Ceramide
Ceramidele joacă un rol important pentru o barieră cutanată intactă. Lipsa lor se manifestă adesea prin piele uscată, descuamată sau crăpată. Îngrijirea cu ceramide poate îmbunătăți aspectul și nivelul de hidratare al pielii. Informații testate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
PE SCURT: CERAMIDELE
- Denumirea listei de ingrediente (INCI): „Ceramide” + combinație de litere N, A, O, S, P, H
- Efect: Regenerant, stabilizator al barierei cutanate, protector
- Utilizare recomandată: Creme și măști
- Tipuri de piele: Potrivit pentru toate tipurile de piele, dar în special pentru pielea uscată și sensibilă
Ceramidele - noțiuni de bază
Ceramidele sunt un grup de lipide, compuse din acizi grași și sfingozină. Acestea apar în mod natural în piele, iar cercetările presupun în prezent că există cel puțin 9 tipuri diferite de ceramide:
- Ceramide NH
- Ceramide NP
- Ceramide NS
- Ceramide AP
- Ceramide AH
- Ceramide AS
- Ceramide EOP
- Ceramide EOS
- Ceramide EOH
Această denumire se bazează pe un sistem de litere (N, A, O, S, P, H), derivat din structura de bază.
Chiar dacă ceramidele sunt compuși naturali, ele sunt produse în principal pe cale biotehnologică sau sintetică, printr-un proces complex, pentru a fi utilizate în produsele de îngrijire a pielii. Procesul nu este unul simplu, dar merită efortul, deoarece produsele finale obținute în acest mod se comportă identic și, prin urmare, nu provoacă iritații. În plus, acestea sunt extrem de eficiente chiar și în concentrații mici (0,05-1%).
Cum acționează ceramidele asupra pielii
Ceramidele sunt o componentă importantă a structurii pielii. Ele sunt deosebit de importante pentru bariera pielii noastre. Ele formează o mare parte din „trusa” care ține împreună celulele pielii, ajutând la crearea unui perete stabil și dens. Astfel, stratul superior al pielii pierde mai puțină apă și rămâne mai bine hidratat.
Dacă, pe de altă parte, ceramidele lipsesc, pielea nu poate reține bine apa și tinde să capete un aspect de piele uscată. Rezultatul: piele descuamată și crăpată. Cercetările dermatologice au observat că, în special pielea deteriorată în prealabil și foarte uscată reacționează pozitiv la ceramide. Astfel, se poate observa o pierdere transepidermică de apă (TEWL) mai puțin ridicată, o funcție de barieră îmbunătățită și o textură a pielii cu aspect mai neted. Pielea matură, care produce mai puține ceramide de la sine, reacționează, de asemenea, bine la îngrijirea cu ceramide. Nu este fără motiv că ceramidele sunt, de asemenea, comercializate ca ingrediente cu efecte anti-îmbătrânire. În cele din urmă, trebuie menționat faptul că ceramidele nu au un efect pozitiv doar asupra pielii îmbătrânite, ci și asupra afecțiunilor cutanate și a neurodermatitei.
Ceramidele în produsele de îngrijire a pielii
Prin natura lor, ceramidele nu se dizolvă în apă. Prin urmare, ceramidele se găsesc în principal în cremele cu o bază de grăsime. Tipurile comune de produse cu ceramide sunt adesea cremele bogate și hrănitoare, care au rolul de a promova și susține regenerarea. În acest context, ceramidele conținute sunt în mare parte substanțe de legătură care, alături de alte ingrediente hrănitoare, întăresc bariera pielii și o repară dacă este necesar. Pentru că o barieră cutanată sănătoasă înseamnă, de asemenea, întotdeauna că pielea este bine hidratată, are un aspect plin de volum și prospețime și nu prezintă roșeață, descuamare sau pete uscate.
Întrebări frecvente despre Ceramide
Evident, prin scanarea listei de ingrediente pentru „ceramide”. Totuși, acestea se pot ascunde și în spatele altor substanțe. De exemplu, acidul linoleic, sfingolipidele și fitosfingozina formează precursori ai ceramidelor care ajută la producerea mai multor ceramide în straturile superioare ale pielii.
Dacă ceramidele sunt combinate cu alte substanțe de îngrijire a pielii și componente ale barierei cutanate, de exemplu, fosfolipidele sau colesterolul, acest lucru are un efect benefic. Adăugarea de antioxidanți pentru a proteja ceramidele de oxidare se poate dovedi, de asemenea, utilă. Antioxidanții sunt utili mai ales dacă produsul de îngrijire ce conține ceramide nu este disponibil în ambalaje ermetice.
Părul căruia îi lipsesc ceramidele are un aspect tern, uscat, lipsit de strălucire și fragil. Șampoanele, tratamentele pentru păr sau produsele fără clătire cu ceramide pot întări cuticula părului și pot repara parțial zonele fragile.
Este dificil să alegem care dintre ceramide poate fi considerată cea mai bună sau cea mai eficientă pentru piele. În funcție de stratul de piele, distribuția claselor de ceramide diferă. Cu toate acestea, deoarece îngrijirea pielii se adresează în primul rând stratului cornos, dermatologii sugerează că ceramidele NP și ceramidele EOS, care se găsesc cel mai frecvent în stratul cornos, sunt cele mai potrivite pentru îngrijirea pielii.
Glicerina este un ingredient de bază în îngrijirea pielii și se găsește în formula multor creme. Este bine tolerată, oferă o hidratare substanțială și poate pătrunde rapid în stratul superior al pielii.
Citeste mai mult...Pantenolul poate contribui la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea conținutului de hidratare a pielii. În plus, pantenolul este cunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Citeste mai mult...Fie că este ereditară, fie dobândită, pielea uscată este neplăcută: tenul are un aspect sensibil, descuamat și aspru. Îngrijirea potrivită se concentrează pe hidratare și lipide, fiind în același timp blândă și cu un conținut scăzut de substanțe iritante.
Citeste mai mult...