologic.
Stadiul 1: Rozaceea erotematotelangiectatică
Recunoaștem că denumirea nu e tocmai ușor de reținut. Este mult mai ușor să ne amintim stadiul după semnele și simptomele sale: roșeața rămâne și nu dispare ca în stadiul anterior. Se pot forma și vene vizibile, mai ales în jurul obrajilor. Dar acest stadiu nu este doar o problemă cosmetică. Pielea poate acum să ardă, să mănânce, să înțepe și este adesea uscată și descuamată.
Stadiul 2: Rozaceea papulopustuloasă
În acest stadiu al bolii, pe lângă roșeața permanentă, apar vezicule și mici noduli. Aici se poate acumula uneori lichid (limfedem). Simptomele din acest stadiu durează adesea câteva săptămâni pentru a dispărea și sunt adesea confundate cu acneea - de aici și denumirea de „acnee rozacee”.
Stadiul 3: Rozaceea hiperplastică glandulară
Ultimul stadiu al bolii este caracteristic doar rozaceei, deoarece prezintă simptome specifice. Sunt afectați mai ales bărbații. Tensiunea psihologică provocată de această formă de rozacee, cunoscută popular sub numele de „nas de cartof” (rinofima în termeni medicali), este imensă pentru cei afectați.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă: cu aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Acidul azelaic combină proprietățile calmante și antioxidante cu un efect exfoliant - pentru un ten uniform.
Citeste mai mult...Acidul lactic poate contribui la o floră sănătoasă a pielii și oferă strălucire prin proprietățile exfoliante.
Citeste mai mult...Pantenolul poate contribui la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea nivelului de hidratare. În plus, pantenolul este cunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Citeste mai mult...