PE SCURT: DESPRE VITAMINA C
- Denumirea din lista ingredientelor INCI: acid ascorbic (exemple de derivați: ascorbyl glucoside, palmitat de ascorbyl, ascorbat de magneziu)
- Producție: sintetică
- Tipuri: formă pură și derivați
- Utilizare recomandată: în seruri, creme de zi și creme de protecție solară
- Tipuri de piele: în principiu, tolerat de toate tipurile de piele. Pielea sensibilă tolerează mai bine derivații de vitamina C decât în forma pură.
Vitamina C: noțiuni de bază
Vitamina C este indispensabilă pentru metabolizarea colagenului din pielea noastră. Ea joacă un rol important în formarea colagenului. Fără colagen, pielea are un aspect flasc și își pierde elasticitatea și funcția de susținere. Dar vitamina C nu acționează doar indirect, ci este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți antioxidanți.
Antioxidanții înlătură radicalii liberi provocați de radiațiile UV, stres sau poluare. Acești radicali liberi nu sunt altceva decât compuși reactivi ai oxigenului care pot ataca și deteriora permanent structurile din piele. Experții în îngrijirea pielii vorbesc în acest context și de daune oxidative - acestea nu se observă adesea imediat, ci mai degrabă sunt efecte pe termen lung: pielea are un aspect îmbătrânit, își pierde elasticitatea, apar pete pigmentare și riduri. Prin urmare, îngrijirea pielii cu produse ce conțin antioxidanți eficienți este o măsură anti-îmbătrânire, cu rol de prevenție. Cu toate acestea, vitamina C nu acționează doar ca un antioxidant împotriva radicalilor liberi, ci poate „recicla” și alți antioxidanți. Vitamina E, de exemplu, își pierde eficacitatea odată ce a interceptat un radical liber. Sub influența vitaminei C, însă, aceasta poate fi readusă la starea de antioxidant pentru a „prinde” din nou radicalii liberi.
Potrivit Societății Germane de Nutriție (DGE), necesarul zilnic de vitamina C pentru adulți este de 90-110 mg pe zi. Fumătorii au nevoie de ceva mai mult, aproximativ 150 mg. Cantitatea de vitamina C poate fi absorbită foarte ușor prin alimentație - doar 2 bucăți de fructe sau legume proaspete sunt suficiente în acest sens. De altfel, suplimentarea cu vitamina C peste necesarul zilnic nu aduce niciun beneficiu suplimentar. Deoarece vitamina C este solubilă în apă, orice cantitate prea mare este pur și simplu excretată în urină.
Efectele vitaminei C asupra pielii
Deși excesul de vitamina C este eliminat de organism, asimilarea ei prin intermediul rutinei de îngrijire a pielii poate fi foarte utilă. Fiind cea mai mică în dimensiuni dintre vitamine, ea pătrunde cu ușurință în piele. Odată ajunsă acolo, vitamina C este stocată și, fiind un compus foarte stabil, nu poate fi îndepărtată nici măcar prin frecare sau spălare.
Efectele vitaminei C în produsele de îngrijire a pielii:
- Antioxidant puternic: oferă protecție împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
- Fotoprotector: protejează și întârzie deteriorarea pielii cauzată de razele UV.
- Fermitate a pielii: stimulează formarea de colagen, inhibă degradarea colagenului și de asemenea, influențează pozitiv țesutul conjunctiv.
- Uniformizează nuanța pielii: de exemplu, acționează asupra petelor provocate de soare, a hiperpigmentării sau a semnelor de coșuri.
- Antiinflamator: susține procesul de vindecare a coșurilor sau a acneei.
- Regeneratoare: susține vindecarea rănilor.
- Conservant: prelungește perioada de valabilitate a produselor de îngrijire a pielii.
Produsele cu vitamina C cu un pH acid și concentrații de aprox. 5% vitamina C au cea mai bună eficacitate. Valoarea scăzută a pH-ului (aprox. 3,5) asigură că vitamina C este prezentă în forma sa activă. Adesea sub formă de seruri, astfel de produse au și două consecințe negative: în primul rând, astfel de valori scăzute ale pH-ului nu sunt tolerate de toate tipurile de piele - pot apărea iritații, arsuri sau chiar roșeață. În al doilea rând, vitamina C în forma sa pură dizolvată în apă (INCI: acid ascorbic) este foarte instabilă la aer și la lumină. Acesta este motivul pentru care termenul de valabilitate este de obicei limitat la câteva luni.
Din aceste motive, vitamina C este adesea utilizată în produsele de îngrijire sub o formă modificată. Acești derivați ai vitaminei C sunt stabili și au, de asemenea, avantajul că, spre deosebire de vitamina C pură, nu trebuie să fie formulați într-un produs cu o valoare acidă a pH-ului, mult mai prietenoase cu pielea. Formulați într-o concentrație adecvată și aplicați în mod regulat, de exemplu într-o cremă, derivații de vitamina C au, de asemenea, un efect pozitiv asupra stării pielii.
Derivați de vitamina C pe care îi regăsim în produsele de îngrijire a pielii:
- Acid ascorbic
- Glucozidă de ascorbil
- Dipalmitat de ascorbil
- Palmitat de ascorbil
- Tetraisopalmitatul de ascorbil
- Ascorbat de magneziu
- Fosfat de ascorbil de magneziu
- Ascorbat de tetrahexildecil
- Acid 3-O-etil-ascorbic
Întrebări frecvente despre Vitamina C
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă: cu aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.