Ce sunt punctele negre
Punctele negre sau comedoanele sunt acumulări de celule moarte și de sebum, vizibile, la nivelul pielii, sub formă de pete negre sau pustule albe (puncte albe). În ciuda aspectului inestetic, punctele negre nu au nicio legătură cu murdăria. În schimb, acestea sunt un efect al keratinizării excesive și al supraproducției de sebum.
Punctele negre apar în mod special în zona T (frunte, nas, bărbie), pentru că aici se găsesc multe glande sebacee. Ele pot să se manifeste independent sau concomitent cu acneea.
Cum apar punctele negre
Punctele negre apar când glandele sebacee sunt, practic, înfundate. Dacă porii care se află deasupra acestor glande sunt închiși, pentru că sunt acoperiți de piele moartă și de exces de grăsime, sebumul nu mai poate fi eliberat corect pe suprafața pielii, pentru a o menține moale și hidratată, și rămâne blocat înauntru.
Punctele negre capătă culoarea închisă, odată ce melanina, pigmentul din piele, intră în contact cu oxigenul. Spre deosebire de leziunile acneice, care sunt închise, punctele negre sunt deschise în partea superioară. Astfel, se explică faptul că aerul poate pătrunde prin ele.
Cauzele producției excesive de sebum și acumularea de celule moarte variază de la fluctuațiile hormonale (cum sunt cele din timpul pubertății sau sarcinii), până la un stil de viață nesănătos și îngrijirea incorectă a diverselor tipuri de piele, în special a celor care sunt predispuse la imperfecțiuni.
Ce poți face ca să elimini punctele negre
Vestea bună este că există mai multe căi de a lupta împotriva punctelor negre. Din această perspectivă, produsele cosmetice de curățare și îngrijire a pielii, care conțin ingrediente potrivite nevoilor tale, sunt esențiale. Pe lângă acestea, te poți folosi și de alte instrumente care aduc un plus de eficiență în combaterea imperfecțiunilor pielii.
Ingrediente eficiente pentru îndepărtarea punctelor negre
Acidul provenit din fructe are efect de peeling. Practic, el îndepărtează celulele moarte și permite deschiderea porilor, astfel încât sebumul să poată ajunge la suprafața pielii.
În principiu, produsele de curățare și îngrijire care conțin ingrediente active, precum acidul hialuronic, aloe vera sau glicerina, care aduc pielii un plus de hidratare, sunt de asemenea recomandate.
Atunci când alegi produsul potrivit nevoilor tale, este foarte important să ții cont de faptul că nu trebuie să conțină ingrediente comedogene, precum parafina sau siliconul, pentru că acestea favorizează apariția punctelor negre. Practic, asigură-te că pe eticheta produselor scrie „non-comedogen”.Ce să nu faci când vrei să elimini punctele negre
Chiar dacă tentația de a-ți stoarce punctele negre cu degetele este foarte mare, reține că nu este o idee bună. Aceasta, pentru că dopurile care astupă porii, scuamele și bacteriile pot ajunge, prin presiunea creată, în piele. Astfel, pot să apară inflamații și cicatrice permanente. Cu alte cuvinte, vei obține exact contrariul a ceea ce ți-ai dorit, de fapt.
Așadar, e mult mai simplu și mai sigur să te bazezi pe ajutorul de nădejde al produselor special concepute pentru îndepărtarea eficientă a punctelor negre. La Douglas, descoperi o diversitate de creme atent selectate, geluri și alte produse care te vor ajuta să scapi de punctele negre deranjante.