Ce sunt petele pigmentare
Petele pigmentare, care pot să apară din cauza vârstei, dar nu numai, sunt decolorări maronii care apar pe piele. Sunt cauzate de așa-numitele melanocite, celulele care produc pigmentul melanic sau melanina, de culoare brun-roșcată. Dacă acest pigment este produs neregulat, atunci apar petele pigmentare.
Fiecare astfel de pată este unică – are propria formă, dimensiune și intensitate. Dacă ai pete pigmentare la naștere, cum ar fi pistruii, ele sunt acolo pentru că ai o predispoziție genetică. Alte astfel de pete pot să apară numai pe parcursul vieții. De exemplu, una dintre cauze poate fi expunerea repetată la soare sau faptul că nu îți protejezi pielea suficient față de acțiunea radiațiilor ultraviolete (UV).
Cum apar petele pigmentare cauzate de vârstă
Dacă te expui frecvent la soare și nu te protejezi corespunzător ani la rând, acest lucru va duce la îmbătrânirea pielii. Ridurile și petele pigmentare maronii apar pe față și pe mâini. Multe persoane folosesc termenul de „pete de îmbătrânire” ca sinonim pentru „petele pigmentare”, plecând de la faptul că aceste decolorări maronii ale pielii sunt comune în rândul persoanelor în vârstă. Totuși, ele pot să apară și la femeile și bărbații tineri. Iată care sunt principalele cauze ale acestora:
Radiațiile UV
Deseori, petele pigmentare vor apărea dacă nu îți protejezi pielea față de acțiunea razelor solare. Prin urmare, este important ca întotdeauna să folosești produse cu factor de protecție solară, mai ales în timpul verii. Ca să eviți apariția petelor pigmentare de la bun început, este cel mai bine să utilizezi o cremă cu factor de protecție solară, care să-ți completeze rutina de îngrijire a tenului. Aceasta ține departe razele UV și previne decolorarea neuniformă a pielii.
Problemele hormonale
Și hormonii pot fi cauze ale petelor pigmentare. De exemplu, multe femei aflate la menopauză, în timpul sarcinii sau în perioada postnatală ori care iau anticoncepționale dezvoltă pete pigmentare pe piele. Nicio îngrijorare: este normal să se întâmple așa. Odată ce echilibrul hormonal se restabilește, petele dispar de la sine.
Medicamente, parfumuri, deodorante – factori declanșatori
Anumite medicamente duc la sensibilizarea pielii față de lumină, motiv pentru care petele pigmentare apar mult mai rapid. Prin urmare, atunci când iei medicamente frecvent, citește întotdeauna prospectul și vezi dacă nu au reacții adverse. Parfumurile și deodorantele pot fi și ele cauza apariția petelor brun-roșcate pe piele.
Dacă, după aplicarea produselor solide sau după folosirea spray-urilor, pielea devine roșie, apare senzația de mâncărime și de „strângere”, acestea nu sunt pete pigmentare. În acest caz, roșeața poate indica o formă de dermatită de contact. Se întâmplă așa când pielea este alergică la alcool sau la anumite componente din parfumuri. Într-o astfel de situație, folosește deodorante blânde, fără alcool și arome. Totodată, încearcă să nu utilizezi parfumuri pentru o vreme.
Important: uneori, petele maronii pot fi un indiciu al unei boli de piele. Dacă petele pigmentare sunt de natură patologică, ele pot crește în dimensiune, au o formă nedefinită, margini neregulate și capătă o culoare mai închisă. Într-un astfel de caz, mergi la un consult dermatologic, ca să clarifici, împreună cu medicul specialist, dacă în spatele petelor pigmentare stă, de fapt, o boală.
Prevenirea sau ameliorarea petelor – aceste produse te vor ajuta
Printr-o curățare eficientă a pielii și o îngrijire de rutină, poți preveni petele pigmentare. Chiar dacă este posibil ca petele să dispară de la sine, poți grăbi procesul sau ameliora decolorarea pielii, pas cu pas, cu ajutorul rutinei de îngrijire. Trei produse sunt esențiale în rutina anti-pete pigmentare: un peeling blând, un serum și un produs cu factor de protecție solară de cel puțin 30-50. Motivul: peelingul chimic îndepărtează celulele moarte și stimulează regenerarea celulară. Serumurile pentru față, îmbogățite cu ingrediente active, cum ar fi alpha-arbutina, estompează decolorarea. Produsele de peeling și de iluminare accentuează sensibilitatea pielii față de lumină. De aceea, este nevoie de protecție față de razele ultraviolete. Produsele cu protecție solară concepute special pentru față sunt mai delicate decât cele destinate corpului. Datorită formulei lor ușoare, aceste produse nu îți vor închide porii. Pielea va putea respira și impuritățile nu vor avea nicio șansă. Multe creme conțin, totodată, ingrediente active, precum glicerina, care hrănesc pielea și îi oferă un plus de hidratare.
Atenție: peelingul chimic poate irita pielea. Înainte de a-l aplica pe față pentru prima dată, este recomandat să faci un test. Aplică 1-2 picături de produs pe antebrațul curățat și lasă-l să acționeze timp de 24 de ore. Apoi, spală zona. Pielea a devenit roșie, apar mâncărimi și doare? Acesta este un semnal clar: sub nicio formă nu ar trebui să folosești produsul pe față. Nu vezi nicio urmă de roșeață și nici nu ai mâncărimi? Da – asta înseamnă că poți utiliza produsul. Chiar și așa, folosește-l cu grijă – lasă-ți pielea să se obișnuiască treptat cu produsul și, inițial, aplică-l cel mult o dată pe săptămână.
La fel de important: documentează-te înainte de a combina peelingul chimic cu serumul, pentru că diverse ingrediente active nu sunt compatibile unele cu altele. Combinând produsele, poți să-ți iriți pielea. De exemplu, vitamina C și niacinamidele (vitamina B3) acționează eficient împotriva petelor pigmentare, dar numai dacă le folosești separat. În general, evită iritațiile de pe piele și nu folosi vitamina C împreună cu un peeling chimic în rutina de îngrijire a pielii. Astfel, vei avea grijă de pielea ta în siguranță. În continuare, îți spunem cum poate arăta rutina ta de îngrijire împotriva petelor pigmentare.
Adio, decolorare – 4 pași în rutina ta de îngrijire anti-pigmentare
1. Curățare temeinică – dimineața și seara, folosește un gel pe bază de apă sau spumă, pentru a-ți curăța fața; amândouă îndepărtează delicat impuritățile. Alege un produs blând, potrivit tipului tău de piele și care nu atacă bariera naturală a acesteia.
2. Peeling sau serum cu vitamina C – pune 2-3 picături de peeling cu acid AHA (alpha hydroxy acids – îndepărtează celulele moarte și impuritățile de la suprafața pielii) și BHA (beta hydroxy acids – acționează în profunzimea pielii). Poți citi mai multe despre ce înseamnă acizii AHA și BHA din ghidul nostru despre peeling.
Aplică-le întotdeauna potrivit instrucțiunile de utilizare. În funcție de toleranță și de preferințe, în unele seri poți folosi un serum iluminator, care conține, de exemplu, vitamina C, în locul peelingului. Practic, utilizezi un serum pe bază de vitamina C ca pe un scrub: pune câteva picături în palmă și apoi aplică-l pe față. Simte-te liberă să alternezi aceste două produse, dar nu le folosi niciodată împreună în ritualul de îngrijire a pielii.
3. Îngrijire – o îngrijire corectă completează rutina. Cremele cu ulei de argan sau squalene conferă hidratare și o textură catifelată pielii, imediat după trezire. Dimineața, înainte de a ieși din casă, continuă cu pasul 4 al rutinei anti-pigmentare.
4. Protecție solară – înainte de a ieși din casă, folosește un produs cu factor de protecție solară de cel puțin 30, pentru față. Utilizează-l generos: aproximativ jumătate de linguriță de produs protejează eficient de radiațiile UV.
Piele curată, fără pete pigmentare – aceste ingrediente sunt deosebit de eficiente
Ca să ai o piele curată, fără pete pigmentare, folosirea unor ingrediente deosebit de eficiente este esențială..
Acidul salicilic curăță în profunzime porii și netezește umflăturile. Astfel, pielea ta capătă prospețime și un aspect uniform.
Vitamina A este cunoscută sub numele de retinol. Acest ingredient activ profund exfoliază pielea și stimulează producția de colagen. Astfel, ridurile sunt diminuate eficient.
Produse must-have pentru ameliorarea petelor pigmentare
Pentru o rutină anti-pigmentare eficientă, ai nevoie de următoarele produse:
- gel sau spumă pentru curățarea tenului;
- peeling cu serum, care conține, de exemplu, acid salicilic sau lactic și/sau un serum iluminator, care include, de pildă, alpha-arbutin sau vitamina C;
- cremă de față;
- produs pentru protecția solară.
Acoperirea petelor pigmentare și de îmbătrânire – cum funcționează
Dacă petele pigmentare te deranjează, le poți acoperi cu ajutorul unui concealer. Ai posibilitatea de a alege dintre mai multe produse diferite – de la clasicele concealere sub formă de stick, până la concealerele cremoase sau așa-numitele concealere de camuflaj. Îți recomandăm să folosești produse lichide, care se potrivesc tonului pielii, pentru a acoperi decolorările.
Ca să obții un ten perfect, folosește produse cu capacitate mare de acoperire, precum cele care pot fi ușor întinse și amestecate cu ajutorul unui burete de machiaj. Pune câteva picături de concealer în palme și tapetează-ți fața cu un burete. Alternativ, poți să aplici produsul direct pe față, cu un aplicator sau cu o perie corectoare, și să-l întinzi cu un burete. Ulterior, aplică un fond de ten care se potrivește cu tonul pielii.