Pielea uscată
Pielea uscată este neplăcută: ten sensibil, descuamat, care se simte aspru și care provoacă mâncărimi. Afecțiunea pielii poate fi congenitală sau dobândită. Îngrijirea adecvată a pielii poate îmbunătăți aspectul pielii uscate. Informații analizate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
PE SCURT: PIELEA USCATĂ
- Afecțiune a pielii caracterizată prin lipsa de umiditate.
- Pielea este palidă, aspră, solzoasă, adesea pare mai bătrână decât este.
- Tendința de uscare a pielii crește odată cu vârsta.
- Adesea cauzată de utilizarea frecventă a detergenților agresivi.
- Îngrijirea pielii uscate trebuie să asigure atât hidratare, cât și aportul de lipide.
Îngrijirea dermatologică a pielii
RO BRANDS
RO BRANDS
Îngrijirea dermatologică a pielii
Cauzele pielii uscate
Pielea uscată este o afecțiune frecventă a pielii, cauzată în primul rând de lipsa de umiditate în piele în zona stratului superior al acesteia (epiderma). Acest lucru înseamnă că epiderma are un conținut scăzut de apă. Dar acest lucru nu se datorează neapărat faptului că nu îți hidratezi suficient pielea. De multe ori se datorează faptului că pielea pur și simplu nu poate reține această umiditate. Acest lucru se poate întâmpla din următoarele motive:
- Bariera cutanată este afectată, confruntându-se cu o lipsă sau o distribuție defectuoasă a lipidelor, ceea ce duce la pierderea apei.
- Scăderea activității glandelor sebacee, ceea ce duce la o producție mai mică de lipide (grăsimi) proprii pielii. De asemenea, apare de obicei odată cu vârsta.
- Scăderea capacității pielii de a reține apa, de exemplu, odată cu vârsta, concentrațiile de substanțe ce reprezintă factori naturali de hidratare (NMF) ai pielii scad.
Ce este bariera cutanată?
Stratul cornos este stratul superior al pielii noastre. Acesta este asemeni unui zid de protecție. Celulele din stratul cornos sunt suprapuse precum cărămizile, iar așa-numitele lipide reprezintă mortarul care ține împreună celulele cornoase. Împreună, celulele cornoase și lipidele de barieră formează bariera pielii.
Datorită structurii de tip cărămidă a barierei pielii, aceasta este stabilă, pe de o parte, și impermeabilă, pe de altă parte. Celulele cornoase asigură stabilitatea, iar lipidele asigură protecția împotriva evaporării excesive a apei (pierderea transepidermică de apă, TEWL).
O barieră cutanată intactă înseamnă o piele sănătoasă și protejată împotriva influențelor externe. O barieră cutanată perturbată, pe de altă parte, este vulnerabilă la factorii externi și se manifestă prin piele deshidratată, sensibilă și uscată.
Factori favorizanți al pielii uscate
- Apa fierbinte
- Băi/dușuri lungi și/sau frecvente
- Produse de curățare sau săpunuri prea puternice
- Creme fără ingrediente hidratante
- Temperaturi extreme (căldură sau frig)
- Anotimpurile (toamna, iarna)
- Aer uscat
- Radiații UV
- Poluarea aerului
- În interior: încălzire, aer condiționat, aer uscat
- Călătorii cu avionul
- Frecarea textilelor de piele
- Anumite medicamente (de exemplu, retinoizi sau medicamente pentru scăderea colesterolului)
- Factori psihologici și stres
- Dieta săracă în grăsimi, cu puțini acizi grași esențiali
Aspectul tipic al pielii uscate
- Conținutul de umiditate al stratului superior al pielii (calus) este, în mod ideal, de 20-30%; tot ceea ce este sub acest nivel este considerat a fi piele deshidratată. Dar nu este neapărat nevoie de o măsurare a conținutului de umiditate pentru a observa: această stare a pielii este orice, dar nu este deloc plăcută.
Senzația pielii: Pielea uscată este aspră, se strânge, provoacă mâncărimi și uneori chiar crăpături în anumite zone (de exemplu, colțurile gurii). Dacă crăpăturile pielii se adâncesc, reprezintă un punct de acces pentru bacterii și impurități. Acestea pot duce la inflamații, roșeață și iritații.
Aspect: Pielea deshidratată și uscată are un aspect alb-cenușiu, tenul apare palid, fără nicio urmă de strălucire. Acest lucru se datorează faptului că lumina se refractă diferit pe suprafața neuniformă și uscată a pielii, ceea ce o face să pară ternă.
Textură: Pielea uscată nu este foarte flexibilă și este orice altceva dar nu suplă. Acest lucru facilitează apariția ridurilor. Acestea sunt adesea riduri de uscăciune din cauza conținutului scăzut de apă al pielii. O epidermă bine hidratată este mai suplă și face ca pielea să pară mai tânără și mai proaspătă.
Îngrijirea pielii pentru pielea uscată
Îngrijirea pielii joacă un rol important în cazul pielii uscate. Îngrijirea adecvată a pielii asigură acesteia hidratarea și lipidele. În plus, trebuie alese produse prietenoase cu pielea, care sunt delicate cu aceasta. Pe termen lung, acest lucru poate contribui la stabilizarea sau la reconstruirea barierei cutanate.
Ce substanțe să evitați pentru pielea uscată?
Implicit, ar trebui evitate substanțele care usucă suplimentar pielea. Printre acestea se numără, de exemplu, alcoolul (INCI: Alcohol, Alcohol denat.), dar și substanțele active de spălare intensivă, cum ar fi agenții tensioactivi sulfat de sodiu sau laurilsulfat de sodiu.
Aceste substanțe cu potențial iritant nu au ce căuta nici într-o rutină de îngrijire pentru pielea uscată:
- Aromele, parfumurile, uleiurile esențiale;
- Peelingurile fizice cu substanțe abrazive, cum ar fi sarea sau cristalele de zahăr.
Curățarea pentru pielea uscată
Spre deosebire de pielea normală, pielea uscată reacționează mai ușor la ingredientele iritante. Prin urmare, este important să folosești produse de curățare blânde și cu pH neutru. De exemplu, se pot folosi uleiuri de curățare, balsamuri, lapte sau loțiuni, dar și geluri de curățare blânde. Obiectivul pe termen lung ar trebui să fie ca, după curățare, pielea să nu lase senzația de piele întinsă.
Apropo: în afară de simpla îndepărtare a machiajului, a cojilor de piele, a transpirației sau a microorganismelor nedorite, curățarea pielii uscate poate aborda un alt punct. Produsele de curățare cu substanțe hidratante sau umectante ajută la netezirea pielii.
Produse de curățare pentru pielea uscată
Peelings pentru pielea uscată
Peelingurile chimice elimină celulele moarte de pe suprafața pielii fără a provoca iritații. Acest lucru face ca pielea să pară mai netedă și mai puțin ternă. Dar sunt peelingurile chimice prea agresive pentru pielea uscată? Nu neapărat! Următoarele peelinguri pot funcționa și pentru pielea uscată:
- Peelingurile cu acid salicilic favorizează îndepărtarea excesului de scuame de piele și au un efect antiinflamator.
- Acidul lactic este un reprezentant blând al acizilor alfa-hidroxi (AHA). Peelingurile cu acid lactic nu numai că favorizează îndepărtarea scuamelor de piele, dar acidul lactic este, de asemenea, o componentă a barierei pielii și, de asemenea, asigură umiditatea.
- Peelingurile cu polihidroxiacizi (PHA), de exemplu, gluconolactona sau acidul lactobionic, exfoliază pielea în mod delicat. De asemenea, acestea cresc umiditatea pielii și întăresc bariera cutanată.
Dacă vrei să folosești peelinguri pentru pielea uscată, este important să ții cont de următoarele aspecte:
- Dacă este posibil, utilizează peelinguri care conțin substanțe suplimentare de îngrijire a pielii.
- Testează individual frecvența de utilizare. Cel mai bine este să-l folosești seara și să-l adaugi încet în rutina de îngrijire, de exemplu, o dată pe săptămână timp de 3-4 săptămâni. Dacă îl tolerează bine, poți crește cu atenție frecvența de utilizare.
- Folosește o cremă de protecție solară cu cel puțin SPF 30 în timpul zilei.
Hidratarea pentru pielea uscată
- Uleiuri minerale, petrolatum, parafină, silicon, cum ar fi dimeticona sau ciclometicona
- Alcooli grași: alcool cetilic, alcool stearilic
- Acizi grași: acid stearic, acid lanolic
- Lipide proprii pielii: ceramide, colesterol, lecitină
- Glicerină
- Lactat de sodiu și acid lactic
- Uree
- Acid hialuronic
- PCA de sodiu, PCA
- Compuși de zahăr, cum ar fi sorbitolul
- Pantenol
- Niacinamidă
- Dilinoleat de diizopropil
- Isostearat de izopropil
- Propilenglicol
- Stearat de gliceril
- Stearat de octil
- Ulei de jojoba
Loțiuni tonice și seruri pentru pielea uscată
Creme hrănitoare pentru zi/seară
Ce să faci pentru pielea extrem de uscată?
În primul rând, ar trebui să observi cu atenție rutina actuală de îngrijire a pielii. Mai presus de toate, tipul de curățare este crucial pentru pielea uscată. Dacă este prea intensivă, bariera cutanată va fi perturbată pe termen lung și pielea nu va putea să se refacă. Nu degeaba curățarea adecvată este unul dintre cei mai importanți pași pentru o piele sănătoasă.
Al doilea pas este evaluarea produselor de îngrijire folosite în prezent. Acestea ar trebui să ofere întotdeauna o combinație de hidratare și lipide. Nu folosi niciodată doar uleiuri de îngrijire, acestea pot chiar usca suplimentar pielea, deoarece pielea nu are timp să se hidrateze.
Pentru pielea deosebit de uscată a feței, merită să folosești creme de noapte intens nutritive. Cremele ocluzive pot fi de asemenea utile. Acestea nu numai că includ ingrediente bogate, dar permit și formarea peste noapte a unei pelicule pe piele, ceea ce reduce în plus pierderea hidratării (TEWL).
Creme de noapte pentru pielea excesiv de uscată
Ce să faci pentru pielea uscată pe corp?
Uneori nu ai pielea uscată pe față, ci unele părți ale corpului uscate: coatele, tibiile, mâinile și picioarele pot suferi de uscăciune. Acest lucru se datorează faptului că pielea de pe corp are mai puține glande sebacee și, prin urmare, produce mai puține grăsimi care mențin suplețea pielii. În plus, pielea este mai groasă decât pe față - mai ales în zona mâinilor, picioarelor sau chiar a coatelor.
Cremele cu o proporție mare de uree sunt potrivite pentru îngrijirea acestor zone. Ureea unește moleculele de apă și promovează eliminarea celulelor pielii în exces.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă: cu aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Uleiul de ricin asigură o îngrijire completă: pielea uscată devine suplă, părul și unghiile capătă strălucire și devin mai puternice. Chiar și un scalp uscat se bucură de un tratament natural cu ulei de ricin.
Citeste mai mult...Roșeață, arsură, mâncărime, senzație de apăsare - pielea sensibilă nu poate fi clar definită. Percepția subiectivă joacă, de asemenea, un rol important în acest caz.
Citeste mai mult....Pantenolul poate contribui la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea conținutului de hidratare a pielii. În plus, pantenolul este cunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Citeste mai mult...