RETINOL
Vitamina A (retinolul) este una dintre cele mai studiate substanțe de îngrijire cosmetică, având o eficacitate dermatologică dovedită științific. Este utilizată în principal împotriva ridurilor sau liniilor fine, pentru acnee și ca antioxidant. Informații testate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter, din München.
PE SCURT: RETINOLUL
- Denumirea listei de ingrediente (INCI): retinol
- Efect: anti-îmbătrânire, regenerant, antioxidant
- Recomandare de utilizare: în creme sau ca serum
- Tipuri de piele: piele matură cu riduri și/sau tulburări de pigmentare și acnee
Retinol - informații de bază
Retinolul liposolubil aparține seriei de derivați ai vitaminei A. Vitamina A este o vitamină esențială, care se găsește exclusiv la animale și în organismul uman. Ea este ingerată, de obicei, prin intermediul produselor de origine animală: ouă, produse lactate sau pește. Vitamina A din surse vegetale provine, în mare parte, din așa-numitele carotenoide. Acestea acționează ca vitamine precursoare și, prin urmare, sunt numite și provitamine A. Doar atunci când sunt procesate în organism, ele eliberează vitamina A propriu-zisă.
Dacă se consumă prea puțină vitamina A în alimentație, o carență se manifestă adesea nu numai prin slăbirea acuității vizuale pe timp de noapte, ci și prin aspectul pielii: aceasta devine solzoasă, uscată și ridată. Nu degeaba vitamina A este numită și vitamina regeneratoare a pielii, deoarece reduce aspectul de piele uscată, făcând-o moale și netedă.
Efectul retinolului asupra tenului
Retinolul este una dintre cele mai cercetate substanțe din dermatocosmetică și una dintre puținele substanțe care, atunci când este folosită pe termen lung, contribuie la o reducere vizibilă a ridurilor. Retinolul protejează, de asemenea, împotriva stresului oxidativ și este utilizat în tratamentul acneei.
- Reduce ridurile, pigmentarea și pierderea elasticității - semnele clasice ale pielii îmbătrânite de soare și mature
- Protejează pielea împotriva uscării
- Oferă protecție împotriva infecțiilor
- Favorizează regenerarea celulelor pielii
Retinol, vitamina A, retinoizi - cum sunt diferite?
Chiar dacă retinolul este adesea asimilat cu vitamina A, aceasta este, de fapt, un termen colectiv pentru o serie de substanțe naturale și sintetice. În funcție de criterii și de clasificare, aceste substanțe sunt deseori rezumate și la termenul de retinoizi. Indiferent că este vorba de vitamina A sau de retinoizi, ceea ce au în comun este caracterul lor liposolubil, precum și structura lor de bază. Ele diferă în ceea ce privește efectul, prin faptul că, uneori, acționează mai intens și mai rapid, iar alteori, cu efect întârziat.
Debutul diferit al acțiunii poate fi explicat dacă se înțelege că, în organism, compușii individuali sunt transformați în etape, în forma activă propriu-zisă. Cu cât mai multe etape trebuie parcurse de la esterul de retinol la acidul retinoic, cu atât mai mult este întârziat și mai puțin puternic debutul acțiunii.
Integrarea retinolului în rutina de îngrijire a pielii
Esterul de retinol și retinolul (INCI: retinol) sunt utilizate, în principal, în produsele de îngrijire a pielii. Acidul retinoic, pe de altă parte, este un medicament pentru tratamentul acneei și ar trebui să fie utilizat în baza unei prescripții medicale. Utilizarea retinolului în îngrijirea cosmetică a devenit populară după ce s-a observat faptul că utilizatorii au prezentat o atenuare a ridurilor, ca efect secundar al aplicării de acid retinoic pentru acnee.
De atunci, retinolul a devenit o componentă indispensabilă a îngrijirii anti-îmbătrânire a pielii. Dacă sunt respectate următoarele reguli, se pot obține efecte remarcabile, prin utilizarea produselor de îngrijire care conțin retinol:
- Retinolul este un ingredient puternic, așa că începe să îl folosești în concentrații mici și crește încet concentrația. Mai ales cei care folosesc pentru prima dată acest produs ar trebui să-și testeze toleranța, pentru a evita iritațiile și roșeața. De exemplu, este potrivită o perioadă de aproximativ 6 săptămâni, în care aplicarea să aibă loc la intervale de 3-4 zile.
- Retinolul ar trebui utilizat de preferință seara, deoarece își poate pierde eficacitatea, atunci când este expus la lumină. Cu toate acestea, produsele cu retinol pot fi utilizate și în timpul zilei, cu condiția să se poarte o cremă de protecție solară.
- Folosește protecție solară în timpul zilei, deoarece pielea devine mai sensibilă la lumină, atunci când se aplică retinol.
- Retinolul nu este un produs cu efect imediat, astfel încât produsele de îngrijire adecvate trebuie utilizate în mod regulat și pe termen lung. Multe procese care sunt declanșate de retinol își arată efectul cu o anumită întârziere. De exemplu, formarea de colagen și elastină pentru a întări pielea nu are loc peste noapte.
- Retinolul singur nu este răspunsul la toate nevoile de tratament anti-îmbătrânire sau împotriva acneei. În schimb, funcționează cel mai bine în contextul unui regim coordonat de îngrijire a pielii, împreună cu alți antioxidanți, creme hidratante și balsamuri.
- Cel mai puternic efect anti-îmbătrânire poate fi obținut cu ajutorul produselor care conțin retinolul ca ingredient principal. Esterii de retinol au un efect mai slab, dar oferă și avantajul de a fi mai ușor de tolerat. Prin urmare, formulele cu esteri de retinol reprezintă o bună alternativă pentru pielea mai sensibilă sau pot oferi o bună introducere în îngrijirea cu retinol. Cei care îl tolerează bine și doresc să se concentreze pe cea mai mare eficacitate posibilă ar trebui, prin urmare, să caute „retinol” pe lista INCI (esterii, pe de altă parte, pot fi recunoscuți prin utilizarea cuvântului „retinil”).
Concluzie: retinolul, un element de bază pentru o piele frumoasă
Produsele cu retinol puternic necesită o anumită înțelegere a efectelor acestora. Majoritatea produselor conțin fie esteri de retinol, fie, când vine vorba de retinol pur, concentrații mai mici de retinol. Acest lucru previne efectele secundare și asigură acceptarea produsului de către utilizatori.
Atenție: nu doar concentrațiile mari de retinol sunt eficiente. Serurile de retinol sau cremele care conțin retinol au beneficii pe termen lung și în concentrații scăzute - atât timp cât sunt utilizate pe o durată îndelungată. Cei care combină retinolul cu protecția solară, antioxidanți și alte ingrediente de îngrijire a pielii se vor bucura de un aspect proaspăt și îngrijit al pielii pe termen lung.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Vitamina E este cunoscută și sub numele de tocoferol. Antioxidantul poate proteja pielea de influențele externe și îi oferă o hidratare optimă. Vitamina E este potrivită pentru toate tipurile de piele.
CITESTE MAI MULT...