Acnee
Acneea este o boală de piele care nu are nimic de-a face cu igiena personală. Spălarea excesivă poate chiar favoriza acneea. Ce cauzează cu adevărat acneea și ce rol joacă în ea predispoziția, hormonii și îngrijirea pielii, puteți citi aici! Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
Îngrijirea pielii poate oferi ameliorare și poate fi de ajutor pentru diferite afecțiuni ale pielii și boli dermatologice. Cu toate acestea, în cazul unei boli de piele sau al unei suspiciuni privind o posibilă afecțiune a pielii, clarificarea medicală este întotdeauna în prim-plan. Numai dermatologii sunt autorizați să pună un diagnostic valid din punct de vedere medical și, dacă este necesar, pot recomanda tratamente medicamentoase adecvate.
DESPRE ACNEE PE SCURT
- Boală a glandelor sebacee și a canalelor excretoare ale acestora
- Apare adesea la adolescenți și la femeile de peste 30 de ani
- Echilibrul hormonal joacă un rol major în apariția acneei
- Îngrijirea pielii afectate de acnee se bazează pe o rutină de îngrijire delicată cu ingrediente care calmează, dar și pe peelinguri și tratamente medicale dermatologice.
Cum se dezvoltă acneea?
Acneea este o boală necontagioasă a glandelor sebacee și a canalelor excretoare ale acestora, ce apare pe fondul creșterii producției de sebum și al unei dereglări în zona canalelor excretoare ale glandelor sebacee. Aceste cauze duc la îngustarea sau chiar blocarea glandelor sebacee. Rezultatul: fluxul normal de sebum este perturbat și se formează puncte negre (comedoane). Aceste comedoane pot fi închise („puncte albe") sau deschise („puncte negre").
Hormonii joacă un rol decisiv în acnee, deoarece dimensiunea și activitatea glandelor sebacee sunt influențate de hormoni. Relevanți aici sunt androgenii și estrogenii, care sunt prezenți atât la femei, cât și la bărbați - dar în concentrații diferite. În cea mai mare parte, bărbații au niveluri mai ridicate de androgeni, în timp ce nivelurile de estrogeni tind să fie scăzute. La femei este invers.
Dacă echilibrul hormonal se dereglează și există mai mulți sau prea mulți androgeni, acest lucru poate favoriza apariția acneei. Acest lucru se întâmplă deoarece androgenii intensifică activitatea glandelor sebacee, în timp ce estrogenii au efectul opus. În mod obișnuit, sunt cunoscute următoarele faze în care se schimbă echilibrul dintre androgeni și estrogeni:
- În timpul pubertății: aproape 65% dintre adolescenți suferă de acnee.
- Înainte și în timpul menstruației la femei.
- Femeile de peste 30 de ani se pot confrunta, de asemenea, cu dezechilibre hormonale.
În cele din urmă, un alt factor agravează gravitatea acneei. Din cauza fluxului de sebum perturbat, anumite bacterii cutanate (propionibacterii) se acumulează pe piele. Aceste bacterii se hrănesc cu sebum și îl descompun în acizi grași care favorizează inflamația. Acest lucru provoacă inflamații dureroase în țesutul înconjurător (pustule, noduli, papule) și, de asemenea, favorizează formarea comedoanelor.
Prin urmare, acneea este, în primul rând, o interacțiune a diferitelor condiții fiziologice și nu o problemă de curățare insuficientă a feței. De fapt, curățarea excesivă nu este în totalitate lipsită de probleme pentru tenul acneic - mai multe despre acest lucru în secțiunea „Îngrijirea pielii afectate de acnee".
Trebuie să mergi la dermatolog dacă te confrunți cu acnee?
Acneea (cunoscută din punct de vedere medical și sub denumirea de acnee vulgaris) este o boală cronică a pielii, care se prezintă sub diferite forme și grade de severitate. Prin urmare, este esențial să consulți un dermatolog pentru un diagnostic exact. Examenul dermatologic nu numai că oferă informații despre tipul de acnee prezentă (a se vedea infobox), dar poate fi folosit și pentru a evalua necesitatea unui tratament medicamentos.
Acneea este o boală cronică ce poate afecta tenul pentru o perioadă limitată de timp. Prin urmare, s-ar putea crede că acneea trebuie doar lăsată să-și facă de cap. Cu toate acestea, tratamentul acneei este îndelungat, simptomele și semnele dispar foarte încet și pot rămâne leziuni cutanate pe termen lung (de exemplu, cicatrici).
Tipuri de acnee vulgaris
- Acneea papulopustulosa et comedonica: cea mai frecventă formă întâlnită la adolescenți și adulți. Comedoanele, papulele și pustulele inflamatorii sunt tipice.
- Acneea comedonică: aici predomină comedoanele închise și deschise. Pot apărea zone inflamatorii individuale.
- Acneea cosmetică: așa-numita acnee cosmetică este o formă de acnee cauzată de produsele cosmetice, care apare în principal la femeile tinere în zona bărbiei și a obrajilor. Se caracterizează prin numeroase comedoane, dar și noduli inflamatori localizați mai adânc în piele.
- Acneea chistică, acneea fulminans și acneea inversă: forme foarte severe de acnee. Aceste forme necesită îngrijire medicală și dermatologică intensivă.
- Acneea infantum (acnee infantilă): apare la sugari și copii mici din cauza hormonilor, dar regresează de la sine după câteva luni.
- Acneea de Mallorca: nu este tocmai acnee, ci mai degrabă o afecțiune a pielii asemănătoare acneei, care poate fi cauzată de combinația dintre radiațiile UV și produsele de protecție solară care conțin ulei.
- Acneea steroidiană: este declanșată de utilizarea steroizilor (de exemplu, cortizon) și cedează rapid după terminarea terapiei.
Aspectul tipic al pielii afectate de acnee
Acneea apare de obicei în zonele unde se găsesc mai multe glande sebacee: fruntea, nasul și bărbia, precum și spatele, pieptul și umerii. Aspectul cutanat caracteristic al acneei poate varia și prezintă următoarele semne:
- Pori dilatați;
- Zone inflamate ale pielii (eczeme), în special în jurul foliculilor de păr;
- Piele lucioasă;
- Comedoane deschise și închise;
- Chisturi sebacee;
- Papule, pustule și noduli dureroși, adesea inflamați.
În funcție de gravitatea acneei, pielea poate să fie lucioasă, cu doar câteva comedoane și numeroase leziuni cutanate inflamate. Literatura medicală clasifică severitatea acneei în patru grupe, de la ușoară la moderată, severă și, în final, foarte severă.
Îngrijirea pielii ce se confruntă cu acnee
Formele severe și foarte severe de acnee trebuie tratate de către specialiști. Cu toate acestea, formele ușoare și moderate de acnee pot beneficia de anumite măsuri de îngrijire a pielii și de cosmetică, după o clarificare medicală prealabilă. Vom examina mai îndeaproape acest aspect în cele ce urmează.
Încă persistă ideea că în cazul acneei trebuie îndepărtat doar excesul de grăsime și că aceasta poate fi îndepărtată cel mai bine cu alcool și curățare agresivă. Deși ar trebui să îndepărtăm excesul de grăsime cât mai mult posibil, este important să facem acest lucru în mod blând, protejând stratul natural de sebum al pielii. În același timp, pielea cu acnee are nevoie de hidratare, precum și de îngrijire calmantă, antiinflamatoare și de reglare a sebumului.
Curățarea pielii afectate de acnee
Trebuie să fie temeinică, dar delicată. Produsele de curățare prea agresive pot influența negativ producția de sebum și chiar o pot favoriza. Prin urmare, sunt potrivite gelurile de spălare blânde fără alcool, parfum sau particule exfoliante. În niciun caz nu trebuie folosite săpunuri, deoarece acestea perturbă valoarea pH-ului pielii și pot, de asemenea, să elibereze acizi grași comedogeni pe suprafața pielii.
Curățarea pielii afectate de acnee
Hidratarea pielii afectate de acnee
Credeai că pielea predispusă la acnee nu are nevoie de hidratare? Ei, bine, nu este adevărat! Pentru că, chiar dacă există mult ulei de piele, pielea de dedesubt poate fi în același timp deshidratată. Produsele ușor hidratante ajută pielea predispusă la acnee, fără a o încărca cu texturi prea grase.
Hidratarea pielii afectate de acnee
Peelinguri ce ajută pielea afectată de acnee
Peelingurile chimice cu acid salicilic, acid mandelic sau acid lactic sunt potrivite pentru pielea afectată de acnee. Acestea au efecte antiinflamatorii, calmante, de reglare a sebumului și chiar hidratante. Peelingurile cu granule sau alte particule de exfoliere, precum și periile pentru față sunt contraproductive pentru pielea afectată de acnee - este mai bine să stai departe de ele.
Peelinguri ce ajută pielea afectată de acnee
RO BRANDS
RO BRANDS
RO BRANDS
Tratamente cosmetice și tratamente faciale pentru acnee
Poate fi utilă efectuarea regulată de tratamente faciale profesionale pentru acnee. Comedoanele pot fi îndepărtate în mod profesional, cu cât mai puține leziuni ale pielii. Dacă o faci singur, riști să agresezi pielea în mod inutil (stoarcerea coșurilor și a comedoanelor). Acest lucru cauzează adesea iritații severe în piele, care poate deveni, de asemenea, inflamată și poate lăsa cicatrici.
Ce produse de îngrijire și substanțe active sunt potrivite pentru acnee?
Produsele destinate îngrijirii pielii cu imperfecțiuni și cu tendință acneică conțin încă, din păcate, o proporție mare de alcool (INCI: alcool sau alcool denat.), substanțe care usucă pielea sau parfumuri puternice. Acestea pot irita pielea și, de asemenea, pot alimenta inflamațiile. Ceea ce are nevoie în schimb pielea acneică sunt ingrediente active calmante, antiinflamatoare și care reglează sebumul:
- Alantoină: hidratantă, reține umiditatea, regenerantă.
- Acid hialuronic: hidratant, regenerant.
- Acid lactic: activ împotriva comedogenilor (comedolitic), hidratant, antiinflamator.
- Niacinamidă: reglator al sebumului, calmant, echilibrant.
- Pantenol: hidratant, stabilizator de barieră, calmant.
- Acid salicilic: exfoliant, comedolitic, reglator de sebum, antiinflamator.
- Retinol: antiinflamator, comedolitic, regenerant.
- Acid azelaic: exfoliant, antiinflamator, antibacterian.
Tonice faciale și ape de curățare potrivite pentru pielea afectată de acnee
Seruri și tratamente pentru pielea afectată de acnee
Ce altceva poate ajuta împotriva acneei?
Pe lângă îngrijirea dermatologică, o eventuală terapie medicamentoasă și o îngrijire adecvată a pielii, experții recomandă adesea următoarele măsuri pentru îngrijirea pielii afectate de acnee:
Întrebări frecvente despre acnee
Acneea vulgaris este cauzată de o dereglare la nivelul glandelor sebacee și a canalelor excretoare ale acestora. Factorii hormonali și creșterea excesivă a bacteriei Propionibacterium, proprie pielii, joacă, de asemenea, un rol important. Acneea fungică, pe de altă parte, este cauzată de creșterea excesivă a ciupercii Malassezia, o drojdie.
Acneea vulgaris și acneea fungică diferă în ceea ce privește aspectul, astfel:
Acneea vulgaris: pustule, coșuri și puncte negre care pot deveni foarte inflamate. Apare mai ales în zona T, pe piept, gât și spate.
Acneea fungică: apar regulat pe piele papule mici, fără conținut și inflamații. Există, adesea, mâncărimi severe. Apare în principal pe frunte, linia părului, scalp, piept și spate. Acneea fungică apare rar în zona bărbiei, a obrajilor sau a maxilarului.
Dacă ai acnee, este mai bine să folosești remedii naturiste ieftine în loc să investești în produse (scumpe) de îngrijire a pielii - există multe recomandări în acest sens. Fie că este vorba de oțet de mere, fie de suc de lămâie, cașcaval, miere, praf de copt, ulei de nucă de cocos sau de măsline, de multe ori avem toate acestea acasă.
Dar doar pentru că, teoretic, am putea mânca aceste remedii fără probleme, nu înseamnă că ele sunt automat potrivite pentru îngrijirea pielii. Dimpotrivă, oțetul de mere sau sucul de lămâie pot irita pielea în mod inutil, măștile de casă cu miere și cașcaval pot conține impurități, iar uleiurile nu sunt produsul de îngrijire a pielii preferat pentru acnee.
Este mai bine să folosești produse de îngrijire a pielii bine formulate, care sunt cu adevărat adaptate nevoilor pielii. Adesea, acestea nici măcar nu trebuie să fie scumpe!
Cicatricile post acneice apar adesea în cazul unei afecțiuni acneice severe, dificil de prevenit. Dar cicatricile pot rămâne și în cazul unor forme mai ușoare de acnee, de exemplu în cazul în care coșurile, punctele negre și pustulele nu au fost tratate în mod corespunzător.
Cicatricile se dezvoltă în acnee ca urmare a inflamațiilor severe care distrug țesutul conjunctiv normal al pielii și îl înlocuiesc cu țesut cicatricial. Acest țesut cicatricial are o mai slabă alimentare cu sânge, este mai grosier și se întărește. Pielea se poate strânge spre interior sau se poate umfla spre exterior, motiv pentru care se vorbește de cicatrici atrofice post acneice (spre interior) sau hipertrofice (spre exterior). Cicatricile atrofice de acnee apar mai ales pe față și sunt rezultatul unei inflamații și supurații prelungite. Prin urmare, pentru a evita aceste cicatrici, este important să ții sub control inflamațiile și să nu agresezi coșurile, ceea ce alimentează și mai mult procesul inflamator.
Predispoziția la cicatrici hipertrofice, pe de altă parte, este adesea determinată genetic. Aceste cicatrici se formează mai ales pe umeri și pe decolteu și ies în evidență din piele. Acest lucru este influențat de faptul că se formează prea mult țesut nou în timpul reparării rănilor.
În cazul cicatricilor ușoare, peelingurile chimice (de exemplu, cu acid glicolic) pot îmbunătăți aspectul pielii. Cu toate acestea, dacă cicatricile sunt foarte vizibile, tratamentul trebuie lăsat pe mâinile unor profesioniști (dermatolog sau cosmetician medical). Practic, pentru cicatricile post acneice sunt utile următoarele metode și proceduri:
- Tratamente cu laser pentru acnee;
- Dermabraziune și microdermabraziune pentru a netezi suprafața pielii;
- Injecții de colagen sub cicatricile post acneice;
- Corectarea chirurgicală a cicatricilor.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă: cu aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Acidul salicilic este ingredientul potrivit pentru o piele curată. Fiind un exfoliant delicat, ajută la eliminarea punctelor negre și a coșurilor și are, de asemenea, un efect antiinflamator.
Citeste mai mult...Ai coșuri mici și uniforme, dar niciun tratament antiacnee nu te-a ajutat? Ar putea fi vorba de acnee fungică. Află aici cum să o depistezi și ce te poate ajuta.
Citeste mai mult...Uleiul de măceșe - sau uleiul de trandafir sălbatic - îngrijește tenul uscat și tenul cu imperfecțiuni. Este, de asemenea, popular datorită componentelor sale antiinflamatorii.
Citeste mai mult...