Pantenolul
Pantenolul ajută la stabilizarea barierei cutanate și la îmbunătățirea nivelului de hidratare a pielii. Este bine absorbit prin piele. Beneficiază, în special, pielea sensibilă, iritată, uscată și deshidratată. Informații testate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Panthenol
- Efect: calmant, regenerant, hidratant
- Utilizare recomandată: în special, în seruri, creme și loțiuni
- Tipuri de piele: pentru pielea sensibilă, delicată și iritată
Pantenol: Noțiuni de bază
Pantenolul, numit și provitamina B5, este transformat în organism în acid pantotenic (vitamina B5), care, la rândul său, este transformat ulterior în coenzima A. Această conversie este interesantă, deoarece coenzima A joacă un rol important în metabolismul pielii: este implicată în formarea acizilor grași și a lipidelor pielii, care sunt componente cruciale ale unei bariere cutanate sănătoase.
Dar pantenolul nu acționează doar indirect, ca precursor al altor substanțe de semnalizare, ci are și un efect direct asupra pielii, îmbunătățind nivelul de hidratare și crescând capacitatea de regenerare. Pantenolul sau acidul pantotenic sunt furnizate organismului prin intermediul alimentelor de origine vegetală și animală. Dar pielea poate absorbi și ea pantenolul într-o măsură deloc neglijabilă. Acest lucru se datorează faptului că pantenolul este o moleculă foarte mică care este ușor de absorbit de piele.
De fapt, efectele pozitive ale pantenolului asupra pielii sunt cunoscute de foarte mult timp: prima cremă de îngrijire a pielii care conține pantenol, sau mai exact dexpantenol, a apărut pe piață încă din 1944.
Care este diferența dintre pantenol și dexpantenol?
Strict vorbind, pantenolul nu este o substanță unică, ci întotdeauna un amestec de așa-numitul pantenol levorotativ și pantenol dextrozorotativ. Ambele forme sunt benefice pentru îngrijirea pielii, deoarece hidratează, calmează și regenerează pielea.
Cu toate acestea, produsele de îngrijire, în special cele vândute în farmacii, menționează adesea în mod explicit dexpanthenol în loc de pantenol. Această denumire este întotdeauna utilizată atunci când conține în mod explicit doar pantenol dextrozorotativ în loc de amestecul de pantenol dextrozorotativ și laevorotativ. Dexpanthenol derivă din latinescul „dexter” = „drept”.
Dexpanthenolul merită amintit deoarece această formă de pantenol poate fi folosită în organism în anumite reacții biochimice. Și anume în conversia pantenolului în coenzima A descrisă mai sus - astfel, dexpantenolul contribuie la producerea de lipide importante pentru piele. Pantenolul dextrozorotativ nu poate face acest lucru, deoarece nu este recunoscut de organism în contextul acestei reacții, întrucât are o structură ușor diferită de pantenolul dextrozorotativ.
Efectele pantenolului asupra pielii și părului
În dermatologie, pantenolul este utilizat pentru a ajuta la vindecarea rănilor pielii. Acest beneficiu a deschis calea spre a fi utilizat și în îngrijirea pielii, deoarece proprietatea de atragere a apei a pantenolului îmbunătățește hidratarea pielii și sprijină astfel stabilizarea și regenerarea barierei cutanate. Prin urmare, în special afecțiunile pielii uscate, iritate sau sensibile beneficiază de îngrijirea cu pantenol.
În plus, pantenolul protejează nu numai pielea, ci și părul de influențele nocive externe. Șampoanele sau balsamurile
Cum acționează pantenolul asupra pielii
- Hidratare: îmbunătățește hidratarea stratului cornos al pielii;
- Stabilizare: întărește bariera pielii;
- Regenerare: sprijină formarea de noi celule cutanate;
- Fermitate: îmbunătățește elasticitatea pielii;
- Calmant: favorizează vindecarea rănilor, reduce mâncărimile și are efect antiinflamator.
Întrebări frecvente Panthenol
Neurodermatită, dermatită atopică sau eczema atopică - sinonime pentru o boală de piele care se caracterizează prin mâncărime severă, roșeață, descuamare și eczemă din cauza unei tulburări a barierei cutanate. În cazul neurodermatitei, pielea reacționează deosebit de sensibil la stimulii externi și are nevoie de o îngrijire ușoară și regeneratoare. Pantenolul, cunoscut pentru gradul scăzut de iritație și proprietățile sale de calmare și de stabilizare, este, prin urmare, potrivit pentru îngrijirea dermatitei atopice.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Acidul hialuronic poate contribui în mod pozitiv la hidratarea pielii. În plus, un efect temporar apreciat de femei îl reprezintă faptul că poate face ca pielea să pară mai tânără.
Citeste mai mult...Ceramidele pot contribui la stabilizarea barierei cutanate și au un efect pozitiv asupra nivelului de hidratare a pielii.
Citeste mai mult...