Ce parfum mi se potrivește?
Informații despre parfumuri
Floral, oriental sau fresh: poate că ești în căutarea parfumului care să te reprezinte, poate vrei să încerci ceva nou sau ți-ai dori un parfum pentru ocazii speciale? Prima întrebare care apare este: „Ce parfum mi se potrivește de fapt?”.
În continuare, îți vom prezenta câteva informații și sfaturi ce te vor ajuta să găsești parfumul perfect, precum și alte lucruri utile despre parfumuri.
DESPRE ALEGEREA PARFUMULUI POTRIVIT PE SCURT
Pentru a-ți găsi parfumul preferat, trebuie să pornești într-o mică călătorie în lumea parfumurilor și să ții cont de câteva lucruri:
- Identifică familia parfumului tău preferat: floral, fresh, fructat, picant, lemnos, oriental sau gurmand.
- Decide-te asupra concentrației parfumului: gama se întinde de la Eau de Parfum Intense, la Eau Fraîche ultra-ușoară.
- Nu te grăbi: fiecare parfum se desfășoară pe piele pe parcursul mai multor ore, conform piramidei parfumului.
- Orientează-te după sfaturile personalului calificat dintr-un magazin Douglas.
- Nu testa mai mult de patru parfumuri - altfel nasul tău va fi copleșit.
- Evită produsele de îngrijire parfumate în ziua în care încerci testerele; acestea pot denatura parfumul.
- Alege parfumul potrivit în funcție de ocazie.
- Nu opta pentru „blind buy”; parfumul miroase diferit pe pielea fiecăruia.
Principala întrebare despre parfumuri: Ce parfum mi se potrivește?
„Miroși atât de bine!” - acest compliment este probabil unul dintre cele mai frumoase pe care le poți primi. Dacă îl auzi des, probabil că ai găsit deja parfumul perfect, „perechea ta olfactivă”, parfumul care se potrivește exact stilului tău, personalității tale și chimiei pielii tale - cel care pur și simplu te face să te simți bine. Poate că parfumul este deja atât de strâns asociat cu tine, încât oamenii apropiați ție se gândesc imediat la tine atunci când îl simt în altă parte. A devenit semnătura ta.
Pentru a ajunge la acest nivel, trebuie mai întâi să te îmbarci într-o călătorie scurtă și interesantă a parfumului. Aceasta este una individuală, pentru că nu doar gusturile și personalitățile sunt diferite; chimia pielii fiecăruia este, de asemenea, diferită. De aceea, achiziționarea parfumului care îți place pe prietena ta poate funcționa doar într-o măsură limitată: Moleculele parfumului pot avea un efect complet diferit pe pielea ei decât pe a ta. Și chiar dacă un parfum este un fel de accesoriu pe care îl poți cumpăra la fel ca o pereche de pantofi, căutarea parfumului potrivit presupune mult mai mult decât procesul de cumpărare în sine. Este vorba despre emoții, preferințe și, de asemenea, despre personalitatea ta.
Fie că ești în căutarea parfumului care te reprezintă, fie că vrei să încerci ceva nou în ceea ce privește mirosul sau cauți un parfum pentru o ocazie specifică: întotdeauna începe cu întrebarea „Ce parfum mi se potrivește?”.
Nu există un răspuns corect sau greșit aici, alegerea unui parfum preferat este foarte subiectivă și plină de emoții. Cu toate acestea, există câteva sfaturi și trucuri care te pot ajuta să găsești parfumul care ți se potrivește.
1. Identificarea familiei (familiilor) de parfumuri preferate
Diferitele familii de parfumuri îți pot oferi o orientare inițială cu privire la direcția spre care ar trebui să te îndrepți în călătoria ta către parfumurile preferate. Acestea sunt adesea numite categorii de parfumuri sau note de parfum. Diferitele familii de parfumuri îți pot clarifica preferințele și îți pot facilita alegerea parfumului. Acest lucru se datorează faptului că o familie de parfumuri este un grup de note care au caracteristici olfactive similare. Concentrându-te pe una sau două familii de parfumuri, poți restrânge oarecum selecția.
Atunci când iei o decizie, nu te gândi doar la parfumurile care îți plac, ci și la alte arome pe care le preferi: este mirosul de haine proaspăt spălate? Este aroma înțepătoare a unui ceai picant de ghimbir sau, mai degrabă, a unui chai latte dulce? Sau este briza proaspătă a mării un miros pe care ți-ar plăcea să-l simți în fiecare zi? Ascultă-te și vei descoperi în curând notele de parfum preferate.
Există următoarele familii de parfumuri:
Parfumuri florale:
Această categorie de parfumuri este una dintre cele mai vechi; folosește uleiuri esențiale și esențe de flori. La fel ca varietatea de flori, alegerea este aproape nelimitată. Parfumurile florale pot fi feminine și romantice, sunt atemporale și sunt disponibile într-o varietate de opțiuni.
Gama se extinde de la buchetele florale fructate și proaspete, la creațiile opulente, orientale, cu mai multă profunzime.
Arome tipice: trandafir, bujor, violetă, iasomie, crin de vale, crin, floare de portocal, neroli.
Parfumuri fresh:
Ușoare, pline de viață și energizante: așa ai putea caracteriza parfumurile din această categorie. Aromele lor spumoase îți pot oferi un sentiment de prospețime și energie, fără a fi prea copleșitoare. Poți purta aceste parfumuri pentru a te binedispune în fiecare zi, iar caracterul lor discret le va face potrivite și pentru birou sau pentru joburi ce implică mult contact cu clienții sau pacienții. În plus, parfumurile proaspete sunt excelente pentru exercițiile fizice: energia lor se potrivește antrenamentelor dinamice.
Arome tipice: Poți alege între patru tipuri diferite. Iată care sunt acestea:
- Parfumuri citrice: Acestea includ arome de lămâie, lime, grapefruit și bergamotă.
- Parfumuri acvatice: Aceste parfumuri amintesc de mirosul sării de mare pe piele, o briză proaspătă de mare sau o baie într-un lac rece de munte. Ele te pot energiza. Combinate cu lemn de cedru, acestea pot avea o aromă amăruie.
- Parfumuri verzi: Parfumurile proaspete pot emana, de asemenea, aroma frunzelor verzi, a ierbii sau a ierburilor aromate, cum ar fi menta sau busuiocul.
- Parfumuri fresh florale: Parfumul potrivit pentru toți cei care iubesc mirosul de haine proaspăt spălate. Frunzele verzi, combinate cu mosc, crin de vale, patchouli sau bumbac, sunt responsabile pentru parfumul tipic de „bumbac”.
Parfumuri fructate:
Această familie de parfumuri se prezintă drept un joc tineresc, având o lejeritate dulce-fructată. Notele sale sunt alcătuite din esențe de fructe dulci, fructe exotice sau citrice. Acestea sunt ceva mai calde decât parfumurile pure de citrice descrise mai sus, care aparțin, de asemenea, categoriei parfumurilor fresh. Elixirurile parfumate cu fructe sunt potrivite pentru fiecare zi, deoarece sunt companioni plăcuți, care nu ies prea mult în evidență.
Arome tipice: fructe de pădure, pere, piersici
EXCLUSIV LA DOUGLAS
EXCLUSIV LA DOUGLAS
Parfumuri picante:
Parfumurile din această familie sunt deosebit de aromate și îți pot oferi căldură și senzualitate. Așa cum este cazul atunci când gătești, condimentele adaugă acel ceva. Deoarece Orientul este cunoscut în special pentru condimentele sale numeroase și de calitate, multe dintre aceste parfumuri intră și în categoria parfumurilor orientale (a se vedea mai jos).
Arome tipice: scorțișoară, ghimbir, cuișoare, cardamom, piper, boabe de tonka, vanilie.
Parfumuri lemnoase:
Nu numai parfumurile bărbătești conțin aromele tari de lemn uscat. Notele lemnoase sunt, de asemenea, integrate în din ce în ce mai multe parfumuri pentru femei și unisex. Parfumurile lemnoase pot emana căldură și liniște, dar și o notă luxuriantă. Ele pot avea un caracter earthy, mossy sau leathery.
Arome tipice: lemn de cedru, lemn de santal, lemn de guaiac, lemn de trandafir, patchouli.
Parfumuri orientale:
Cald, senzual și opulent sunt probabil cele mai potrivite adjective pentru parfumurile orientale. Aromele lor amintesc de basmul celor 1000 și una de nopți sau de un bazar din Marrakech. Florile exotice, condimentele aromate și notele lemnoase amărui se îmbină în elixiruri parfumate seducătoare. Acestea pot fi foarte intense și durează toată ziua, astfel încât o singură pulverizare este suficientă.
Arome tipice: În funcție de caracteristicile lor, poți alege între trei parfumuri orientale diferite. Acestea sunt împărțite după cum urmează:
- Floral orientale: Aromele dulci, florale sunt în prim-plan aici. Esențele florale utilizate sunt de obicei mai exotice și mai intense decât cele ale parfumurilor florale pure. Iasomia, orhideea, trandafirul, irisul, tuberoza sau ylang ylangul sunt printre cele mai frecvent utilizate flori în această categorie de parfumuri.
- Lemnos orientale: Tonurile lemnoase pot da parfumului tău și mai multă căldură și liniște și îl pot face să pară ușor acru. Cele mai comune tonuri lemnoase pentru parfumuri includ cedrul, lemnul de santal, lemnul de guaiac și oud (lemn de agar).
- Orientale picante: Orientul este cunoscut pentru marea sa varietate de condimente; nu este de mirare că acestea și-au găsit drumul și în sticluțele de parfum. Condimente precum scorțișoara, cardamomul, cuișoarele, boabele de tonka și vanilia insuflă și mai multă senzualitate și dulceață în aceste creații parfumate intense.
Parfumuri Gourmand:
„Gourmand” înseamnă „gourmet” în franceză, ceea ce descrie destul de bine această categorie de parfumuri relativ nouă, care include toate parfumurile care conțin arome dulci, pe care le asociem în mod normal cu deserturile. Acestea te duc cu gândul la Fabrica de Ciocolată a lui Charlie sau la un stand de acadele și îți îndulcesc simțurile.
Arome tipice: ciocolată, caramel, marțipan, miere, zahăr, vanilie, cafea, frișcă, crème brûlée, caramel, alune, nuga.
2. EdP, EdT & Co: Alegerea concentrației de parfum
Dacă vrei să afli ce parfum ți se potrivește, ar trebui să te gândești la cât de puternic vrei să se simtă. Îți place ca parfumul tău să miroasă intens și să fie observat de toată lumea din cameră? Sau îți dorești ca parfumul tău să fie atât de subtil încât doar tu să îl poți simți?
În funcție de preferințele tale, poți alege între diferite concentrații de parfum. Acest lucru se datorează faptului că fiecare parfum conține apă distilată, alcool și uleiuri parfumate sau parfumuri. Acestea din urmă alcătuiesc concentrația parfumului și determină cât de puternic miroase parfumul tău. Cu cât este mai mare proporția de uleiuri parfumate, cu atât parfumul miroase mai intens și rămâne mai mult timp pe piele.
Poți alege între următoarele concentrații de parfum:
- Eau de Parfum Intense (EdPI): Concentrația de uleiuri parfumate pure este între 15 și 45%, fiind cea mai ridicată. Este adesea numit Absolu de Parfum sau Extrait de Parfum.
- Apă de parfum (EdP): Concentrația de ulei parfumat este de zece până la 14 procente, fiind o variantă comună a parfumurilor de înaltă calitate.
- Apă de toaletă (EdT): Cu o concentrație a parfumului de șase până la zece procente, este ideală pentru pulverizări multiple pe parcursul zilei.
- Apă de colonie (EdC): Cu o concentrație de două până la cinci procente, este ușoară și potrivită pentru aplicare după duș sau antrenament.
- Eau Fraîche: Cea mai light variantă, cu unul până la trei procente uleiuri parfumate, ideală pentru zile toride.
SFAT: Dacă un parfum pare prea intens pentru tine, întreabă despre concentrații mai ușoare. Majoritatea producătorilor oferă diferite concentrații ale aceleiași compoziții parfumate.
3. Desfășurarea parfumului
Pentru a găsi parfumul potrivit pentru tine, ar trebui să înțelegi și modul în care un parfum se dezvoltă pe piele în timp. Aroma aplicată inițial nu este mirosul final care rămâne pe piele. Structura fiecărui parfum se desfășoară conform piramidei parfumurilor, în trei etape:
- Nota de vârf: Prima impresie a parfumului, care se evaporă în aproximativ zece minute.
- Nota de mijloc: Esența parfumului, care se dezvoltă după nota de vârf și rămâne timp de două până la patru ore.
- Nota de bază: Aromele persistente care rămân pe piele sau haine și pot dura zile.
Fă-ți timp și testează parfumul pe piele timp de 24 de ore înainte de a te decide. Observă cum se dezvoltă fiecare notă și cum se potrivește stării tale de spirit sau preferințelor personale.
Cere o mostră din magazin pentru a testa parfumul preferat pe o perioadă mai lungă și asigură-te că acesta este potrivit pentru tine.
SFAT
Pentru a evita confuzia în timpul testului, încearcă să eviți folosirea altor parfumuri în rutina de înfrumusețare în acea zi.
4. Profită de consiliere profesională în materie de parfumuri
Nu achiziționa parfumuri fără a cere sfaturile personalului calificat; caută sprijin profesional pentru alegerea parfumurilor într-unul dintre magazinele noastre. Profesioniștii noștri știu totul despre familiile de parfumuri, concentrațiile de parfumuri și piramida parfumurilor. Dacă numești un parfum care îți place în timpul unei consultații personalizate privind parfumurile, ei îți vor putea arăta parfumuri similare.
Nu ai timp să miroși câteva benzi de testare în magazin? Funcționează și digital: dacă vrei să găsești următorul parfum online, identificatorul nostru digital de parfumuri te poate ajuta. Acesta îți creează profilul de parfum personalizat folosind câteva informații și face câteva sugestii de parfumuri pe baza detaliilor tale.
5. Limitează selecția de parfumuri
Nasul tău poate distinge maximum patru parfumuri, după care este epuizat. Așadar, alege patru parfumuri și pulverizează-le pe benzi de testare. Pulverizează parfumul care te atrage cel mai mult direct pe piele.
Pentru a neutraliza simțurile între timp, poți întotdeauna să miroși boabe de cafea. Acestea fac acum parte din recuzită în majoritatea magazinelor de parfumuri.
ÎNCĂ UN SFAT
Celulele olfactive sunt mai active dimineața, așa că este mai bine să alegi acest moment pentru o sesiune de testare.
6. Alegerea parfumului în funcție de ocazie
Petrecere aniversară, vacanță pe plajă sau cină de Revelion: poate se apropie un eveniment la care vrei să faci o declarație cu parfumul tău? Sau pe care vrei să îl asociezi cu un eveniment pentru totdeauna? Pentru ocazii speciale, poate fi, de asemenea, ceva deosebit, cum ar fi un parfum mai intens sau neobișnuit.
Parfumurile de nișă sunt de asemenea excelente aici. Acestea sunt parfumuri care sunt produse în cantități mai mici și combină componente de parfum neobișnuite, pentru a crea compoziții individualizate.
În funcție de industrie, parfumurile fructate sau proaspete sunt mai potrivite pentru viața de zi cu zi la birou. De asemenea, persoanele creative își pot sublinia personalitatea cu un parfum mai neobișnuit. În profesiile ce implică și contact cu clienții sau cu pacienții, este recomandabil să alegi parfumuri subtile. Parfumurile care miros a curat sunt excelente și aici.
De altfel, o adevărată schimbare de registru poate fi parfumul after-work: un parfum pe care îl păstrezi în sertarul de la birou sau în geantă și pe care îl pulverizezi după serviciu. Deoarece parfumurile sunt strâns legate de emoțiile noastre, vei asocia în curând acest miros cu relaxarea.
7. Evită varianta „blind buy”
Nu-ți poți scoate din cap parfumul prietenei sau colegei tale și chiar vrei să-l ai și tu? Așa cum am menționat la început, un parfum miroase diferit pentru fiecare datorită chimiei diferite a pielii. Acest lucru se datorează unei interacțiuni individuale a hormonilor, tipului de piele și dietei. Desigur, îl poți încerca și poate îți va plăcea modul în care se dezvoltă pe pielea ta. Cu toate acestea, încearcă să ții cont de sfaturile menționate și să îl testezi pe o perioadă mai lungă de timp.
Returnarea este dificilă în cazul parfumurilor moleculare: aceste parfumuri sunt concepute în așa fel încât moleculele lor de parfum să dezvolte un miros individual, subtil, doar la contactul cu pielea. Acesta evidențiază propriul miros corporal și, prin urmare, nu va mirosi niciodată la fel la două persoane.
Și amintește-ți întotdeauna: cel mai bun lucru este să-ți găsești propriul parfum. Parfumul pe care îl vei asocia într-o zi cu momente frumoase, ocazii speciale sau, pur și simplu, cu viața de zi cu zi. Și care le amintește celorlalți de tine.
Parfumurile de iarnă aduc confort în sezonul rece, îmbrățișându-ne cu arome calde, profunde și destul de intense. Iată câteva parfumuri de iarnă populare.
AFLA MAI MULT...