ACIDUL GLICOLIC
Acidul glicolic îmbunătățește starea pielii, susținând regenerarea și hidratarea acesteia. Este utilizat în dermatologia medicală și în cosmetică, dar și-a câștigat un loc permanent și în tratamentele la domiciliu. Informații verificate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
PE SCURT: ACIDUL GLICOLIC
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Acid glicolic
- Efect: exfoliant, hidratant, întărește structura pielii
- Utilizare recomandată: în special în peelinguri
- Tipuri de piele: potrivit pentru pielea normală și uscată
Acidul glicolic - noțiuni de bază
Acidul glicolic este extras din trestia de zahăr și este cel mai cunoscut dintre acizii din fructe. Din punct de vedere chimic, acidul glicolic aparține grupului de alfa-hidroxi-acizi (AHA) solubili în apă. Dintre AHA, acidul glicolic are cea mai mică structură moleculară, motiv pentru care pătrunde relativ ușor în structura stratului superior al pielii - stratul cornos - unde susține procesul natural de reînnoire a pielii.
Adâncimea de penetrare și, prin urmare, eficacitatea acidului glicolic depind, în principal, de doi factori: valoarea pH-ului și concentrația de aplicare. Cu cât produsul de peeling este mai acid și cu cât concentrația de acid din fructe este mai mare, cu atât mai pronunțate sunt efectele pozitive, dar și posibilele efecte iritante. Prin urmare, peelingurile profunde cu acid glicolic în concentrații mari și valori scăzute ale pH-ului sunt întotdeauna rezervate dermatologiei și dermato-cosmeticii. În domeniul produselor cosmetice pentru îngrijirea pielii, vei găsi în principal peelinguri cu acid glicolic cu acțiune superficială, în concentrații de până la maximum 10%. Pentru o eficacitate exfoliantă, acestea ar trebui să fie formulate cu valori ale pH-ului în intervalul acid (sub pH 4).
Cum acționează acidul glicolic asupra pielii
Acidul glicolic acționează cel mai eficient în zona suprafeței pielii. Aici, AHA ajută, mai întâi, pielea să elimine celulele moarte ale stratului cornos. Tenul devine mai neted și mai luminos.
Dar efectul este mult mai profund: acidul glicolic poate reduce, de asemenea, semnele provocate de expunerea la soare, cum ar fi petele pigmentare. Un alt avantaj: dacă pielea moartă este îndepărtată de pe suprafața pielii, este mai puțin probabil ca aceasta să blocheze porii, ceea ce previne apariția coșurilor și a punctelor negre. Nu în ultimul rând, un strat cornos mai subțire înseamnă că pielea poate absorbi și utiliza mai bine substanțele de îngrijire din produsele cosmetice.
Dacă privim mai în profunzime, acidul glicolic are un efect pozitiv asupra reînnoirii pielii, chiar dacă procesul din spatele acestuia nu este încă pe deplin înțeles. Ceea ce se știe, însă, este că acidul glicolic îmbunătățește fermitatea și elasticitatea pielii, ceea ce poate fi atribuit efectului său pozitiv asupra producției de colagen și elastină. Acest lucru poate reduce ridurile și liniile fine existente sau poate încetini formarea lor. Acidul glicolic îmbunătățește, de asemenea, conținutul de umiditate al pielii, astfel încât aceasta pare mai suplă și mai proaspătă.
Acidul glicolic în produsele de îngrijire a pielii
Produsele de îngrijire a pielii care conțin acid glicolic sunt, de obicei, disponibile sub formă de peelinguri lichide, emulsii sau seruri speciale. Adesea, se utilizează un amestec de diferiți AHA, deoarece acesta acționează pozitiv asupra pielii și este, uneori, mai bine tolerat. Chiar dacă acidul glicolic este, în general, potrivit pentru toate tipurile de piele, toleranța sa trebuie întotdeauna evaluată și testată individual. Următoarele sfaturi pot fi utile, atunci când începi să utilizezi produse de îngrijire care conțin acid glicolic:
- Dacă este posibil, utilizează peelingurile seara. Pentru a face acest lucru, aplică produsul pe o față curățată, cu ajutorul palmelor.
- Folosește produsul cu moderație și crește numărul aplicărilor progresiv; de exemplu, la început, exfoliază doar de 1-2 ori pe săptămână, cu o concentrație mică.
- Evită zonele iritate și nu aplica în apropierea ochilor sau a membranelor mucoase.
- Peelingurile cu acid glicolic destinate utilizării la domiciliu nu trebuie spălate sau neutralizate. Pielea face acest lucru de una singură.
- Aplică, apoi, un ser nutritiv și o cremă hidratantă. Nu este nevoie să aștepți, pentru a aplica produsele hidratante.
Dacă apar iritații precum roșeață, arsuri sau dureri, acestea nu sunt un semn al eficienței peelingului, ci un semnal de alarmă din partea pielii. Pe de altă parte, o ușoară senzație de furnicături poate apărea la început, dar ar trebui să dispară după cel mult 5 minute.
În cele din urmă, este important de reținut faptul că utilizarea acidului glicolic (și a AHA, în general) face pielea mai sensibilă la lumina soarelui. Peelingul cu acid glicolic fără a folosi, în același timp, protecție UV reprezintă o alegere extrem de riscantă din punctul de vedere al supleții tenului: efectele pozitive ale peelingului și efectele negative ale razelor solare (îmbătrânirea pielii) se anulează reciproc. Dacă nu ești pregătită să porți protecție solară în fiecare zi, nu faci niciun favor pielii tale, folosind acidul glicolic.
Întrebări frecvente despre acidul glicolic
La această întrebare nu se poate răspunde în mod general. Cât de eficient este un produs depinde, de asemenea, de cât de bine tolerează pielea produsul. De exemplu, nu are sens să folosești un produs foarte concentrat, care provoacă iritații semnificative. În schimb, e de preferat să se determine individual o concentrație tolerabilă, cu care produsul în cauză poate fi utilizat permanent. Doar astfel pielea poate beneficia de efectele pozitive ale acidului glicolic. Concentrația poate fi crescută ulterior.
Ca o indicație aproximativă, concentrațiile de până la 2% îmbunătățesc deja nivelul de umiditate al pielii, în timp ce un procent de 2-4% oferă un aspect mai uniform și mai plin de volum al pielii. Procesele de reînnoire celulară și o stimulare a producției de colagen, pe de altă parte, apar doar în intervale semnificativ mai mari, în jurul a 6-10%.
Acidul glicolic nu este eficient împotriva imperfecțiunilor existente. Cu toate acestea, el poate reduce riscul apariției altor imperfecțiuni, prin eliminarea consecventă a celulelor moarte ale pielii, care, la rândul lor, pot astupa porii și pot duce la apariția punctelor negre sau a coșurilor. Prin urmare, acidul glicolic are un efect profilactic asupra imperfecțiunilor. Cu toate acestea, acidul glicolic este candidatul potrivit pentru comedoanele încăpățânate și închise - cunoscute și sub numele de milia.
De la pistrui la semne din naștere: ce sunt petele pigmentare, cum se dezvoltă - și ce facem în privința petelor pigmentare?
CITEȘTE MAI MULTVitamina E este cunoscută și sub denumirea de tocoferol. Antioxidantul poate proteja pielea de influențele externe și îi oferă o hidratare netedă. Vitamina E este potrivită pentru toate tipurile de piele.
CITEȘTE MAI MULTAcidul lactic poate contribui la o floră sănătoasă a pielii și oferă strălucire prin proprietățile exfoliante.
CITEȘTE MAI MULTDr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.