PE SCURT: ACIDUL HIALURONIC
- Denumirea listei de ingrediente (INCI): de exemplu, hialuronat de sodiu, acid hialuronic, polimer de hialuronat de sodiu, acid hialuronic hidrolizat, hialuronat de sodiu hidrolizat
- Producție: biotehnologică (vegană)
- Tipuri: acid hialuronic înalt molecular, acid hialuronic slab molecular, acid oligohialuronic
- Utilizare recomandată: dimineața, ca ser sau cremă
- Tipuri de piele: potrivit pentru toate tipurile de piele
Acid hialuronic: hidratare după modelul naturii
Hialuronul - sau acidul hialuronic - este o substanță de origine naturală care este, de asemenea, produsă în mod constant în corpul nostru. Acidul hialuronic este un lanț de zaharuri cu proprietăți chimice speciale.
Una dintre acestea este capacitatea de a atrage și de a lega apa. Acidul hialuronic formează o substanță asemănătoare unui gel care, de exemplu, servește ca un fel de lubrifiant în articulații, ne hidratează ochii și conferă pielii un aspect plin de volum, elastic și neted.
În ciuda adaosului aparent iritant al numelui „acid”, nu trebuie să îți faci griji cu privire la efectele secundare atunci când folosești un produs de îngrijire cu acid hialuronic.
Dimpotrivă: acidul hialuronic este un compus de zahăr produs în mod natural în organism, motiv pentru care riscul de alergii, iritații sau sensibilizare este extrem de scăzut. Adăugarea denumirii „acid” este doar o parte a denumirii chimice - nu tot ceea ce este numit „acid” este automat iritant sau coroziv.
Poate acidul hialuronic să provoace efecte secundare sau iritații?
Aplicarea cosmetică a acidului hialuronic este, de obicei, bine tolerată și foarte puțin iritantă. Cu toate acestea, există unele persoane care nu tolerează acidul hialuronic foarte concentrat, așa cum se găsește în principal în seruri. Rezultatul: ușoară iritație, roșeață sau impurități.
În acest caz rar de reacție la acidul hialuronic, este recomandat să întrerupi produsul în cauză și să lași pielea să se odihnească. Cei care totuși nu vor să renunțe la îngrijirea pielii cu acid hialuronic ar trebui să folosească mai degrabă o cremă cu o concentrație mai mică de acid hialuronic în locul unui serum foarte concentrat.
Efectul acidului hialuronic asupra pielii
Deși acidul hialuronic este o substanță naturală, acidul hialuronic cosmetic este produs obținut pe cale biotehnologică cu ajutorul anumitor microorganisme. În cadrul acestui proces se obține acid hialuronic de înaltă puritate, care este utilizat în domeniul dermatocosmeticii datorită proprietăților sale de îngrijire:
- Capacitatea ridicată de fixare a apei, hidratând astfel țesuturile
- Îmbunătățirea hidratării și elasticității pielii
- Efect de strângere și netezire a pielii
- Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
- Favorizarea vindecării rănilor și regenerarea celulelor
Odată cu vârsta, cantitatea de acid hialuronic prezent în mod natural în piele scade. Acesta este unul dintre motivele pentru care ridurile devin mai vizibile și pielea își pierde din elasticitate. Așadar, este logic ca oamenii să dorească să compenseze această deficiență. Produsele de îngrijire cu acid hialuronic pot avea un efect de susținere în acest sens prin netezirea vizuală a ridurilor, hidratarea pielii și îmbunătățirea elasticității acesteia.
Cu toate acestea, acest lucru ar trebui să fie privit întotdeauna doar ca un sprijin, deoarece acidul hialuronic nu poate depăși complet bariera cutanată și nu pătrunde în straturile pielii unde există deficiența reală. Efectul acidului hialuronic aplicat nu este totuși nesemnificativ, dar în cele mai multe cazuri acesta se datorează formării unei pelicule pe piele.
Apropo:
În legătură cu agenții anti-îmbătrânire, colagenul este adesea menționat în plus față de acidul hialuronic. Spre deosebire de colagen, acidul hialuronic este în primul rând un rezervor de apă care face ca pielea să fie mai suplă și elastică. Colagenul, pe de altă parte, este un element de construcție structural care este, de asemenea, produs în mod natural în organism, dar a cărui funcție nu este de redare a elasticității, ci acționează asupra tonifierii pielii.
Utilizarea cosmetică a hialuronului și a colagenului oferă însă efecte similare, cum ar fi formarea peliculei, protecția, hidratarea sau ascunderea optică a ridurilor mici.
Informații INCI și tipuri de hialuron
Pentru a afla dacă un produs de îngrijire conține acid hialuronic, merită să arunci o privire la lista de ingrediente (INCI). Acidul hialuronic poate fi ascuns în spatele diferitelor ingrediente:
- Hialuronat de sodiu
- Acid hialuronic
- Polimer de hialuronat de sodiu
- Acid hialuronic hidrolizat
- Hialuronat de sodiu hidrolizat
- Butiril hialuronat de sodiu
- Componente individuale ale acidului hialuronic: acetilglucozamină, fosfat disodic de acetilglucozamină
Numai în cazul ultimelor substanțe, care sunt elementele de bază ale acidului hialuronic, se cunoaște dimensiunea exactă. În cazul celorlalte ingrediente, din lista INCI nu reiese în mod automat clar care este forma de acid hialuronic implicată. Acest lucru se datorează faptului că se face o distincție între acidul hialuronic cu grad molecular ridicat și cel cu grad molecular scăzut, în funcție de lungimea blocurilor de construcție din zahăr care sunt unite.
De altfel, unitatea de măsură pentru masa moleculară în chimie nu sunt gramele sau kilogramele, ci daltonii sau kilodaltonii (kDa). Acidul hialuronic cu grad molecular ridicat „cântărește” 1500 kDa și mai mult.
Acid hialuronic cu grad molecular ridicat
Acidul hialuronic cu o masă moleculară atât de mare nu pătrunde în piele, ci formează o peliculă permeabilă pe piele. Această peliculă este, de asemenea, motivul pentru efectul instantaneu vizibil care netezește liniile fine și ridurile.
Un alt avantaj al acestei pelicule este efectul său protector: pielea este protejată de substanțele nocive și iritațiile pot fi calmate. În general, însă, acest tip de acid hialuronic are efect doar atât timp cât rămâne pe piele. Dacă produsul este spălat, efectul dispare și el.
Acid hialuronic cu moleculă mică
Spre deosebire de acidul hialuronic cu grad molecular ridicat, acidul hialuronic cu grad molecular scăzut are o lungime mai mică a lanțului și, prin urmare, o masă moleculară mai mică (mai puțin de 50 kDa). Cu toate acestea, chiar și acest tip de acid hialuronic nu pătrunde durabil și complet în piele, deoarece structura moleculară este încă prea voluminoasă pentru a penetra pielea.
Cu toate acestea, el are efecte pozitive asupra pielii, la fel ca și acidul hialuronic de grad molecular ridicat. Are, de asemenea, efect antioxidant. Cercetările presupun că numai acidul hialuronic cu un număr foarte mic de molecule - cu puține componente de zahăr - poate pătrunde cu adevărat în piele (acid oligohialuronic).
Aplicarea de produse cosmetice cu hialuron
Fie că este vorba de lanț scurt sau de lanț lung: pentru a exploata întregul spectru de efecte, produsele de îngrijire ar trebui să combine diferitele forme și lungimi ale acidului hialuronic într-o concentrație suficientă. În special boosterele cu hialuron, serurile, fiolele sau produsele de umplere conțin adesea concentrații ridicate.
Pe lângă un produs adecvat, tipul de aplicare este, de asemenea, crucial. În mod ideal, ar trebui să aplici o cremă hidratantă peste produsele cu acid hialuronic foarte concentrat. Pentru că, în lipsa substanțelor de hidratare, acidul hialuronic extrage umiditatea din piele. Ca rezultat poți simți că pielea te „strânge”.
Acest lucru este deosebit de problematic în cazul unei bariere cutanate deja afectate. De exemplu, pielea foarte uscată, sensibilă sau cu tendințe acneice pierde adesea hidratarea deosebit de repede.
Cremele și produsele hidratante cu acid hialuronic sunt de obicei formulate în așa fel încât să conțină și alte produse hidratante și să ofere astfel suficientă apă. În plus, cantitățile de acid hialuronic conținute nu sunt nici pe departe atât de mari.
Sfat:
Folosirea produselor cu mult acid hialuronic are sens mai ales dimineața - pielea arată imediat proaspătă și plină de volum.
Utilizarea în cadrul rutinei seară nu este greșită, desigur, dar efectul primar al acidului hialuronic aproape că se evaporă astfel. În plus, în ceea ce privește hidratarea în contextul rutinei de seară, poți obține uneori efecte mai bune și, de asemenea, pe termen mai lung cu substanțe de îngrijire care nu sunt la fel de practice în timpul zilei (uleiuri precum uleiul de trandafir, hidratantele care conțin acizi grași etc.).
Prin urmare, este mai bine să folosești acidul hialuronic „portabil” cu efect imediat dimineața și substanțele hrănitoare seara.
Rolul acidului hialuronic dincolo de îngrijirea pielii și produsele cosmetice
Corpul uman este capabil să producă cantități mari de acid hialuronic. Acesta este distribuit în tot corpul, în special în țesutul conjunctiv, în zona dintre celule (spațiul extracelular) și în corpul vitros al ochilor. Acidul hialuronic este de asemenea de neînlocuit în zona articulațiilor, deoarece este un element constitutiv al cartilajului articular și o componentă a lichidului sinovial.
Acidul hialuronic îndeplinește astfel diverse sarcini în organism:
- În zona țesutului conjunctiv, acesta asigură fixarea apei, ceea ce face ca pielea să fie netedă și catifelată.
- În articulații, acidul hialuronic crește vâscozitatea lichidului sinovial și asigură astfel lubrifierea articulațiilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, producția proprie a organismului de acid hialuronic scade. Acest lucru se poate manifesta prin diferite semne de îmbătrânire: pielea devine mai flască și mai puțin suplă, ridurile devin vizibile, dar și afecțiunile articulare pot fi rezultatul unei scăderi a producției de acid hialuronic.
Prin urmare, acidul hialuronic nu este utilizat doar la nivel extern, sub formă de produse cosmetice de îngrijire, ci din ce în ce mai mult și la nivel intern. De exemplu, în contextul tratamentelor estetice de înfrumusețare, în medicină sau ca supliment alimentar.
Cele mai frecvente utilizări ale acidului hialuronic în afara produselor de îngrijire cosmetică
Acidul hialuronic sub formă de injecție (filler)
O cremă sau un ser cu acid hialuronic înseamnă o aplicare de suprafață. Deși acest lucru poate avea un efect de îngrijire, regenerare și susținere, cremele și serurile nu pot concura cu utilizarea acidului hialuronic ca produs de umplere.
Acidul hialuronic poate intra literalmente sub piele: prin injectarea țintită a acidului hialuronic în straturile profunde ale pielii, ridurile pot fi umplute și pierderile de volum pot fi compensate - acolo unde produsele de îngrijire cu acid hialuronic nu pătrund.
Domeniul clasic de aplicare este injectarea ridurilor cu acid hialuronic în zona feței:
- Îndepărtarea ridurilor de expresie
- Umplerea pliurilor nasolabiale sau a pliurilor mentolabiale
- Umplerea ridurilor „laba gâștii”, a ridurilor ochilor, a cearcănelor sau a ridurilor de pe obraji
- Umplerea sau echilibrarea ridurilor (pliurilor) buzelor
Tratamentele cu acid hialuronic pot fi utilizate și pentru conturarea feței:
- Mărirea buzelor, prin umplerea buzelor superioare și/sau inferioare
- Rinoplastie fără intervenție chirurgicală
- Corectarea bărbiei sau mărirea bărbiei prin injecții cu acid hialuronic
- Creșterea volumului și modelarea obrajilor sau a liniei maxilarului
- Conturarea feței cu ajutorul acidului hialuronic
Apropo:
În timp ce injecțiile cu acid hialuronic sunt utilizate în principal pentru a corecta ridurile existente sau pierderea de volum, tratamentul cu Botox are o abordare diferită.
Injectarea de Botox are ca principal scop relaxarea mușchilor faciali (relaxant muscular). Acest lucru previne formarea de noi riduri, iar pielea pare mai netedă în general. Cu Botox, ridurile existente nu pot fi netezite sau doar într-o măsură foarte limitată.
De obicei, doar ridurile mici și superficiale răspund la Botox. Pe de altă parte, ridurile profunde pot fi netezite doar cu injecții de acid hialuronic.