PE SCURT: ACIDUL LACTIC
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Acid lactic
- Efect: keratolitic, hidratant, de susținere a pielii
- Utilizare recomandată: în special ca parte a peelingurilor
- Tipuri de piele: potrivit pentru toate tipurile de piele, dar în special pentru pielea uscată și sensibilă
- Acidul lactic - noțiuni de bază
Acidul lactic
Acidul lactic este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai acizilor alfa-hidroxi (AHA). La prima vedere, pare ceva proaspăt ieșit din laboratorul de chimie. Însă, acidul lactic este o substanță endogenă care este produsă zilnic în cantități de până la 120 g. Aceasta implică în principal alimentarea mușchilor, a sângelui, a organelor, dar și a pielii. Acidul lactic asigură valoarea corectă a pH-ului florei cutanate (pH 5 - 5,5). Acest lucru este important pentru menținerea mantalei acide protectoare. Dacă aceasta este perturbată, pielea are de suferit: pare uscată și deshidratată, devine sensibilă și, nu în ultimul rând, se transformă într-un teren propice pentru bacterii. Acesta din urmă este, nu de puține ori, un motiv pentru pielea cu imperfecțiuni, deoarece coșurile și acneea sunt, de asemenea, declanșate de acest tip de bacterii.
Cum acționează acidul lactic asupra pielii
Acidul lactic este unul dintre factorii naturali de hidratare a pielii. Acidul lactic este o moleculă destul de mică, iubitoare de apă. Acest lucru înseamnă că se leagă în mod activ de apă și formează așa-numita coajă de hidratare responsabilă pentru efectul de hidratare. În plus, acidul lactic este esențial pentru mantaua acidă intactă și o floră cutanată sănătoasă. În general, suprafața pielii are o valoare a pH-ului mai degrabă acidă. Acest lucru oferă un mediu în care bacteriile proprii ale pielii se dezvoltă. Pe de altă parte, acest mediu are un efect de inhibare a creșterii bacteriilor și microorganismelor străine.
Efectele de hidratare și influența pozitivă asupra florei fiziologice se manifestă deja chiar și atunci când utilizezi concentrații mici. Concentrațiile mai mari de acid lactic au un efect keratolitic. Acest lucru nu înseamnă altceva decât că legăturile dintre celulele cornoase ale stratului superior al pielii sunt slăbite. Acesta este utilizat în așa-numitele peelinguri chimice superficiale, deoarece aici pielea este ajutată să se curețe mai repede și, mai ales, cu blândețe de pielea moartă. Astfel, pielea pare mai suplă, iar substanțele de îngrijire a pielii pot adera mai bine. Cercetările din domeniul dermatologiei leagă, de asemenea, peelingul cu acid lactic de o îmbunătățire a structurii și flexibilității pielii. Motivul este, printre altele, stimularea formării de colagen.
Acționează acidul lactic împotriva impurităților?
Acidul lactic acționează atât direct, cât și indirect împotriva impurităților. Efectul direct se bazează pe faptul că acidul lactic poate elimina celulele moarte ale pielii, care, la rândul lor, pot fi adesea cauza inflamațiilor și a impurităților. Indirect, acidul lactic acționează în legătură cu stabilizarea mantalei acide. Dacă aceasta este intactă, valoarea pH-ului fiziologic al pielii este, de asemenea, corectă, ceea ce permite florei bacteriene a pielii să se dezvolte, dar nu este un teren propice pentru bacteriile străine care provoacă acnee, inhibând astfel dezvoltarea acestora.
Este acidul lactic potrivit și pentru pielea sensibilă?
Un avantaj este că și pielea sensibilă sau inflamată tolerează de obicei bine acidul lactic. Motivul este, pe de o parte, faptul că acidul lactic este recunoscut ca fiind propriu organismului, iar pe de altă parte, structura de bază joacă un rol important. Molecula acidului lactic este puțin mai mare decât cea a acidului glicolic, care este, de asemenea, un alfa-hidroxi-acid exfoliant. Prin urmare, acidul lactic pătrunde relativ încet în piele, ceea ce înseamnă că efectul este mai puțin direct și mai degrabă întârziat.
Cum se aplică un peeling cu acid lactic?
Pentru cei care nu au experiență cu peelingurile chimice, acidul lactic este un „acid de început” bine tolerat. La început, acesta nu trebuie aplicat mai mult de o dată pe săptămână, deși depinde, desigur, și de concentrația aplicației respective. Cu timpul și cu o bună toleranță, produsele corespunzătoare pot fi utilizate și mai frecvent, după caz.
Aplicarea unui peeling cu acid lactic este foarte simplă și se poate integra cu ușurință în rutina de seară, după curățare. Deoarece produsele de peeling cu acid lactic sunt adesea lichide, cel mai simplu este să pui produsul direct în palme și apoi să îl întinzi pe față. Chiar dacă nu este necesar un timp de așteptare după aplicare, este totuși o idee bună să folosești acest timp pentru a te spăla pe dinți, de exemplu. Apoi, aplică un ser și o cremă hidratantă.
Nu uita: dacă folosești un peeling chimic, trebuie să porți protecție solară în timpul zilei!