Uleiul de cocos
Uleiul din nuca de cocos este un remediu natural miraculos atunci când vine vorba de îngrijirea pielii noastre. Cel puțin aceasta este impresia pe care o dau numeroase articole de pe bloguri și din reviste. Ce poate face cu adevărat uleiul de cocos pentru pielea noastră? Iată care sunt răspunsurile. Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Ulei de Cocos Nucifera
- Efect: hrănitor, antibacterian, antiinflamator
- Utilizare recomandată: Aplică seara uleiul de cocos pur pe pielea curată.
- Tipuri de piele: Pentru pielea uscată și sensibilă
Uleiul de cocos - noțiuni de bază
Uleiul de nucă de cocos este solid la temperatura camerei și se lichefiază la temperaturi de 25°C și peste. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de acizi grași saturați: dacă un ulei conține mulți acizi grași nesaturați, acesta tinde să fie lichid. Dacă însă consistența unui ulei este mai degrabă solidă, acest lucru indică o proporție mai mare de acizi grași saturați. Prin urmare, uleiul de cocos conține o proporție mare de acizi grași saturați.
În uleiul de nucă de cocos, acidul lauric reprezintă majoritatea acizilor grași saturați, aproximativ 50 %, urmat de acidul miristic (18 %) și de acidul palmitic (8 %). De asemenea, conține și alte substanțe vegetale secundare, inclusiv vitamina E solubilă în grăsimi.
Efectul uleiului de cocos asupra pielii
Uleiul de cocos face pielea netedă și suplă și, de asemenea, poate reduce deshidratarea pielii. Astfel, pielea este mai puțin uscată și pare mai suplă și, în acest fel, uleiul de cocos ajută la uniformizarea ridurilor minore. De altfel, efectele nutritive ale uleiului de cocos sunt comparabile cu cele ale uleiurilor minerale.
În același timp, uleiul de cocos are efecte antibacteriene și antiinflamatorii. Cu toate acestea, uleiul de nucă de cocos nu este tocmai potrivit pentru tenul cu impurități și predispus la acnee. Adesea, utilizarea uleiului de nucă de cocos poate chiar înrăutăți semnificativ starea pielii acneice, deoarece uleiul de nucă de cocos are un grad ridicat de comedogenitate (descrie tendința unui ingredient de a favoriza dezvoltarea impurităților și a punctelor negre).
Îngrijirea pielii cu ulei de cocos
Pielea uscată și fără probleme poate beneficia de îngrijirea cu ulei de cocos. Acesta este foarte ușor de utilizat: aplică seara, ca ultim pas în rutina de îngrijire a pielii, ulei de cocos pur, de preferință organic, pe pielea curată. Pentru a face acest lucru, este suficientă o cantitate de mărimea unei alune. Întinde în palme, apoi aplică uleiul de cocos uniform pe față și masează ușor.
Uleiul de cocos poate fi folosit, de asemenea, pentru a îndepărta machiajul. Întinde uleiul cu generozitate pe față și masează. Deoarece uleiul de cocos nu conține agenți tensioactivi, acesta nu poate fi spălat cu apă. Resturile de machiaj și ulei trebuie, prin urmare, îndepărtate cu o cârpă. Uleiul din nucă de cocos este, de asemenea, adesea utilizat în cazul dublei curățări. În acest caz, curățarea pe bază de ulei este urmată de curățarea cu un produs de curățare pe bază de apă care conține agenți tensioactivi în a doua etapă.
Întrebări frecvente ulei de nucă de cocos
Studiile dermatologice au arătat că acidul lauric are efecte antibacteriene și antiinflamatorii. Acidul lauric interacționează cu membrana lipidică a anumitor bacterii străine care cauzează inflamații și pete - inclusiv Propionibacterium acnes. Acidul lauric acționează asupra membranei anumitor bacterii, care devine instabilă, ceea ce duce în cele din urmă la dispariția bacteriei. Cu toate acestea, acest efect a fost observat până în prezent doar în cazul acidului lauric izolat.
Deoarece uleiul de cocos conține o proporție mare de acid lauric, mulți producători atribuie eficacitatea antibacteriană uleiului de cocos în general, dar acest lucru trebuie interpretat cu prudență. În cele din urmă, trebuie să se evalueze individual dacă o îngrijire cu ulei de cocos pentru pielea cu imperfecțiuni este eficientă. Din punct de vedere dermatologic însă nu trebuie să ai mari așteptări.
Există din ce în ce mai multe rapoarte conform cărora uleiul de cocos este o alternativă naturală și „non-toxică" la produsele obișnuite de protecție solară. Pe internet există numeroase rețete DIY pentru creme de protecție solară pe bază de ulei de cocos, precum și laude pentru eficiența acestei protecții solare naturale. Acest lucru nu este doar iresponsabil, ci și extrem de periculos. Uleiurile vegetale pot absorbi radiațiile UV într-o mică măsură, dar acest lucru nu este nici pe departe suficient pentru a proteja pielea de radiațiile UV.
Rapoartele presupus pozitive despre uleiul de cocos ca protecție solară se bazează pe câteva experiențe personale. Însă, nu există dovezi științifice, motiv pentru care uleiul de cocos nu poate înlocui produsele de protecție solară elaborate și sigure.
Celulita reprezintă efectul structural al țesutului conjunctiv slab. Chiar dacă mulți producători promovează creme anticelulitice, loțiuni și tratamente de tot felul - niciun remediu dermatocosmetic nu poate aborda eficient această slăbiciune structurală a pielii. Cei care doresc totuși să folosească uleiul de nucă de cocos pentru îngrijirea corpului se vor bucura, totuși, de o piele strălucitoare, moale și cu un parfum delicat.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Uleiul de argan se mai numește și aur marocan. Uleiul extras în mod elaborat poate fi valoros și pentru îngrijirea pielii.
Citeste mai mult...Uleiul de jojoba nu este chiar un ulei, ci o ceară. Acest lucru îl deosebește de alte uleiuri vegetale în ceea ce privește proprietățile sale de îngrijire.
Citeste mai mult...