ACIDUL AZELAIC
Acidul azelaic este utilizat cu preponderență în domeniul medical și este prescris pentru acneea ușoară și moderată. În industria cosmetică, acidul azelaic atrage atenția datorită proprietăților sale diverse. Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München
PE SCURT: ACIDUL AZELAIC
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Acid azelaic
- Efect: exfoliant, antiinflamator, antibacterian, antioxidant
- Utilizare recomandată: Ca ser sau peeling
- Tipuri de piele: Piele predispusă la acnee sau roșeață
Acidul azelaic - noțiuni de bază
Acidul azelaic se găsește în mod natural în diferite tipuri de ierburi și cereale. Pentru uz cosmetic, substanța este extrasă în principal pe cale industrială, deoarece eficacitate și stabilitatea sa sunt semnificativ mai bine obținute astfel. Acidul azelaic este, astfel, un ingredient sintetic superior versiunii sale naturale.
Din punct de vedere chimic, acidul azelaic este un acid dicarboxilic, dar care nu este considerat dăunător sau iritant pentru piele - mai ales în concentrații de 1-10%. De altfel, acidul azelaic are o structură similară cu cea a acizilor grași, ceea ce facilitează pătrunderea sa în piele.
Efectele acidului azelaic asupra pielii
Acidul azelaic are multe efecte pozitive asupra pielii și aspectului acesteia. Prin urmare, acesta a trecut de la a fi considerat un produs pentru uz medicinal, la a avea o aplicabilitate cosmetică extinsă. Efectele acidului azelaic:
- Acidul azelaic pentru acnee: Acidul azelaic poate fi extrem de eficient pentru acneea ușoară și moderată. Concentrațiile mai mari de acid azelaic inhibă creșterea bacteriei acneice (Propionibacterium acnes) acționând asupra biosintezei proteinelor bacteriene.
- Acidul azelaic împotriva impurităților: Ca exfoliant, acidul azelaic susține procesul de regenerare a pielii. Acest lucru se datorează faptului că ajută celulele moarte să se desprindă de piele fără a cauza iritații. Acest lucru previne, de asemenea, formarea de puncte negre (comedoane). Porii rămân curați, mai puțin încărcați, iar aspectul pielii este îmbunătățit.
- Acid azelaic pentru roșeață: Pielea predispusă la roșeață, cuperoză sau rozacee poate beneficia de acidul azelaic, deoarece reduce efectul factorilor responsabili de aceste probleme.
- Acid azelaic pentru hiperpigmentare: Într-o concentrație suficient de mare, poate inhiba formarea melaninei în melanocitele active (melanocite = celule care produc pigmentul pielii). Acest lucru înseamnă, de exemplu, că semnele acneei sau petele pigmentare se estompează. Acidul azelaic nu afectează melanocitele inactive, astfel că pistruii sau semnele din naștere nu pot fi eliminate în urma aplicării acidului azelaic.
- Acidul azelaic pentru inflamații: Efectul antiinflamator al acidului azelaic nu numai că asigură calmarea pielii, reducând roșeața, pustulele sau coșurile, dar are și un efect antioxidant. În calitatea sa de antioxidant, acidul azelaic interceptează radicalii liberi, care contribuie, de asemenea, la inflamații.
Produse ce conțin acid azelaic
Îngrijirea pielii cu acid azelaic
Acidul azelaic se regăsește mai ales în geluri, seruri sau loțiuni și se regăsește în egală măsură în produsele pentru pielea cu impurități sau sensibilă. Dar acidul azelaic este, de asemenea, un ingredient popular anti-îmbătrânire, acționând împotriva roșeții sau pentru a întări pielea împotriva radicalilor liberi. În funcție de efectul pe care îl dorești, poți alege între diferite tipuri de aplicare:
Dacă acidul azelaic este conținut ca ingredient într-un ser (de exemplu, pentru pielea sensibilă, cu roșeață sau pentru a îmbunătăți aspectul pielii), produsul se aplică pe față după curățare. Se continuă apoi cu o cremă hidratantă.
Dacă acidul azelaic este utilizat ca peeling (produse cu concentrație mai mare), acestea sunt de obicei geluri sau emulsii lichide. Aceste peelinguri cu acid azelaic se aplică pe față după curățare, evitând zona ochilor și a gurii. În cele mai multe cazuri, peelingul poate rămâne pe piele o perioadă scurtă de timp, iar apoi poți folosi direct o cremă hidratantă. Dacă, în schimb, folosești un gel care usucă, poate fi indicat să îndepărtezi produsul după 5-10 minute.
Întrebări frecvente acid azelaic
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de doctor în biochimie, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii, ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă că folosind aceste cunoștințe se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.