Ce perie să alegi pentru îngrijirea și coafarea părului
Perie paddle, detangler sau perie schelet: oferta de perii pentru păr este foarte vastă. Pentru a nu te pierde printre atâtea opțiuni, ți-am pregătit un ghid al periilor de păr. Care perie de păr este cea mai bună pentru părul tău depinde în primul rând de tipul de păr. Ce alte aspecte ar trebui să ai în vedere când cumperi o perie de păr poți citi în text.
CUM SĂ GĂSEȘTI CEA MAI BUNĂ PERIE PENTRU PĂRUL TĂU, PE SCURT
- Care este cea mai bună perie de păr pentru tine depinde de tipul de păr, de planurile de coafare și de preferințele personale.
- Foarte blânde pentru părul tău sunt periile cu peri moi de mistreț. Acestea pot distribui sebumul în mod optim în păr.
- Cu cât firul tău este mai gros, cu atât perii ar trebui să fie mai tari. În acest caz, perii din nailon sunt ideali.
- Pentru coafare, ai de ales între peria rotundă, peria paddle, peria schelet și peria de tapare.
- Pentru descurcarea părului uscat și umed, detangler-urile sunt ideale, iar pentru a domoli frizz-ul din păr, poți folosi perii cu tehnologie cu ioni.
De ce este peria potrivită atât de importantă pentru părul tău
Faci parte din categoria celor care folosesc peria cu sârguință și iei foarte în serios cele 100 de perii prin păr pe zi? Sau ești mai degrabă genul care își periază părul doar când este absolut necesar și îți place aspectul de messy hair?
Indiferent cât de des folosești peria de păr, aceasta ar trebui să se potrivească tipului tău de păr. Pentru că atunci poate stimula circulația sângelui pe scalp, poate îmbunătăți îngrijirea părului și îți poate ușura coafura.
Pieptănatul cu o perie greșită, pe de altă parte, poate chiar să dăuneze părului și scalpului. Dacă perii sunt dintr-un plastic prea dur sau nu sunt rotunjiți, pot rupe părul și scalpul și pot deteriora structura delicată a părului. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când utilizezi un pieptăn cu dinți mari.
Cele mai blânde pentru toate tipurile de păr sunt, prin urmare, periile cu peri naturali, deoarece acestea sunt mai moi. De aceea, profesioniștii recomandă periile din peri de mistreț, a căror structură este foarte similară cu a părului nostru. Ele sunt capabile să distribuie uniform sebumul de pe scalp până la vârfuri și să aducă strălucire părului.
Se aplică următoarea regulă: cu cât părul este mai gros, cu atât periile ar trebui să fie mai dure. Părul foarte gros are nevoie de peri duri din nailon. Cu cât părul este mai lipsit de viață și mai subțire, cu atât perii ar trebui să fie mai moi.
Pe lângă peri, tipul corect de perie joacă, de asemenea, un rol important. Acest lucru depinde de tipul de păr, de planurile de coafare și de preferințele individuale. Peria perfectă nu doar că te ajută să îți descurci părul sau să îl cureți de praf, dar poți, de asemenea, să o transformi în ajutorul tău suprem pentru styling.
Ce tipuri de perii pentru păr există?
Există diferite tipuri de perii pentru păr, din care îți poți alege favoritele. În funcție de tipul de păr și de obiceiurile de coafare, poate fi util să îți achiziționezi mai multe perii și să le schimbi în funcție de necesitate sau de planuri.
Următoarele modele sunt disponibile pentru îngrijirea și coafarea părului tău:
- Perie cu peri de nailon;
- Perie cu peri de mistreț;
- Perie cu peri de nailon și mistreț;
- Detangler (perii pentru descurcat părul);
- Perii de styling (perie rotundă, perie schelet, perie paddle, perie de tapare);
- Perie anti-frizz (perii cu ioni, perii ceramice).
Cum să alegi cea mai bună perie pentru părul tău
Pentru a afla care perie de păr este cea mai bună pentru părul tău și cum să găsești modelul potrivit pentru părul tău, ți-am creat un mic ghid al periilor.
PĂR NORMAL
Pentru părul fără complicații, o perie cu peri naturali, cum ar fi peri de mistreț, este ideală. Poate distribui uniform uleiul de pe scalp în păr și poate oferi mai multă strălucire. În același timp, rezistența perilor este suficientă pentru a-ți descurca părul cu grijă, dar blând.
La fel de potrivită este o perie ovală cu un amestec de peri de nailon și mistreț.
PĂR GRAS
Rădăcinile tale se îngrașă rapid și părul se lipește de scalp? Atunci, perierea excesivă poate fi contraproductivă. Prin frecarea periilor pe scalp, producția de sebum poate fi stimulată și mai mult.
Așadar, limitează mișcările periei la strictul necesar. O perie cu peri naturali ar putea distribui prea mult uleiul de la rădăcină pe lungimi, făcând părul tău să arate șuvițat și să-i ia din volum. Folosește, așadar, o perie cu peri sintetici.
Dacă dorești să îți descurci părul în stare umedă pentru a evita o stimulare suplimentară a glandelor sebacee, poți folosi un detangler. Această variantă are peri din plastic foarte moi, de lungimi diferite. Poate descurca lungimile foarte delicat, fără a afecta prea mult scalpul.
PĂR FIN
Pentru a descurca părul fin și a-l curăța de praf, o perie cu peri de mistreț este alegerea potrivită.
Periile de păr sunt, de asemenea, instrumente de styling foarte importante pentru părul fin. Dacă vrei să adaugi mai mult volum părului tău fin, poți folosi o perie rotundă sau o perie schelet. Ambele pot ajuta la uscarea părului mai repede atunci când este uscat cu uscătorul, datorită camerelor de aer. Cu peria schelet poți aduce și un volum superb la rădăcini.
Un clasic al coafării pentru părul fin este o perie de tapare cu peri naturali. Astfel, poți oferi părului tău mai mult volum și îl poți coafa cu grijă.
PĂR GROS
Perii trebuie să fie mai rezistenți pentru părul gros, așa că ai nevoie de o perie cu peri de nailon, rezistenți. Periază părul întotdeauna de la vârfuri spre rădăcină și încearcă să nu-l smulgi.
Dacă vrei să descurci cu grijă părul gros în stare umedă, o perie detangler este peria potrivită.
Pentru mai mult volum în păr, o perie rotundă cu bază ceramică este cea mai bună alegere pentru părul tău, deoarece păstrează căldura uscătorului de păr și astfel poate adăuga mai multă formă părului tău gros.
PĂR LUNG
Dacă părul tău este foarte lung, este posibil ca lungimile să se încurce mai des și să se formeze noduri. Periajul regulat este, așadar, esențial. Folosește ca perie de păr pentru părul lung o perie paddle din lemn cu peri naturali. Poate preveni situațiile în care părul tău se încarcă static în timpul periajului.
Pentru a coafa, cel mai bine este să folosești o perie rotundă pentru părul foarte lung. Astfel, poți adăuga volum și bucle ușoare părului tău, dar poți și să-l îndrepți. Pentru bucle mari, peria ar trebui să aibă un diametru mare, iar pentru bucle mai mici și mai definite, alege un diametru mai mic.
PĂR CREȚ
Creează bucle frumoase și definite, dar fără a peria prea mult. Pentru că acest lucru poate distruge forma buclelor și poate provoca frizz.
Cel mai bine este să-ți periezi sau să-ți piepteni buclele doar atunci când sunt ude și acoperite cu balsam. Atunci pieptănatul devine mai ușor, structura buclelor poate fi păstrată și ruperea părului poate fi prevenită. Folosește un pieptăn cu dinți rari sau un detangler.
Dar care perie este potrivită pentru bucle uscate? Foarte simplu: dacă buclele tale sunt în special uscate la vârfuri, o perie de păr cu peri naturali poate ajuta. Aceasta poate distribui uleiul de pe scalp până la lungimi. Dar amintește-ți că perierea energică poate risipi buclele definite.
Dacă părul tău creț este foarte gros, ar trebui să folosești o perie cu peri de mistreț și peri de nailon.
PĂR SCURT
Nodurile și încâlcelile sunt rare în cazul părului scurt, așa că poți să-ți descurci și să-ți cureți părul dimineața și seara cu o perie din peri de mistreț. Dacă firele sunt mai groase, peria ta ar trebui să aibă și peri din nailon.
Mai interesantă este întrebarea referitoare la cea mai bună perie pentru coafarea părului scurt. Dacă părul tău este fin și subțire, periile volumizatoare sunt ideale: peria schelet, peria rotundă sau peria de tapare. Toate acestea pot să îți accentueze volumul la rădăcină și să ofere un bob mai bogat sau o tunsoare scurtă cu mai mult volum.
Mai multă strălucire și netezire poți crea cu ajutorul unei perii paddle.
PĂR UMED
Cel mai bine este să nu îți periezi sau să îți descurci părul când este umed sau să o faci cu foarte multă grijă, pentru că părul tău este mult mai elastic și mai sensibil când este ud decât când este uscat.
Dacă vrei să îți piepteni părul înainte de uscare, chiar și în cazul încurcăturilor severe sau al părului foarte lung, ar trebui să folosești un detangler. Perii din plastic, cu fire de lungimi diferite și mai moi, sunt flexibili și pot descurca ușor chiar și nodurile mai încăpățânate din păr.
Există și Wet Detangler sau Wet Brushes speciale, care sunt destinate exclusiv părului umed.
De asemenea, un pieptăn cu dinți rari poate fi folosit. Acesta este excelent pentru a aplica un tratament sau o mască pe părul umed.
PĂR CU TENDINȚE DE ELECTRIZARE
Dacă părul tău are tendința de a se electriza, poți, pe lângă îngrijirea corectă anti-frizz, să îmblânzești firele rebele cu o perie potrivită. De exemplu, cu o perie cu tehnologie ionică: aceasta poate reduce încărcarea statică din păr și, astfel, poate îmblânzi firele rebele și poate aduce strălucire părului.
De asemenea, o perie de tip paddle din lemn cu peri naturali poate avea un efect antistatic.
Ce perii de păr se potrivesc firului tău de păr
SFATURILE EXPERTULUI
Adaugă în trusa ta de beauty și o perie pentru scalp („Scalp Brush"). Astfel, nu doar că îți poți oferi o mică pauză de wellness, dar poți face și ceva bun pentru scalpul tău: masajul periodic cu aceasta poate stimula circulația sângelui la nivelul scalpului și astfel poate crea cele mai bune condiții pentru o creștere sănătoasă a părului.
Alte sfaturi pentru utilizarea periei de păr
-
Nu împrumuta peria
Chiar și în îngrijirea părului există câteva reguli de igienă. Peria ta nu ar trebui împrumutată nimănui. Membrii familiei ar trebui să aibă perii separate. Pentru că, pe lângă murdărie și sebum, fiecare perie conține bacterii care nu ar trebui împrumutate de la o persoană la alta.
Musafirii nepoftiți de pe scalp: de asemenea, se poate întâmpla ca o perie folosită împreună să devină un mijloc convenabil de transport pentru păduchi de la o persoană la alta.
-
Curăță peria cu regularitate
Murdăria, reziduurile de produse, grăsimea și celulele moarte ale pielii se acumulează zilnic în peria ta. Pentru a o menține curată, ar trebui să o cureți de păr în fiecare zi.
De asemenea, în fiecare săptămână ar trebui să o speli temeinic cu apă caldă și un șampon blând. Poți folosi o periuță de dinți veche pentru a curăța spațiul dintre peri. Apoi poți să o lași să se usuce cu perii în jos pe un prosop.
-
Înlocuiește peria după utilizare îndelungată
Verifică peria regulat, deoarece perii se pot strica. Fie că este vorba de utilizarea zilnică sau de influența căldurii de la uscătorul de păr, fiecare perie ar trebui înlocuită la un moment dat.
Perii îndoiți sau rupți pot afecta funcționalitatea periei tale sau chiar pot răni scalpul.
În funcție de calitate și material, ar trebui să îți înlocuiești peria de păr la fiecare șase luni până la cinci ani. Dacă ai mai multe perii și le folosești pe rând, prelungești automat durata de viață a fiecărei perii.
-
Peria de călătorie
Ia-ți peria preferată și în format de călătorie. Peria de călătorie nu îți economisește doar greutatea din valiză, dar îți protejează și perii de a fi apăsați în valiză.
DESPRE AUTOARE
Anne Wüstmann
Autoarea freelancer scrie de ani de zile pentru reviste de lifestyle renumite. Se dedică cu pasiune subiectelor din zona de beauty, zona nutriției, sănătății și sportului. Printre preferințele personale în materie de beauty se numără un iluminator bun, un fresh de țelină și Pilates.