Uleiul de jojoba
Ușor și potrivit pentru toate tipurile de piele - cu greu putem da greș cu uleiul de jojoba în îngrijirea pielii. Chiar dacă nu conține atât de multe vitamine și substanțe vegetale secundare ca alte uleiuri, efectul său de îngrijire este convingător. Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
PE SCURT: ULEIUL DE JOJOBA
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Ulei de semințe de Simmondsia Chinensis
- Efect:netezește, fixează umiditatea, regenerant, hrănitor
- Utilizare recomandată: Aplică pe pielea ușor umezită, apoi folosește o cremă hidratantă
- Tipuri de piele: Piele matură, uscată și deshidratată
Proprietățile uleiului de jojoba
Uleiul de jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil) este extras din semințele arbustului de jojoba. Arbustul de jojoba crește în principal în regiunile deșertice din America de Sud. Uleiul de jojoba presat la rece are o culoare aurie spre galben deschis. Cu cât uleiul este mai deschis, cu atât este mai probabil să fi fost prelucrat industrial. Mirosul este în general foarte subtil.
Din punct de vedere chimic, uleiul de jojoba este de fapt o ceară lichidă, deoarece acizii grași pe care îi conține nu formează legături pe bază de glicerină, ca în cazul altor uleiuri, ci pe baza unui alcool gras. Se creează astfel un compus foarte asemănător cu sebumul, ceea ce explică buna toleranță a uleiului de jojoba.
Uleiul de jojoba este format în principal din acizi grași mononesaturați, acidul gadoleic (aprox. 70%) și acidul erucic (aprox. 15%). Datorită conținutului scăzut de compuși nesaturați sau polinesaturați, uleiul este extrem de stabil la oxidare și poate fi păstrat până la 24 de luni după deschidere.
Super ingredientele din uleiul de jojoba
acidul gras omega-9 mononesaturat este necesar organismului uman pentru diverse procese anabolice. Cu toate acestea, nu s-a stabilit încă pe deplin în ce măsură acidul gadoleic, aplicat pe piele, susține acest proces. Doar efectul de îngrijire a pielii este bine documentat.
vitamina precursoare este descompusă în organism în vitamina A, care, pe bună dreptate, ocupă un loc sigur în îngrijirea pielii ca substanță de îngrijire. Aceasta regenerează pielea, favorizează creșterea celulară și întărește pielea prin restructurarea cadrului de colagen.
este considerată un antioxidant important și protejează pielea de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produși, de exemplu, prin expunerea la lumina soarelui și pot provoca daune de durată structurii pielii, ADN-ului și proteinelor. Vitamina E interceptează acești radicali liberi și îi neutralizează.
Uleiul de jojoba în îngrijirea pielii
Datorită caracterului său mediu de răspândire, uleiul de jojoba se întinde ușor pe piele și lasă o peliculă plăcută, delicată și non-ocluzivă. Structura specială a cerii de jojoba este de asemenea responsabilă de faptul că, după aplicarea pe piele, separarea acizilor grași de alcoolul gras are loc relativ lent și cu efect întârziat. Acest lucru face ca îngrijirea să fie mult mai durabilă și sustenabilă decât în cazul altor uleiuri.
Uleiul de jojoba netezește pielea și are un efect de fixare a umidității. Acest lucru îl face potrivit pentru pielea matură și uscată. Dar și pielea iritată beneficiază de efectul de îngrijire blând, antiinflamator și calmant. Cel mai bine este să aplici uleiul pe pielea curățată și umezită și să masezi ușor. Alternativ, se poate amesteca cu uleiuri care conțin acid linoleic sau acid linolenic, deoarece uleiul de jojoba în sine nu conține niciunul dintre acești acizi grași esențiali. Continuă cu o cremă hidratantă pentru a hidrata optim pielea.
Întrebări frecvente despre uleiul de jojoba
Nu există un răspuns general la întrebarea dacă uleiul de jojoba este potrivit pentru îngrijirea tenului cu imperfecțiuni și seboreic. Uleiul de jojoba nu este comedogenic și are un efect antibacterian. Acest lucru înseamnă că, practic, poate contracara răspândirea microbilor. S-a observat că uleiul de jojoba inhibă dezvoltarea bacteriilor care sunt adesea implicate în apariția inflamațiilor, a iritațiilor și a acneei. Cu toate acestea, deoarece acneea, în special, implică un proces de incubare complex, în cele din urmă trebuie testat individual dacă utilizarea uleiului de jojoba este benefică sau nu.
Uleiul de jojoba este potrivit ca agent de curățare delicată pentru îndepărtarea machiajului și a rimelului. Pentru a face acest lucru, aplică câteva picături de ulei pe față, masează și apoi clătește cu apă călduță. Deoarece această metodă de curățare nu folosește un emulgator - mediatorul dintre fazele solubile în apă și cele solubile în grăsimi - efectul de curățare poate să nu fie la fel de profund. Dacă este necesar, este suficient să adăugi o a doua etapă de curățare.
Atunci când este utilizat în mod regulat, uleiul de jojoba poate adăuga strălucire și suplețe părului. Pentru a face acest lucru, aplică seara uleiul pe vârfurile părului umed. Lasă tratamentul să acționeze timp de aproximativ 2 ore sau peste noapte și apoi clătește. Alternativ, adaugă puțin ulei de jojoba în șamponul tău preferat pentru o îngrijire suplimentară.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Uleiul de ricin asigură o îngrijire completă: pielea uscată devine suplă, părul și unghiile devin strălucitoare și se întăresc. Chiar și un scalp uscat se bucură de un tratament natural cu ulei de ricin.
Citeste mai mult...Uleiul de nucă de cocos oferă pielii uscate și sensibile o protecție naturală împotriva deshidratării.
Citeste mai mult...