Uleiul de ricin
Uleiul de ricin și-a asigurat un loc ferm în multe rutine de înfrumusețare pentru îngrijirea pielii și a părului. Se spune chiar că uleiul din arborele miraculos ar avea efecte vindecătoare. Dar cât de mult poate face ca ingredient de îngrijire a pielii? Informații testate și compilate în colaborare cu biochimistul Dr. Sarah Schunter din München.
PE SCURT: ULEIUL DE RICIN ÎN ÎNGRIJIREA PIELII
- Denumirea din lista de ingrediente (INCI): Ricinus Communis Seed Oil sau ulei de ricin.
- Efect: de netezire, hrănitor, regenerant
- Utilizare recomandată: aplicat seara, alături de o cremă hidratantă.
- Tipuri de piele: piele uscată și foarte uscată; poate fi folosit și în cazul dermatitei atopice
Proprietățile uleiului de ricin
Uleiul de ricin se extrage din semințele arborelui miraculos (Ricinus communis). Uleiul de ricin incolor, uneori ușor gălbui, se deosebește de alte uleiuri mai ales prin faptul că este mai dens. Acest lucru se datorează faptului că până la 90% din ulei este format dintr-o anumită grăsime (trigliceridă): acid ricinoleic.
În funcție de calitatea și de extracția uleiului de ricin, în cantități diferite sunt conținute și alte substanțe, cum ar fi acizii grași liberi, sterolii sau vitamina E. Se afirmă adesea că uleiul de ricin are un conținut ridicat de vitamina E. De fapt, conținutul de vitamina E (aprox. 400-500 mg/kg) nu este mai mare decât în uleiurile vegetale comparabile, cum ar fi uleiul de argan, uleiul de marula sau uleiul de migdale.
Uleiul de ricin nu este potrivit pentru consum. Nu numai că are un gust neplăcut, dar are și un efect laxativ (atunci când se ingerează 10-30 ml de ulei de ricin). În medicină, uleiul de ricin este adesea folosit ca suport pentru alte substanțe. Uleiul de ricin joacă, de asemenea, un rol în dermatologie: deoarece poate pătrunde bine în stratul cornos, este folosit, de exemplu, pentru a trata următoarele afecțiuni ale pielii:
- Piele solzoasă și uscată
- Cicatrici
- Pete de vârstă
Uleiul de ricin în produsele cosmetice
Uleiul de ricin presat la rece are un efect hrănitor și de netezire și poate fi folosit pentru piele, păr, gene, sprâncene și unghii. Aplicarea și efectele uleiului de ricin în detaliu:
Utilizarea uleiului de ricin pentru piele
Uleiurile pentru îngrijirea pielii sunt ideale pentru rutina de seară. Pune câteva picături de ulei de ricin pe față și masează ușor. Dacă acest lucru se întâmplă după, înainte sau împreună cu crema hidratantă depinde de preferințele personale. În orice caz, trebuie să te asiguri că întotdeauna combini uleiul și crema hidratantă; îngrijirea doar cu uleiuri nu este suficientă. Dacă a doua zi dimineață mai rămân urme de ulei, le poți spăla pur și simplu.
Ca aproape toate uleiurile, uleiul de ricin poate înmuia
Ca aproape toate uleiurile, uleiul de ricin poate înmuia, regenera și hrăni pielea. Pielea bine îngrijită arată întotdeauna mai puțin uscată sau ternă, iar apariția ridurilor și a liniilor fine poate fi încetinită. De aceea, se pare că uleiul de ricin este un produs anti-îmbătrânire și poate avea efect asupra ridurilor, petelor de vârstă, dar și a coșurilor sau a cearcănelor de sub ochi. Cu toate acestea, chiar dacă îngrijirea cu ulei de ricin este benefică pielii, există alternative mai eficiente în cosmetică, pentru îngrijire. Printre acestea se numără retinolul, vitamina C, niacinamida și acidul azelaic.
În plus față de aplicarea uleiului de ricin pur, uleiul este, de asemenea, utilizat ca ingredient cosmetic suplimentar, în diverse produse de îngrijire a pielii.
CU SPF
Utilizarea uleiului de ricin pentru buze
Uleiul de ricin oferă pielii o strălucire sublimă, motiv pentru care se regăsește adesea în produsele de îngrijire a buzelor, cum ar fi balsamul, luciul de buze și rujul. Poți încerca să aplici ulei de ricin pur pe buze, dar gustul este destul de neplăcut, deși foarte subtil.
Utilizarea uleiului de ricin pentru gene și sprâncene
Uleiul de ricin este ușor de aplicat pe gene, cu ajutorul unei periuțe de gene. Dar atenție, atunci când este folosit în timpul zilei, uleiul de ricin poate afecta rezistența rimelului. Prin urmare, cel mai bine este să îl aplici peste noapte. În dimineața următoare, îndepărtează uleiul rămas, cu un șervețel cosmetic.
În ultimii ani, uleiul de ricin a atras atenția ca o alternativă la serurile convenționale pentru gene (cu prostaglandine). Se spune că uleiul de ricin favorizează creșterea genelor și a sprâncenelor și face ca firele de păr să pară mai închise la culoare - lucru confirmat adesea, prin comparații înainte și după aplicare. Uleiul de ricin face ca firele de păr să pară mai închise la culoare, în principal datorită efectului de netezire și strălucirii pe care o oferă. Genele și sprâncenele mai lungi și mai dese sunt, de obicei, rezultatul îngrijirii corespunzătoare și nu doar efectul utilizării uleiului de ricin.
Apropo: nu îți face griji dacă uleiul de ricin îți intră în ochi. Acest lucru este complet inofensiv - uleiul de ricin se găsește, printre altele, în picăturile medicinale pentru ochi.
Utilizarea uleiului de ricin pentru păr
Părul uscat, fragil sau deteriorat, dar și scalpul uscat pot fi îngrijite cu ulei de ricin. Spală părul ca de obicei și apoi masează părul și scalpul, cu câteva picături de ulei de ricin. Lasă să acționeze timp de aproximativ 2 ore sau peste noapte, apoi clătește cu șampon.
Această rutină de îngrijire poate avea un efect pozitiv asupra lungimii părului, deoarece părul bine îngrijit este mai puțin predispus la rupturi sau vârfuri despicate. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că uleiul de ricin promovează în mod activ creșterea părului sau că are un efect asupra fazei de creștere a părului.
Utilizarea uleiului de ricin pentru unghii
Unghii casante, cuticule crăpate? Masează uleiul de ricin pe unghii și cuticule și lasă-l să acționeze timp de 20-30 de minute sau peste noapte. Îndepărtează excesul de ulei cu o dischetă de bumbac. Efectuată periodic, această rutină poate îmbunătăți rezistența unghiilor și poate înmuia cuticula.
Întrebări frecvente despre uleiul de ricin
Efectul pozitiv al uleiului de ricin asupra genelor și părului se datorează proprietăților sale nutritive. Ca urmare, genele și părul par mai lungi și pot deveni, de asemenea, mai lungi. Cu toate acestea, uleiul de ricin nu influențează în mod activ creșterea genelor sau a părului.
Medicina naturistă folosește uleiul de ricin pentru tratamentul negilor. Eficacitatea uleiului de ricin în acest context rezultă, în principal, din observații empirice; dovezile științifice sunt rare. Oricine este deranjat de negi sau de alte excrescențe ale pielii ar trebui să consulte un dermatolog, pentru recomandări mai bine direcționate și mai eficiente.
Uleiul de ricin în sine nu este toxic. Cu toate acestea, în timpul producerii uleiului se formează ricina, foarte toxică, și ricinina, mai puțin toxică, iar ca produs secundar se găsește și un alergen. Cu toate acestea, aceste substanțe nu sunt conținute în uleiul rezultat, deoarece sunt separate de acesta în timpul procesului de presare și extracție a uleiului.
Dr. Sarah Schunter, biochimist
Despre autor
„Înțelegerea modului în care acționează ingredientele cosmetice este primul pas către o îngrijire eficientă a pielii”, spune biochimistul Dr. S. Schunter. În calitate de biochimist cu doctorat, îi place să deslușească listele de ingrediente, adesea criptice, ale produselor de îngrijire a pielii: ce conțin și cum acționează. Ea este convinsă de faptul că, având aceste cunoștințe, se poate determina îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de piele și pentru fiecare afecțiune a pielii.
Uleiul de argan se mai numește și aur marocan. Uleiul extras printr-un proces extrem de laborios poate fi valoros și pentru îngrijirea pielii.
Citeste mai mult...Ceramidele pot contribui la stabilizarea barierei cutanate și au un efect pozitiv asupra nivelului de hidratare a pielii.
Citeste mai mult...