Tenul sensibil
O definiție exactă pentru pielea sensibilă ar fi dificil de stabilit. De cele mai multe ori, este vorba despre o senzație subiectivă ce indică faptul că avem de-a face cu un ten sensibil. În acest articol vei afla cum să abordezi tenul sensibil astfel încât să îi asiguri cea mai bună îngrijire. Informații testate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
DESPRE TENUL SENSIBIL PE SCURT:
- Aspect al pielii ce se remarcă, prin roșeață, arsură, mâncărime, senzație de „piele care strânge” sau descuamare.
- Pielea reacționează chiar și la iritații ușoare, înroșindu-se, și prezintă o toleranță scăzută la razele UV și la soare.
- Pielea sensibilă poate avea un aspect seboreic sau uscat.
- Reacțiile inflamatorii joacă un rol major.
- Îngrijirea pentru pielea sensibilă implică produse și procese delicate, calmante și cu rol antiinflamator.
Tenul sensibil: simptome și semne specifice
Pielea sensibilă sau hipersensibilă nu este un tip de piele în sine, ci o afecțiune a pielii cauzată de diverși factori externi sau interni. Studiile au arătat că până la 50% dintre femei și aproape 44% dintre bărbați și-ar descrie pielea ca fiind sensibilă. Cei afectați de pielea sensibilă menționează, de obicei, următoarele simptome:
- Roșeață, mâncărimi, arsuri, iritații, piele uscată și descuamare după aplicarea produselor de îngrijire a pielii.
- Apariția acneei după utilizarea anumitor produse de îngrijire a pielii.
- Dezvoltarea rapidă a arsurilor solare, chiar și după un contact scurt cu soarele sau apariția unei alergii la soare.
De cele mai multe ori, este o autoevaluare care duce la concluzia că pielea este sensibilă. Însă, nu este întotdeauna posibil să se identifice clar factorii declanșatori sau care pot determina apariția simptomelor menționate mai sus - este mai degrabă o chestiune de experiență personală.
De asemenea, nu poate fi exclus faptul că pielea sensibilă poate fi o consecință a unei îngrijiri greșite sau necorespunzătoare a pielii. Cu toate acestea, există semne pe și în piele care sunt, în mod obiectiv, tipice pentru pielea sensibilă:
- Bariera cutanată ușor de perturbat;
- Deshidratare rapidă la nivelul pielii;
- Piele uscată;
- Reacție crescută la substanțe iritante;
- Reacție crescută a sistemului imunitar.
Ce este bariera cutanată?
Stratul superior al pielii noastre este stratul cornos. Structura sa amintește de un zid de cărămidă, cu celulele pielii stivuite unele peste altele precum cărămizile și sudate împreună de așa-numitele lipide de protecție ale pielii. În acest fel, bariera pielii este formată din celule cornoase și lipide de protecție.
Datorită structurii sale, bariera pielii este atât stabilă, cât și impermeabilă. Celulele cornoase asigură stabilitatea, iar lipidele oferă protecție împotriva evaporării excesive a apei (pierderea transepidermică de apă, TEWL).
O barieră cutanată intactă pune astfel bazele pielii sănătoase, protejată împotriva factorilor externi. În schimb, o barieră cutanată perturbată este vulnerabilă la factorii externi și este, de asemenea, deshidratată, sensibilă și uscată.
Tenul sensibil: cauze și factori declanșatori
Pielea sensibilă are adesea legătură cu starea barierei cutanate. Dacă bariera cutanată este perturbată, pot apărea următoarele probleme:
- Apa pătrunde în piele, dar nu poate fi reținută și se evaporă. Acest lucru lasă pielea uscată și deshidratată, în ciuda hidratării.
- Pielea ce se confruntă cu o barieră cutanată perturb
Peelinguri pentru pielea sensibilă
Peelingurile chimice, fizice sau enzimatice nu reprezintă opțiuni potrivite pentru pielea sensibilă.
Seruri pentru tenul sensibil
În mod ideal, dacă ai pielea sensibilă, ar trebui să folosești cât mai puține produse de îngrijire a pielii, deoarece orice produs poate irita pielea. Cu toate acestea, dacă îți cunoști bine tenul și folosești deja o cremă hidratantă compatibilă, poți include și un ser calmant cu pantenol, alantoină, bisabolol, extract de ceai verde sau beta-glucan.
Hidratare pentru pielea sensibilă
Cremele hidratante pentru tenul sensibil sunt adesea formulate minimalist. Scopul este de a hrăni pielea, de a o calma și de a întări bariera cutanată. Sunt potrivite cremele fără parfum sau substanțe iritante. Substanțele de îngrijire a pielii menționate mai sus ar trebui, de asemenea, să fie evitate dacă este posibil, deși depinde întotdeauna de context și de concentrația de utilizare. Prin urmare, testează întotdeauna compatibilitatea cremelor hidratante în mod individual.
Protecție solară pentru tenul sensibil
Cremele de protecție solară sintetice pot provoca o reacție în cazul pielii sensibile. Cu toate acestea, ar trebui să testezi acest lucru individual și, dacă este necesar, să alegi creme solare cu filtre de dioxid de titan sau oxid de zinc. Să nu aplici nicio cremă de protecție solară nu este o opțiune, deoarece pielea sensibilă reacționează ușor la radiațiile UV, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra stării pielii. Poți citi mai multe despre protecția solară pentru pielea sensibilă în articolul nostru „Protecție solară pentru pielea sensibilă”.
Întrebări frecvente despre tenul sensibil
Este de la sine înțeles că ar trebui să eviți toate substanțele cunoscute pentru potențialul lor iritant. Printre acestea se numără, de exemplu, parfumurile, aromele, uleiurile esențiale, alcoolul (INCI: alcool, alcool denat.), substanțele active de spălare intensivă, cum ar fi laurilsulfatul de sodiu sau laurilsulfatul de sodiu, exfolierile și anumite filtre UV.
Cu toate acestea, nu se știe întotdeauna ce anume cauzează individual iritarea pielii. Prin urmare, este recomandat ca pentru pielea sensibilă să alegi produse de îngrijire cunoscute și compatibile și să nu schimbi prea des rutina de îngrijire a pielii.
Dacă suferi de o piele foarte sensibilă și iritată și nimic nu pare să te ajute, ar trebui să soliciți un sfat dermatologic. Un medic poate determina dacă este vorba despre o boală de piele ce se poate trata cu un tratament adecvat.
O altă opțiune este o dietă cosmetică zero. Aceasta înseamnă: renunță pentru început la toate produsele de îngrijire a pielii și așteaptă până ce simptomele pielii iritate trec. Uneori este nevoie de răbdare în această fază, deoarece acest lucru poate dura 6-12 luni. Odată ce pielea s-a calmat, produsele de îngrijire a pielii cu grad scăzut de iritație pot fi reintroduse treptat în rutină.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Fie că este congenital sau dobândit, tenul uscat este neplăcut: tenul apare sensibil, descuamat și aspru. Îngrijirea potrivită se bazează pe hidratare și lipide, fiind în același timp blândă și cu un conținut scăzut de substanțe iritante.
Citeste mai mult...Pantenolul poate contribui la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea conținutului de hidratare a pielii. În plus, panthenolul este cunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Citeste mai mult...Roșeața și venele mici din jurul nasului și obrajilor pot indica o afecțiune denumită cuperoză. Citește mai multe despre cauzele apariției cuperozei și despre cum să o tratezi, în articolul nostru.
Citeste mai mult...