Îngrijirea tenului după 30 de ani
Începând cu vârsta de 30 de ani, pielea începe încet să îmbătrânească. Elementele importante din alcătuirea pielii sunt produse mai lent sau se descompun încet. Află din articolul nostru ce efecte are acest lucru și ce poți face în acest sens.
Despre îngrijirea feței după 30 de ani pe scurt
- Pielea se schimbă începând cu vârsta de 30 de ani: componente importante precum colagenul și acidul hialuronic se diminuează încet, ceea ce conduce la un aspect mai puțin plin de volum și la apariția primelor riduri.
- În îngrijirea antiîmbătrânire a pielii, există o serie de ingrediente, analizate în cadrul unor studii, care pot avea un efect pozitiv asupra metabolismului și aspectului pielii. Printre acestea se numără, de exemplu, retinolul și diverși antioxidanți.
- Nu există o singură rutină optimă de îngrijire a pielii. Fiecare piele este diferită. Peelingurile și tratamentele par promițătoare, dar pot fi prea mult pentru pielea sensibilă.
- Pe lângă îmbătrânirea pielii determinată genetic, există și îmbătrânirea extrinsecă a pielii. Aceasta este influențată de factorii de mediu și de stilul de viață și este responsabilă de apariția prematură a semnelor de îmbătrânire a pielii (uscăciune, linii și riduri).
- Un stil de viață sănătos joacă un rol esențial în prevenirea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii.
- Cel mai bun produs antiîmbătrânire este și rămâne crema solară. Aceasta deoarece razele UV sunt responsabile pentru aproximativ 80% din îmbătrânirea prematură a pielii.
La 30 de ani ca la 20 – acesta este momentul în care trăim cele mai interesante experiențe și aflăm cine vrem să fim cu adevărat. În timp ce avem sentimentul că suntem pe cale să atingem succesul, pielea noastră începe încet-încet să îmbătrânească. Apar primele riduri fine și starea generală a pielii se poate schimba.
Începând cu vârsta de 30 de ani, pielea are nevoie de puțină atenție delicată pentru a-și păstra aspectul optim. Ceea ce este important nu este ca produsele să fie etichetate „cremă antiîmbătrânire", ci să găsești o rutină de îngrijire a pielii care să satisfacă nevoile individuale ale pielii. Dacă baza este corectă, ingredientele active pot sprijini efectul antiîmbătrânire.
Îmbătrânirea intrinsecă vs extrinsecă a pielii
Se face o distincție generală între îmbătrânirea intrinsecă și extrinsecă a pielii. Îmbătrânirea intrinsecă a pielii este determinată în principal de genele noastre, asupra cărora avem o influență redusă. Cu toate acestea, o mare parte din îmbătrânirea prematură a pielii este, de asemenea, atribuită unor factori extrinseci.
Îmbătrânirea cutanată extrinsecă este cauzată, printre altele, de radicalii liberi (cauzați de radiațiile UV, de factorii de mediu și de un stil de viață nesănătos). Aceștia declanșează ceea ce este cunoscut sub numele de stres oxidativ. Acesta poate deteriora diverse celule și chiar structurile pielii. Consecințele sunt semnele de îmbătrânire prematură a pielii. Un stil de viață sănătos joacă un rol esențial în acest sens.
Pielea după 30 de ani: ce se schimbă
Elasticitatea și ridurile de expresie
Începând cu vârsta de 25 de ani, pielea produce mai puțin colagen. Colagenul conferă pielii elasticitate. Dacă nivelul acestuia scade, ne vom confrunta cu un ten mai puțin plin de volum.
Primele riduri de expresie apar adesea în jurul vârstei de 30 de ani. Liniile de încruntare de pe frunte sau ridurile din jurul ochilor rămân pe fața noastră mai mult timp după 30 de ani decât la 20 de ani. Unele riduri fine pot fi vizibile în permanență.
Primele linii de expresie apar în locuri diferite. Unele persoane dezvoltă mai întâi riduri în jurul gurii, care devin vizibile chiar și la expresii faciale ușoare, în timp ce altele au o linie pe frunte care este mai greu de netezit.
Capacitate redusă de hidratare
Acidul hialuronic scade, de asemenea, începând cu vârsta de 25 de ani. Deoarece acidul hialuronic poate lega cantități mari de apă, scăderea nivelului acestuia reduce capacitatea pielii de a reține hidratarea. Dacă obișnuiai să ai un ten mai degrabă gras, este posibil să observi o senzație de strângere după 30 de ani. În cazul tenului mixt există încă suficient ulei, dar pielea este vizibil lipsită de hidratare. Cremele adecvate sunt, în general, fără ulei și au o consistență gelatinoasă.
Scăderea producției de sebum și slăbirea barierei cutanate
Producția de lipide scade, de asemenea, încet. Comparativ cu vârsta de 20 de ani, producția de lipide scade deja cu 30%. Bariera cutanată slăbește, prin urmare, lent. Ca urmare, inflamațiile și iritațiile minore sunt mai vizibile decât pe pielea de la 20 de ani, care este încă bogat aprovizionată cu lipide protectoare.
Se poate întâmpla, de asemenea, ca pielea care a fost cândva normală să evolueze în timp spre o stare mai uscată. Astfel, ai putea să te îndrepti spre o versiune ușor mai nutritivă a cremei de față.
Deoarece uleiurile proprii ale pielii tind acum să blocheze mai puțin porii, acneea din tinerețe nu mai reprezintă o problemă. Cu toate acestea, acneea târzie (cunoscută și sub numele de acneea adulților) poate apărea în continuare. Printre altele, aceasta poate fi rezultatul unei bariere cutanate dereglate.
Regenerarea și procesele celulare încetinesc
Începând cu vârsta de 30 de ani, pielea se regenerează, de asemenea, mai încet. Vei observa acest lucru pentru că îți ia ceva mai mult timp să te recuperezi după mici imperfecțiuni sau coșurile se pot vindeca mai greu.
Rutina ta de îngrijire a tenului de la 30 de ani
Nu există o rutină de îngrijire a pielii de la 30 de ani care să se potrivească tuturor. Pentru că, indiferent de vârstă, nu orice formulă cosmetică este potrivită pentru orice tip de ten. Cu toate acestea, există câțiva pași de bază de care pielea ta poate beneficia la 30 de ani. Din câteva încercări vei ajunge să îți cunoști mai bine pielea și vei găsi o rutină potrivită care te face să te simți bine în pielea ta în fiecare zi. Bineînțeles, nimic nu te împiedică să consulți un expert pentru o evaluare a pielii.
Curățarea facială
Seara, ar trebui să cureți fața temeinic, dar delicat. Pentru pielea uscată, folosește un produs hidratant. Gelul de curățare antiacneică este acum de domeniul trecutului. O curățare blândă este necesară și pentru pielea cu imperfecțiuni, pentru a nu destabiliza și mai mult pielea și a o face vulnerabilă la bacterii. Ai putea încerca produse fără ulei.
- Dimineața, poate fi de asemenea suficient să te speli pe față doar cu apă (mai ales dacă ai pielea uscată sau sensibilă).
- Sau poți folosi produsul de curățare de seara sau un lapte de curățare delicat.
Produse de curățare pentru ten după 30 de ani
Lorem Ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
Hidratare pentru o textură mai suplă a tenului
Îngrijirea ochilor
- Zona ochilor are mai puțină grăsime. Nopțile pierdute și dezechilibrele de hidratare devin, de fapt, vizibile mai repede în această zonă începând cu vârsta de 30 de ani. O cremă specială pentru ochi poate fi un pic mai nutritivă decât crema de față și este ideală pentru această zonă sensibilă.
- Acidul hialuronic netezește vizual ridurile.
- O rolă de jad poate ajuta împotriva cearcănelor. Pentru un efect optim de răcire, o poți pune în frigider înainte de masaj.
Îngrijirea pielii din zona ochilor după 30 de ani
Plasturi și măști pentru ochi
- Plasturii pentru ochi pot atenua temporar liniile fine și îți oferă un aspect fresh la ocazii speciale sau după o zi stresantă.
- Pielea uscată poate beneficia de o mască hrănitoare pe care o aplici de 1 până la 3 ori pe săptămână, în funcție de ritmul potrivit pentru tenul tău.
- Există, de asemenea, măști care se concentrează pe hidratare sau calmare. De regulă, ar trebui să eviți măștile de exfoliere sau matifiere care usucă tenul sau să le aplici selectiv, deoarece pielea ta prezintă rareori exces de ulei pe toată fața începând cu vârsta de 30 de ani.
Pentru un plus de prospețime
Peelinguri
- Peelingurile chimice elimină celulele moarte ale pielii. Acestea redau strălucirea pielii terne. De asemenea, favorizează circulația sângelui și stimulează diviziunea celulară.
- Ingrediente pentru o strălucire radiantă: acid lactic, acid glicolic (peelinguri AHA) ș.a.
- Pentru pielea cu imperfecțiuni și inflamată: acid salicilic (peeling BHA).
- Frecvența de utilizare depinde de tipul de piele: începe prin a folosi peelingul (într-o concentrație redusă) o dată pe săptămână. În funcție de produs, poți crește frecvența până la trei ori pe săptămână.
- Atenție însă: peelingurile chimice pot, de asemenea, să irite pielea și să o facă mai sensibilă la inflamații. Este posibil ca pielea ta să le tolereze mai puțin bine după 30 de ani decât o făcea acum câțiva ani.
- Tenul uscat și sensibil ar trebui poate să fie exfoliat doar o dată pe lună sau să folosească un peeling enzimatic. Peelingurile enzimatice au un efect mai blând și sunt mai ușor de tolerat. De asemenea, acestea pot obține un efect plăcut.
Peelinguri pentru ten după vârsta de 30 de ani
Protecția solară
Pentru a-ți păstra tenul în stare bună cât mai mult timp, crema de soare pentru față este cel mai bun agent antiîmbătrânire. Folosește-o în fiecare zi – chiar și iarna.
Protecție solară
CU SPF
CU SPF
Cele mai bune ingrediente active pentru pielea ta după 30 de ani
Rutina generală este stabilită. Iar îngrijirea de bază a tenului poate face mai mult decât ai crede, chiar și după 30 de ani. Cu toate acestea, există câteva ingrediente interesante care atrag în mod constant atenția în sectorul antiîmbătrânire și ale căror efecte au fost, de asemenea, investigate în cadrul unor studii. De obicei, acestea au cel mai bun efect atunci când sunt încorporate într-un ser sau într-o cremă.
- Hidratante: glicerină, propilenglicol, uree, aloe vera, alge și castravete.
- Niacinamide: pot uniformiza tenul, pot micșora porii și au un efect antioxidant.
- Retinol: retinolul poate stimula producția de colagen și inhiba degradarea acestuia. De asemenea, poate netezi structura pielii, ajutând-o să scape de celulele moarte și să formeze altele noi. Se spune că retinaldehida (retinal) are aceste proprietăți; această formă este deosebit de bine tolerată. Alți derivați de retinol sunt utilizați în produse eficiente împotriva îmbătrânirii. În general, ar trebui să îți obișnuiești încet tenul cu retinolul. Este posibil ca pielea mixtă să tolereze mai bine ingredientul în zona T decât în zona obrajilor. Deoarece retinolul poate ajuta și împotriva imperfecțiunilor, aceasta este o opțiune de luat în calcul.
- Antioxidanți: antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi. Prin urmare, ei apără pielea împotriva stresului oxidativ. Aceștia includ: vitamina C, vitamina E, Q10, Q10, flavonoide (conținute în ceaiul verde, de exemplu).
- Vitamina C: în plus față de efectul său antioxidant, vitamina C poate avea o influență pozitivă asupra producției de colagen și, prin urmare, asupra țesutului conjunctiv. Se spune, de asemenea, că are un efect pozitiv asupra barierei cutanate, deoarece susține producția de ceramide. Cu toate acestea, vitamina C este foarte sensibilă la lumină și la aer. Prin urmare, ambalajul ar trebui să fie etanș și opac și, în mod ideal, să fie prevăzut cu un dozator cu pompă. Notă: Pentru a rămâne fixate, produsele cu vitamina C sunt adesea formulate pentru a fi foarte acide. Nu orice piele poate tolera acest lucru. Începe cu o concentrație scăzută și în acest caz.
- Ceramide: se găsesc în mod natural în piele și lipsesc adesea dacă bariera cutanată este afectată. Într-o cremă, acestea pot susține bariera cutanată.
- Alcoolul și parfumurile: pot irita pielea. Ia în calcul să eviți aceste ingrediente. Nu confunda: cosmeticele conțin adesea și alcooli grași. Aceștia sunt hidratanți și sunt de obicei ingrediente valoroase (de exemplu, alcoolul cetilic, alcoolul cetearilic și alcoolul stearilic).
Îngrijire facială cu ingrediente active puternice
Stilul de viață potrivit pentru pielea ta - un aspect ce nu trebuie neglijat
Așa cum am menționat deja, multe semne de îmbătrânire a pielii sunt rezultatul unor factori extrinseci. Acest lucru înseamnă că pielea prezintă semne de îmbătrânire care nu corespund vârstei sale biologice. Dacă, de exemplu, bariera pielii prezintă deteriorări serioase la 30 de ani sau dacă apar riduri și mai adânci, acest lucru este cauzat, de obicei, de îmbătrânirea extrinsecă a pielii. Desigur, este important să se facă diferența între orice semn de îmbătrânire a pielii și afecțiunile patologice ale pielii.
Următorii factori favorizează stresul oxidativ:
- Soarele: razele UV deteriorează colagenul. Până la 80% din îmbătrânirea pielii este cauzată de expunerea la razele UV;
- Fumatul;
- Alcoolul;
- Alimentele procesate și zahărul;
- Stres.
Pe lângă îngrijirea facială, poți face și câteva schimbări în stilul de viață începând cu vârsta de 30 de ani pentru a preveni îmbătrânirea pielii:
- Folosește cremă de protecție solară. De preferință zilnic și nu doar vara;
- O dietă bogată în vitamine. Consumul de fructe și legume de culoare deschisă (adică un amestec de fructe roșiatice, gălbui și verzi) este potrivit în acest caz, deoarece diferitele culori indică adesea o anumită vitamină și, prin urmare, ai mai multe șanse să consumi un spectru mai larg de vitamine. Vitaminele A, E și C sunt importante aici. Acestea au un efect antioxidant și se spune că au, de asemenea, un efect pozitiv asupra pielii prin nutriție. Antioxidanții se găsesc în principal în fructele de pădure. Dar nucile, legumele și uleiurile vegetale presate la rece oferă, de asemenea, nutrienți importanți pentru piele.
- Bea multă apă pentru a hidrata pielea din interior;
- Acordă-ți o pauză și găsește strategii care să te ajute să faci față mai bine stresului pe ca
De la pistrui la semne din naștere: ce sunt petele pigmentare, cum se dezvoltă - și putem face ceva în privința tulburărilor de pigmentare?
CITESTE MAI MULT...Acidul azelaic combină proprietățile calmante și antioxidante cu un efect exfoliant - pentru un ten uniform.
CITESTE MAI MULT...