Ce să faci în cazul arsurilor provocate de razele soarelui?
Orice arsură solară înseamnă deteriorarea pielii și, prin urmare, trebuie evitată. Citește mai departe pentru a afla cum îți poți proteja cel mai bine pielea și să te bronzezi în continuare. De asemenea, află ce poți face pentru pielea ta în cazul în care te confrunți cu arsuri provocate de expunerea prelungită la soare.
Informații verificate și compilate în colaborare cu Dr. Sarah Schunter, biochimist din München.
Despre arsuri solare pe scurt
- Arsurile solare reprezintă o reacție a pielii la radiațiile UVB și pot fi foarte dureroase.
- Radiațiile UV excesive pot provoca, de asemenea, arsuri invizibile ale informației genetice (ADN), ale celulelor sau ale sistemului imunitar.
- Bronzul după arsurile solare durează mai puțin decât un bronz care se formează treptat. Motivul este nevoia mai mare de regenerare și de reînnoire a pielii ca răspuns la daunele suferite.
Ce se întâmplă cu pielea în situația unei arsuri solare?
Pielea se poate apăra împotriva razelor UVB pentru o anumită perioadă de timp (timpul de autoprotecție). Cu toate acestea, cu cât tonul pielii este mai deschis, cu atât acest timp de autoprotecție este mai scurt. Prin urmare, nu ar trebui să ne bazăm pe pielea noastră pentru a avea grijă de ea însăși, ci să protejăm unul dintre cele mai sensibile organe ale noastre de orice expunere la soare. Acest lucru reduce riscul de arsuri solare - dar de multe ori tot nu le putem evita complet. Acest lucru se datorează faptului că adesea folosim prea puțină protecție solară și, în general, avem tendința de a aplica prea puțină cremă de protecție solară. Uneori, soarele este pur și simplu prea intens.
În cazul arsurilor solare, razele UVB declanșează eritemul - pielea este roșie, inflamată și foarte sensibilă. De asemenea, razele UVB activează melanocitele din epidermă. Aceste celule sunt responsabile de producerea pigmentului pielii - melanina. Melanocitele activate produc acum mai multă melanină, care are rolul de a proteja împotriva altor raze UV. Melanina poate absorbi o parte din razele UVB și are, de asemenea, un ușor efect antioxidant. Cu toate acestea, de îndată ce pielea prezintă un bronz, daunele aduse structurilor celulare au fost de mult timp provocate.
Un bronz pe piele indică faptul că pielea a fost deja expusă la prea multe raze UVB dăunătoare și, prin urmare, nu ar trebui să reprezinte un ideal de frumusețe.
Conceptul de „bronz sănătos" este în mod fundamental greșit. Orice bronz este o reacție la daunele care au avut loc la nivelul pielii. Dacă îți dorești un ten sărutat de soare, poți folosi produse autobronzante.
Alternativa la expunerea la soare: autobronzanteled
Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu arsuri provocate de expunerea la soare?
Te-ai protejat cât de bine ai putut (cremă de protecție solară, evitarea soarelui de la amiază, reaplicarea de cremă etc.) și totuși ai arsuri solare? Ceea ce poți face acum depinde și de gravitatea arsurii solare și de mărimea zonei afectate.
În principiu, dacă există roșeață pe piele, trebuie să eviți orice contact cu soarele. Un loc la umbră sub un copac sau un parasolar nu este suficient, deoarece radiațiile UV ne înconjoară imediat ce suntem în aer liber. În schimb, retrage-te la interior și poartă întotdeauna o protecție ridicată împotriva radiațiilor UV și îmbrăcăminte impermeabilă la UV atunci când ești în aer liber.
Arsuri solare ușoare (gradul 1)
Roșeața dureroasă, umflarea și mâncărimea sunt semnele arsurilor solare ușoare. Dacă roșeața apare doar la câteva ore după ce ai făcut plajă, un gel antihistaminic, creme cu pantenol sau produse după plajă cu formulă ușoară pot fi de ajutor. Remediile de casă pentru arsurile solare includ comprese răcoritoare, comprese cu aloe vera sau cu cașcaval, care pot, de asemenea, să ajute. Roșeața dispare, de obicei, a doua zi.
Arsuri solare intense (gradul 2)
Pe lângă roșeața dureroasă, umflături și mâncărimi, în cazul unei arsuri solare de gradul 2 pot apărea și vezicule. În acest caz, se poate aplica pe piele un corticosteroid local (substanță antiinflamatoare). Cu toate acestea, este esențial să consulți un dermatolog. În cazul în care apar vezicule, febră, dureri de cap, amețeli, greață sau vărsături sau dacă pielea se simte supraîncălzită, trebuie să consulți imediat un medic. În acest caz, poate exista riscul de arsuri grave sau insolație. Zonele mai mari de arsuri solare la copiii mici (eventual fără bășici) trebuie, de asemenea, să fie verificate de un medic.
Îngrijirea după expunerea la soare
Produse de utilizat după expunerea la soare: la ce trebuie să fii atentă
Aplică produsele după soare pe o piele cât mai curată. Acest lucru înseamnă mai întâi îndepărtarea transpirației, a cremei solare, a sării, a nisipului etc. de pe corp. Produsele after sun compensează lipsa de hidratare a pielii în cazul arsurilor solare. Emulsiile sau gelurile ușoare sunt ideale în acest sens, deoarece au și un efect de răcire datorită conținutului ridicat de apă. În plus, produsele după soare conțin adesea substanțe calmante și antiinflamatoare, cum ar fi:
- Vitamina E;
- pantenol;
- aloe vera;
- alantoină;
- bisabolol.
Dacă este posibil, ar trebui să eviți unele produse după soare deoarece:
- Parfumurile, aromele sau uleiurile esențiale pot, de asemenea, să irite pielea.
- Un conținut ridicat de alcool este perceput ca răcoritor datorită efectului de evaporare, dar nu oferă niciun beneficiu pielii;
- Dacă ești predispusă la acnee, ideal ar fi să folosești produse fără lipide, astfel încât să nu rămână reziduuri pe piele, care, în combinație cu radiațiile UV, pot duce, de asemenea, la apariția imperfecțiunilor.
Produse după plajă
Arsurile solare și protecția solară: sfaturi de bună practică
Cum să gestionezi expunerea la soare
- Expunerea dozată și responsabilă la soare – Nu sta la soare până când simți că te arde.
- Nu ieși la soare cu o arsură solară existentă.
- Expunerea îndelungată la soare reprezintă un risc grav pentru sănătate, indiferent de tipul de piele și de culoarea bronzului.
- Nicio cremă de protecție solară nu oferă protecție 100%.
- Există un risc crescut de cancer de piele cu mult înainte de apariția arsurilor solare.
- Nu expune niciodată copiii și bebelușii la lumina directă a soarelui - asigură-le întotdeauna o protecție adecvată (cremă de protecție solară și îmbrăcăminte).
- De asemenea, femeile însărcinate nu ar trebui să se expună la soare fără protecție. Modificările hormonale din această etapă pot duce la tulburări de pigmentare, care se pot intensifica sub acțiunea radiațiilor UV. Acesta este motivul pentru care crema de protecție solară trebuie purtată neapărat în timpul sarcinii.
Protecția solară potrivită
- Aplică crema de protecție solară înainte de a intra în contact cu soarele, cu cel puțin 30 de minute înainte.
- Cremele de protecție solară care promit să fie „economice" economisesc bani în contextul nepotrivit. Protecția declarată poate fi obținută doar dacă cremele solare sunt aplicate cu generozitate.
- Reaplicarea periodică (aproximativ la fiecare 2 ore) menține protecția solară și înlocuiește pierderile cauzate de apă sau transpirație, de exemplu. Produsele rezistente la apă trebuie, de asemenea, reaplicate.
Ce mai poți face pentru a evita arsurile solare
- Alege creme solare cu protecție ridicată;
- Evită soarele la amiază;
- Nu uita de haine și ochelari de soare; casca poate proteja împotriva arsurilor solare pe scalp;
- Arsurile solare pot reapărea oricând, prin expunerea îndelungată la radiații, pielea nu dezvoltă „imunitate";
- Parfumurile sau deodorantele de pe piele în combinație cu lumina soarelui pot duce la apariția unor pete pigmentare ireversibile.