Scalp uscat: cauze, remedii și îngrijire adecvată
Un scalp iritat și care provoacă mâncărimi nu este chiar atât de neobișnuit. Acest lucru este cauzat de faptul că pielea sensibilă de pe cap poate deveni rapid dezechilibrată.
Îți explicăm care sunt cauzele și îți arătăm ce este important atunci când îngrijești un scalp uscat. Cu sfaturile noastre, poți restabili echilibrul acestei zone sensibile a pielii - și, în curând, scalpul tău se va simți din nou perfect hrănit.
PE SCURT: TRUCURI RAPIDE PENTRU UN SCALP USCAT
- Folosește șampoane concepute pentru scalpul uscat.
- Clătește întotdeauna părul cu apă călduță.
- Oferă scalpului o doză suplimentară de hidratare cu ajutorul unui ulei de păr.
- Usucă părul cu feonul setat pe treapta mică de căldură sau lasă-l să se usuce la aer.
- Ai grijă de scalpul tău prin masaje periodice.
Scalp uscat: Cauze posibile
Dacă îți simți scalpul tensionat, te confrunți cu mâncărimi și poate chiar cu descuamări ale scalpului, acestea sunt semne ale unui scalp uscat. În mod normal, așa-numita peliculă hidrolipidică protejează pielea. Dacă aceasta este dezechilibrată, pielea pierde din umiditate, se usucă și provoacă mâncărimi.
Atât factorii interni, cât și cei externi pot slăbi stratul protector al pielii tale. Îți vom arăta care sunt aceștia. Astfel, vei putea identifica deja o posibilă cauză a scalpului tău uscat. Acest lucru te va ajuta să îl aduci înapoi în echilibru.
Cauze interne ale scalpului uscat
Ai fost foarte ocupată în ultima vreme, poate ai dormit prea puțin și acum observi că scalpul te mănâncă și este tensionat? Acest lucru este complet natural, deoarece pielea reacționează adesea la stres devenind mai sensibilă și uscată. Uneori, o predispoziție genetică sau o afecțiune a pielii, cum ar fi neurodermatita, este motivul pentru uscarea scalpului. Dacă acesta ar putea fi cazul tău, cel mai bine este să ceri sfatul dermatologului.
Cauze externe pentru scalpul uscat
Ți-ai dat seama vreodată că scalpul tău este mai uscat vara și iarna? Acest lucru este cauzat de faptul că influențele externe ale mediului, cum ar fi căldura, frigul sau aerul uscat de la încălzire, afectează pielea sensibilă de pe scalp. Acest lucru slăbește stratul natural de protecție al pielii tale și aceasta pierde mai ușor umiditate. Rezultatul: Scalpul se usucă. Dacă îți speli sau îți usuci părul utilizând prea multă căldură sau folosești produse de îngrijire iritante, care conțin, de exemplu, multe parfumuri, asta poate slăbi și mai mult bariera pielii.
Rutina blândă de îngrijire pentru scalpul uscat
Când scalpul este uscat, are nevoie în primul rând de un lucru: hidratare. Cu o spălare delicată a părului și îngrijirea potrivită, îți vei umple rapid depozitele de hidratare ale pielii, iar mâncărimea și senzația de tensiune vor dispărea.
Rutina blândă de îngrijire pentru scalpul uscat
Când scalpul este uscat, are nevoie în primul rând de un lucru: hidratare. Cu o spălare delicată a părului și îngrijirea potrivită, îți vei umple rapid depozitele de hidratare ale pielii, iar mâncărimea și senzația de tensiune vor dispărea.
-
Folosește un șampon blând
Alege pentru spălarea părului tău șampoane blânde, special formulate pentru scalpul uscat, cu un pH neutru pentru piele. Aceste șampoane regenerează, protejează bariera naturală a pielii și au, în același timp, un efect hidratant. Dacă masezi ușor cu mâinile sau cu o perie moale, poți stimula suplimentar circulația sângelui la nivelul scalpului. Asta va intensifica efectul regenerator.
-
Clătește cu apă călduță
După un masaj blând al scalpului, urmează clătirea. În această etapă, clătește întotdeauna părul doar cu apă călduță. Astfel, menții bariera de protecție a pielii.
-
Evită căldura
Ulterior, cel mai blând pentru scalp și păr este să le lași să se usuce la aer. Dacă totuși te grăbești, usucă-ți părul cu un uscător la o temperatură scăzută. Astfel, soliciți mai puțin scalpul și părul.
-
Opțional - Folosește ulei de păr
Vrei să îngrijești scalpul tău stresat în mod special intens? Folosește o dată pe săptămână un ulei de păr, pentru un plus de răsfăț. Masat pe scalp, lasă o senzație plăcută pe piele. Pentru ca părul tău să-și păstreze aspectul ușor, proaspăt spălat, folosește doar câteva picături.
Alte sfaturi pentru îngrijirea scalpului uscat
Pe lângă o rutină blândă de îngrijire a părului, există și alte sfaturi care te pot ajuta să eviți uscarea scalpului:
- Spală-ți părul cât mai rar posibil. Fiecare spălare a părului îndepărtează umezeala de pe scalp, chiar dacă utilizezi un șampon blând. Dacă îți acorzi câteva zile fără spălare, oferi scalpului tău timp să-și regenereze filmul hidrolipidic.
- Poartă o pălărie. Vara soarele îți afectează scalpul, iar în sezonul rece vântul stresează pielea scalpului. O pălărie îți protejează scalpul în orice sezon de uscăciunea cauzată de condițiile meteorologice.
- Nu te scărpina pe scalp. Dacă te confrunți cu mâncărimi ale scalpului, scărpinatul îți va calma temporar mâncărimea. Cu toate acestea, astfel îți supui scalpul unui stres suplimentar. Încearcă să-ți ții degetele departe de scalp.
După cum poți observa, dacă îți adaptezi puțin îngrijirea și rutina zilnică, poți ameliora scalpul uscat cu puțină răbdare.
Remedii naturale pentru scalpul uscat
Dacă pielea sensibilă de pe scalp te mănâncă și te strânge, pe lângă un șampon blând, poți încerca și diferite remedii naturale. Îți vom dezvălui ce remedii naturale îngrijesc scalpul uscat și ajută la calmarea pielii. Multe dintre acestea le ai poate chiar deja acasă în bucătăria ta. Să verificăm!
O soluție de clătire din oțet de mere
Oțetul de mere este cunoscut pentru beneficiile sale asupra aspectului pielii. Chiar și în cazul scalpului uscat, acesta poate avea un efect calmant. Pentru că, dacă pH-ul scalpului tău a ieșit din echilibru, oțetul de mere poate să-l readucă la normal.
În plus, acidul natural blând poate stimula regenerarea celulară și oferă hidratare. Îți recomandăm, așadar: Dacă scalpul tău este uscat, răsfață-l o dată pe săptămână cu o clătire cu oțet de mere. Amestecă puțin oțet de mere cu aceeași cantitate de apă și masează acest amestec pe scalp înainte de spălarea părului. Lasă-l să acționeze timp de cinci, până la zece minute, înainte de a clăti cu apă călduță.
Un tratament reconfortant cu ulei
Fie că este din cocos, măsline, migdale sau jojoba: O mască pentru păr cu ulei natural bogat este o binecuvântare pentru scalpul stresat. Oferă hidratare intensivă și susține stratul natural de protecție al scalpului. Pentru ca uleiul să-și dezvăluie întreaga eficiență, îți recomandăm să lași masca să acționeze peste noapte. Pune puțin ulei pe rădăcină și înfășoară-ți capul cu un prosop din microfibră – astfel, uleiul nu va ajunge pe perna ta. În timp ce te bucuri de un somn de frumusețe odihnitor, tratamentul cu ulei îți relaxează scalpul. A doua zi dimineața, clătește tratamentul cu apă călduță.
O mască hidratantă cu miere și lapte covăsit
Dacă scalpul te mănâncă foarte tare, o mască din miere și lapte covăsit aduce rapid alinare. În timp ce mierea calmează scalpul iritat, laptele covăsit oferă multă hidratare. Amestecă pentru mască miere și lapte covăsit în părți egale și aplică amestecul pe scalpul tău. După zece minute poți să clătești masca de păr. Un efect secundar pozitiv al măștii cu miere și lapte covăsit: oferă părului hidratare și îi conferă o strălucire încântătoare.
O soluție de clătire cu ceai de plante
Multe plante sunt cunoscute pentru efectul lor vindecător. Folosește aceste puteri vindecătoare și pentru îngrijirea scalpului uscat. Pentru aceasta, încearcă o clătire cu mentă, mușețel sau urzici. Aceste plante medicinale au un efect calmant. Cel mai probabil unele dintre aceste plante se regăsesc deja în dulapul din bucătărie. Prepară un ceai concentrat dintr-o plantă la alegere și lasă-l să se răcească complet. Între timp, poți să-ți speli părul ca de obicei cu un șampon blând. Când ceaiul s-a răcit, clătește-ți părul cu infuzia de plante și lasă-l să se usuce la aer. Este atât de simplu să-ți îngrijești scalpul uscat!