Keratina: stimulentul prețios pentru îngrijirea părului
Repară, întărește, netezește: keratina, proteina proprie organismului, poate face foarte mult bine părului tău. Aceasta poate repara daunele structurale de la nivelul firelor de păr, poate proteja părul și chiar îl poate netezi. Află ce este exact keratina, cum o poți integra în rutina zilnică de îngrijire a părului și cum o poți folosi pentru a-ți netezi părul.
DESPRE KERATINĂ PE SCURT
- Keratina este o proteină structurală fibroasă, care se găsește în straturile exterioare ale pielii, părului, unghiilor, penelor și coarnelor vertebratelor.
- Keratina este esențială pentru creșterea, formarea și structura părului și a unghiilor.
- Keratina conferă părului și unghiilor rezistență la influențele externe, cum ar fi căldura, apa și substanțele chimice.
- Tratamentele cu keratină sunt oferite în saloane pentru netezirea și hrănirea părului. Aceste tratamente se bazează pe aplicarea de produse care conțin keratină și care pot face părul mai neted.
- Keratina naturală este adesea extrasă din surse animale, în special din pene, coarne și gheare. Cu toate acestea, ea poate fi produsă și sintetic.
Ce este keratina
Cum ar fi să înlocuiești părul rupt și deteriorat, cu fire mătăsoase și strălucitoare? Dacă ar exista o listă de dorințe în materie de frumusețe, probabil că aceasta s-ar afla în fruntea listei multor persoane. Pentru că, pe bună dreptate, coafarea la căldură și vopsirea periodică pe care părul trebuie să le îndure din partea noastră îl pot epuiza. Cu cât îți stresezi mai mult părul, cu atât este mai important să îi acorzi periodic o doză de îngrijire suplimentară.
Aici intervine efectul de stimulare al keratinei. Keratina este o fibră proteică (proteină) ce alcătuiește părul, unghiile de la mâini și de la picioare. Pentru a înțelege acest lucru, merită să aruncăm o privire mai atentă la anatomia structurii părului, care constă în trei straturi:
- Cuticula: stratul cuticulei este format din solzi cornoși (orientați în direcția de creștere) care sunt dispuși unul peste altul, precum niște țigle mici. În cazul părului sănătos, acestea se aliniază ușor pe păr și îl fac să strălucească. Cu cât părul este mai deteriorat, cu atât solzii ies mai mult în afară și părul nu mai strălucește.
- Cortex: tulpina fibroasă, formată din molecule de keratină în formă de spirală, constituie cea mai mare parte a părului. Acesta își datorează rezistența structurii sale fibroase: keratinele se combină în cortex pentru a forma microfibrile, care, la rândul lor, se combină pentru a forma macrofibrile. În cazul în care cortexul este intact, părul este elastic și rezistent. Toate procesele chimice de stilizare încep la nivelul cortexului: dacă îți vopsești părul sau îl faci permanent, aici are loc procesul.
- Medula: chiar în interiorul firului de păr se află canalul medular, care este umplut cu substanță și prezintă cavități. Keratina reprezintă aproximativ 90% din structura părului, restul fiind format din apă, lipide și pigmenți.
Keratina joacă un rol esențial în sănătatea părului tău, deoarece proteina îndeplinește multe sarcini importante: ea este foarte elastică și oferă părului textură. Keratina este rezistentă la temperatură și insolubilă în apă. Prin urmare, poate proteja părul, îl poate întări din interior și îl poate menține flexibil și suplu.
Desigur, keratina nu este indestructibilă. Contactul frecvent cu substanțe chimice sau cu aparate de coafare cu aer cald (de peste 180 de grade) poate slăbi legăturile din moleculele de keratină. Keratina se poate pierde și se pot forma mici goluri de keratină. Consecințele pot fi un păr uscat, poros, ruperea părului, părul creț sau vârfuri despicate.
Puterea proteinelor: beneficiile keratinei pentru părul tău
Dacă structura părului tău a fost deteriorată de multe ședințe de styling sau de colorare, poți ajuta aplicând keratină din exterior. Moleculele de keratină se pot acumula în păr și pot repara zonele poroase. Ele pot acoperi părul cu un strat protector și pot reface cuticula aspră.
În plus față de aceste beneficii, keratina poate face și un mic miracol pentru păr: îl poate îndrepta și îi poate oferi o textură mătăsoasă și catifelată, timp de câteva săptămâni, totul fără utilizarea zilnică a plăcii de păr. Keratina pentru îndreptarea părului provine din Brazilia, motiv pentru care este adesea denumită „Brazilian blowout”. Poți solicita hairstylistului tău să îți îndrepte părul cu keratină, dar poți încerca tratamentul și acasă. Află, mai jos, cum funcționează acesta.
Când este recomandat tratamentul cu keratină pentru părul tău
- Pentru părul vopsit: Colorarea permanentă a părului are loc în interiorul acestuia. Mai ales în cazul colorării sau al decolorării frecvente, acest proces chimic își poate pune amprenta asupra părului. Cu ajutorul keratinei, poți minimiza daunele și poți oferi culorii părului tău o strălucire vibrantă.
- Pentru părul structural deteriorat: Uscătorul de păr, aparatul de îndreptat părul sau ondulatorul utilizate zilnic pot deteriora structura părului. Keratina poate repara daunele minore ale părului și, în același timp, acționează ca un scut protector împotriva factorilor externi.
- Pentru părul creț sau permanent: Firele părului creț sunt adesea uscate. Keratina poate echilibra acest lucru și poate da lungimilor o strălucire sănătoasă. Keratina nu va netezi părul, dar va asigura o definire mai frumoasă a buclelor.
- Pentru păr creț: Părul ondulat sau creț în mod natural prezintă adesea fire de păr indisciplinate. Keratina poate reduce electrizarea și proteja împotriva umezelii.
Cum să integrezi produsele cu keratină în rutina de îngrijire a părului
Produsele cu doze mari de keratină destinate pentru utilizare la domiciliu pot face părul să arate sănătos și strălucitor, atât timp cât le utilizezi în mod regulat. Cu alte cuvinte, o singură spălare cu un șampon cu keratină nu va avea un efect major, deoarece keratina se acumulează treptat în firul de păr. Pentru a obține aspectul mătăsos, merită să folosești mai multe produse cu keratină, în rutina de îngrijire.
Următoarele produse și instrumente de îngrijire a părului pot conține keratină:
- Șampon: De obicei, șampoanele cu keratină sunt etichetate ca șampoane pentru păr fragil, deteriorat sau rebel. Spălându-ți părul cu șampoane cu keratină, începi regimul de îngrijire cu keratină imediat ce te speli.
- Balsam: Un șampon cu keratină trebuie urmat întotdeauna de un balsam cu keratină, ideal de la același producător. Aplică-l pe părul umed și lasă-l să acționeze un timp scurt pentru a închide cuticula.
- Tratament/mască: Aplică o mască cu keratină o dată pe săptămână, pe părul uscat cu prosopul. Lasă tratamentul să acționeze sub un prosop cald timp de 10-20 de minute pentru a permite proteinelor să pătrundă bine în păr.
- Leave-in: Ideal pentru protecția împotriva căldurii și razelor UV. Aplică leave-in-ul pe părul umed, uscat cu prosopul, înainte de coafare.
- Aparate de îndreptat: Unele aparate de îndreptat au plăci de încălzire care tratează părul cu ulei de keratină în timpul utilizării.
Cum să îți îndrepți părul cu keratină acasă: ghid pas cu pas
Dacă vrei să îți îndrepți părul pentru mai multe săptămâni, tratamentul intensiv cu keratină poate fi realizat și acasă, economisind costurile unui tratament profesional.
- Prespălare: Spală bine părul pentru a elimina reziduurile de styling și silicon, apoi usucă-l complet.
- Masca de keratină: Împarte părul în două secțiuni, aplică masca șuviță cu șuviță, și las-o să acționeze 15-20 de minute.
- Tratament termic: Piaptănă părul pentru a îndepărta excesul de produs, apoi usucă și îndreaptă șuviță cu șuviță.
- După spălare: Spală părul cu șampon și balsam special, apoi usucă-l. Evită coafarea timp de trei zile pentru rezultate optime.
Rezultatele pot dura până la patru săptămâni dacă tratamentul este făcut acasă, sau până la șase luni dacă este realizat de un profesionist.
Există alternative vegane la keratină?
Majoritatea produselor de îngrijire conțin keratină de origine animală. Dacă preferi alternative vegane, există opțiuni sintetice realizate din aminoacizi proveniți din extracte vegetale, cum ar fi soia, grâul sau porumbul. Acestea sunt îmbogățite cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de migdale sau de argan.
DESPRE AUTOR
Anne Wüstmann - redactor freelance în domeniul frumuseții
Autoarea activează ca freelancer de ani de zile, redactând articole pentru reviste renumite de lifestyle. Este pasionată de frumusețe, nutriție, sănătate și sport. Preferatele ei în materie de frumusețe includ un iluminator bun, sucul proaspăt de țelină și Pilates.
Scalpul tensionat și care se confruntă cu mâncărimi poate fi destul de neplăcut. Află cum poți restabili echilibrul acestei zone a pielii.
AFLA MAI MULT...