PE SCURT: VITAMINA E
- Denumirea din lista ingredientelor INCI: tocoferol (exemple de derivați: acetat de tocoferil, stearat de tocoferil)
- Tipuri: inclusiv tocoferoli și derivații acestora
- Utilizare recomandată: în special sub formă concentrată (seruri, fiole, măști), dar și în creme
- Tipuri de piele: potrivită pentru toate tipurile de piele
Vitamina E - Noțiuni de bază
Vitamina E este un termen colectiv pentru o serie de substanțe diferite. Vitaminele E formează un grup de substanțe liposolubile care joacă un rol esențial pentru organismul uman. Așa-numiții tocoferoli sunt cei mai cunoscuți și mai răspândiți dintre aceștia - ceea ce reprezintă un alt motiv pentru care acest grup este de obicei menționat atunci când se vorbește despre vitamina E.
Dintre tocoferoli, alfa-tocoferolul (α-tocoferol) este reprezentantul cel mai cunoscut. Acest lucru se datorează în principal faptului că α-tocoferolul este esențial pentru organism. Acesta se găsește în toate membranele celulare, unde acționează ca antioxidant. Astfel, α-tocoferolul interceptează și neutralizează oxidanții provocați de stres, de lumina soarelui și de alți factori de mediu.
În zona membranelor celulare umane există structuri sensibile la daunele cauzate de oxidanți. Astfel, deteriorarea oxidativă a acizilor grași și a lipoproteinelor ce se regăsesc în membrane poate afecta permanent structura celulelor. Un aport adecvat de α-tocoferol poate împiedica acest lucru [1]. Datorită funcției sale antioxidante elimină, de asemenea, oxidanții care pot declanșa reacții inflamatorii și deteriorarea ADN-ului în nucleele celulelor.
Tocoferolii pot fi absorbiți prin intermediul alimentației. Datorită naturii lor liposolubile, uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul din germeni de grâu, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de măsline, precum și cerealele, legumele proaspete și nucile sunt deosebit de bogate în vitamina E. O deficiență de vitamina E este de obicei indicată de următoarele semne:
- Oboseală și stări de epuizare
- Slăbiciune și lipsă de concentrare
- Piele uscată
- Vindecare lentă a rănilor
Deoarece vitamina E nu poate fi produsă în metabolismul uman, aceasta trebuie ingerată prin intermediul alimentelor. Nutriționiștii recomandă un aport de aproximativ 12-14 mg de vitamina E pe zi pentru adulți. Deși vitamina E se poate acumula în organism datorită solubilității sale în grăsimi - nu este excretată în urină ca alte vitamine hidrosolubile - supradozele cu vitamina E sunt totuși destul de rare.
Efectele vitaminei E asupra pielii
Vitamina E poate fi absorbită nu numai prin alimente, ci și prin piele. Datorită caracterului său liposolubil și iubitor de grăsimi, α-tocoferolul poate depăși cu ușurință bariera cutanată. De fapt, acesta pătrunde bine în stratul cornos al pielii și se poate acumula acolo fără efecte secundare. De altfel, concentrația de vitamina E în piele poate fi influențată doar în mod nesemnificativ de alimente. Furnizarea prin intermediul produselor de îngrijire a pielii, pe de altă parte, are un efect pozitiv asupra pielii și a stării acesteia:
- Îmbunătățește și hidratează stratul cornos al pielii
- Netezește pielea și poate uniformiza ridurile
- Protejează pielea și o face mai rezistentă
- Favorizează vindecarea rănilor și reduce cicatricile
- Are efect antiinflamator
- Are efect fotoprotector și poate reduce efectele modificărilor cutanate induse de razele UV (pete pigmentare, arsuri solare, îmbătrânirea pielii)