Niacinamide
Niacinamida este unul dintre cele mai interesante ingrediente din domeniul îngrijirii pielii: este versatilă, bine tolerată și ușor de utilizat. Prin urmare, aproape fiecare tip de piele poate beneficia de utilizarea sa. Informații revizuite și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
PE SCURT: NIACINAMIDA
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Niacinamidă
- Efect: Antiinflamator, reglator de sebum, regenerant
- Utilizare recomandată: tonice, seruri, emulsii și creme
- Tipuri de piele: Potrivită pentru toate tipurile de piele, dar în special pentru pielea grasă sau sensibilă
Niacinamida - noțiuni de bază
Niacinamida aparține grupului de vitamine B3 (niacina). În plus față de niacinamidă, acest grup include acidul nicotinic și alți derivați. Niacinamida joacă un rol esențial în organism, deoarece este implicată în diverse procese metabolice vitale. Ea are, de asemenea, un efect antioxidant: neutralizează radicalii liberi și protejează astfel celulele de daunele oxidative.
Organismul nostru nu poate produce singur vitamine ca atare sau doar în cantități insuficiente. Deși poate produce cantități mici de vitamina B3, aceasta nu ne acoperă nevoile. Deoarece niacina este vitală pentru organism, ea trebuie să fie furnizată suplimentar din „exterior”. Diferite alimente, precum ciupercile, curmalele, peștele, carnea de pasăre, ouăle sau laptele, conțin niacină. Niacina ingerată furnizează automat organismului niacinamidă. Pe lângă faptul că este absorbită prin alimente, niacinamida poate fi absorbită excelent și prin piele. În acest fel, reprezentantul hidrosolubil al vitaminei B3 își poate desfășura multiplele efecte pozitive asupra aspectului pielii.
Cum acționează niacinamida asupra pielii
- Pentru pielea cu imperfecțiuni, predispusă la acnee și inflamații, niacinamida poate avea un efect antiinflamator și calmant. În plus, niacinamida poate regla producția de sebum, astfel încât apar mai puține impurități, pielea devine mai puțin grasă și porii dilatați par mai mici.
- Nuanța neuniformă a pielii - așa cum se observă în cazul rozaceei, estomparea cicatricilor post-acnee sau a hiperpigmentării, de exemplu - poate apărea mai uniform cu niacinamida. Niacinamida poate, de asemenea, să influențeze în mod pozitiv structura pielii. Aceasta pare atunci mai uniformă și mai netedă.
- Niacinamida poate crește producția de componente importante ale pielii, cum ar fi ceramida. Aceasta întărește bariera cutanată și promovează regenerarea pielii. Acest lucru este benefic pentru pielea uscată (de exemplu, cea afectată de dermatită atopică / neurodermatită).
- Prin stimularea formării de colagen, niacinamida poate, de asemenea, să încetinească dezvoltarea ridurilor și, uneori, să uniformizeze ridurile fine.
Niacinamida în produsele de îngrijire a pielii
Niacinamida se dizolvă extrem de bine în apă. Astfel, se găsește, în principal, în produsele de îngrijire a pielii apoase și pe bază de apă, cum ar fi tonicele, serurile, emulsiile și produsele hidratante. Deși este considerată bine tolerată în concentrații de până la 10%, chiar și cantități mai mici pot avea un efect convingător asupra îngrijirii pielii. De exemplu, o cantitate de numai 2% de niacinamidă are proprietăți antioxidante și hidratante, în timp ce orice cantitate mai mare de 2% are un efect pozitiv asupra nuanței pielii, producției de sebum și inflamației.
Pentru cel mai bun efect de îngrijire, niacinamida este adesea formulată împreună cu alte ingrediente de calmare a pielii, de stabilizare a barierei sau de hidratare.
Întrebări frecvente despre niacinamidă
La valori scăzute ale pH-ului, foarte acide, niacinamida se transformă în acid nicotinic. Acest lucru poate genera o reacție destul de vizibilă la nivelul pielii: vasele de sânge se dilată, ceea ce duce la creșterea fluxului sanguin și la înroșirea pielii. Senzația de arsură sau furnicături care rezultă poate fi resimțită ca fiind neplăcută. Această reacție nu este periculoasă și dispare de la sine după un timp scurt.
De obicei, nu trebuie să îți faci griji cu privire la faptul că ți-ai putea cauza o arsură. Această reacție chimică nu are loc în contextul unei rutine normale de îngrijire a pielii. Pe de o parte, acest lucru se datorează faptului că nivelurile de pH ale produselor de îngrijire a pielii sunt, de obicei, bine tamponate (stabilizate). Pe de altă parte, pentru o reacție corespunzătoare, ar trebui să amesteci un serum cu niacinamidă foarte concentrat direct cu un produs foarte acid și apoi să îl aplici în cantități mari pe piele. O procedură care nu ar fi însă realizabilă în practică. Dacă vrei totuși să fii în siguranță, ia o scurtă pauză între etapele în cauză.
În consolidarea și stabilizarea barierei cutanate, niacinamida are mai mult un rol de mediere decât un rol direct. În calitate de așa-numit cofactor, aceasta susține reacțiile responsabile de formarea diferitelor componente ale barierei cutanate. Fără niacinamidă, în organism nu ar avea loc anumite procese esențiale pentru formarea componentelor pielii (inclusiv ceramide, acizi grași, lipide).
Dimensiunea porilor variază de la o persoană la alta și este determinată, în mare măsură, genetic. Prea mult soare poate, de asemenea, să dilate ușor porii în timp. În general, dimensiunea acestora nu se poate micșora pe termen lung. Ceea ce funcționează, însă, este influențarea pozitivă a aspectului lor. Prin reducerea producției de sebum, în pori se acumulează mai puțin sebum: porii curați arată mult mai mici decât cei blocați. Pe de altă parte, niacinamida poate reduce temporar și superficial elasticitatea pielii într-o oarecare măsură. Acest lucru face ca pielea să se contracte ușor, iar porii să se „micșoreze” vizual.
PE SCURT: NIACINAMIDA
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Niacinamidă
- Efect: Antiinflamator, reglator de sebum, regenerant
- Utilizare recomandată: tonice, seruri, emulsii și creme
- Tipuri de piele: Potrivită pentru toate tipurile de piele, dar în special pentru pielea grasă sau sensibilă
Ceramidele pot contribui la stabilizarea barierei cutanate și au un efect pozitiv asupra conținutului de hidratare a pielii.
Citeste mai mult...Pantenolul poate contribui la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea conținutului de hidratare a pielii. În plus, pantenolul este cunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Citeste mai mult....Tenul mixt este o formă de afecțiune specifică pielii grase: zona T este strălucitoare, iar restul zonelor pot fi lipsite de hidratare. Îngrijirea corectă a pielii aduce tenul în echilibru.
Citeste mai mult...